E

Tack för ditt köp!
Du har köpt 3 biljetter till:

Bruce Springsteen & The E Street Band
Ullevi
Lör, 28  Juli 2012 kl 20:30



Sweet!

Day Four: Seven things that cross your mind a lot.

1. Allt som har med rymden att göra - vi kan inte vara ensamma (man har aproximerat antalet sandkorn på jorden och antalet stjärnor i rymden - det går minst 10-100 (säkert fler) stjänor på varje sandkord, och varje stjärna har troligtvis planeret runt sig!), kommer jag nånsin få veta under min livstid?, vad händer just nu på andra planeter, hur långt har andra kommit i teknik/vetenskapsväg, finns det parallella universum, hur började allt, hur slutar allt etc etc etc etc

2. Kommer jag bli en bra läkare?

3. Hur fan ska jag hinna lära mig allt detta innan tentan, och hur ska jag komma ihåg allt sen?!

4. Vad mycket tid jag skulle få till plugg om jag slutade träna

5. När är nästa Champions League-omgång?

6. Fan vad jag är kräsen när det gäller tjejer!

7. Hur var det nu.. (om random behandling, patogenes, symtom etc på valfri sjukdom)

biel

I min lista från i förrgår skrev jag att jag ville säga till vår kursledning att vi vill ha våra tentaresultat nu. Det verkar som om de läser min blogg?! Nog lyssnade de på mig alltid. Igår innan föreläsningarna kom resultaten ut på kurswebben. Jag klarade mig med väldigt god marginal, på både åldrande delen och den kliniska farmakologin.

Idag började jag som sagt 07.50. Känns inte som jag har sovit nånting inatt. Min patient som jag fick ta var lite klurig. Det säkra var att han hade eksem samt en förstorad lymfkörtel. Sen hade han möjligtvis psoriasis eller seborrisk keratos. Lymfkörteln skickade vi remiss för finnålspunktion, och psoriasis-utslagen tog vi en stansbiopsi på. Eftersom jag gjorde en stansbiopsi sist fick jag nöja mig med att lägga lokalbedövning denna gången, men ingrepp som ingrepp!
Eftermiddagen bestod av föreläsningar, där ingen av föreläsarna hade fått upp sina föreläsningar på kurswebben.. Den första sprang och skrev ut till alla men den andra sa bara att hon skulle se till att dom kom upp. Gav snabbt upp mitt försök till gammal hederlig "vit-sida-anteckning" då hon drog igenom slidsen snabbare än en tonårskille hos Jessica Biel (makes sense?!)

Imorgon börjar jag kl 13. Mumma!

Day Three: Eight ways to win your heart.

1. Jag smälter för SÖTA tjejer!
2. Fysiskt aktiv på något sätt (dvs inte hata allt som har med idrott/sport att göra)
3. Var inte så jäkla korrekt och pretto hela tiden! 
4. Ha HUMOR!
5. Var familjekär.
6. Vackra (stora) ögon
7. Fina tänder (big NONO till rökare, snusare et al.)
8. Håll inte tillbaka på den du är!

det där var svårt!

stud

Har studentmottagning imorgon så börjar kl 07.50. Det betyder att det är dags för bingen och sluta mina blå.


Day Two: Nine things about yourself.

1. Alla naturvetenskapliga ämnen ligger mig varmt om hjärtat
2. Jag är jäkligt envis när det gäller vissa saker, men helt tvärtom när det gäller andra
3. Jag är stolt över att vara förortsunge
4. Jag föddes på SÖS
5. Jag hatar småsnålhet
6. Tjejer med blåa ögon floats my boat!
7. Mina armar har som mest varit 46cm i spänt läge
8. Jag saknar gymnasiet (..och högstadiet!)
9. Jag är en kvällsmänniska

förortsungar


13

Börjar sent idag, skönt! Kl 13.00 har vi föreläsning om "hudens reaktionsmönster" till kl 16.
Ställde klockan på 20 i 9 imorse, och började läsa lite föreläsningar vid 9 tills nu i princip. Har hunnit med att duscha också.
Hade tänkt skriva lite på min tentasammanfattning och sen käka lite lunch innan jag beger mig in mot skolan!

Day One: Ten things you want to say to ten different people right now.

1. Till vår kursledning: Vi vill ha tentaresultaten pronto!
2. Till min projekthandledare: Det ska bli riktigt kul att få arbeta med dig nästa termin!
3. Till mig själv: KÖTTA hudplugg trots att det är så tråkigt, snart är det jullov.
4. Till Linkin park: Kom till Sverige igen.
5. Till Tor, Oden eller vilka det nu är som håller i tyglarna där uppe: Vänta med snön tills jag börjar min SVK i Huddinge! Orkar inte med tågkaoset när jag ska enda till KS Solna!
6. Till vår kursledning igen: Gör BRA stationer på OSCE-provet, inte sånt vi inte har gått igenom som KI ofta larvar sig med att göra.
7. Till Barcelona: Kör över Real i mitten av december!
8. Till mina syrror: Jag gör allt för er!
9. Till Holmar: Fixa den årliga nyårsfesten hemma hos dina päron, trots att du flyttat! Brukar vara så jäkla lyckat.
10. Till Jessica: Jag saknar dig i plugget!

lista

Matchen idag gick väl sådär. 3-3 blev slutresultatet, men tycker inte alls det speglade matchen. Visst, tjejerna var inte på topp, men skottstatistiken är mer målande för hur matchen såg ut - 30-13 till vår favör. Skönt att det inte blev poängtapp mot tabelltvåan iaf, men vi bör vinna den här matchen!

Jag tänkte dra in en lista igen, som jag gjorde förut med olika låtar. Denna gången är det text med olika teman istället. Snor den rakt av från en tjej jag känner lite halvt, så ska försöka av-femalisera den i den mån det krävs.
Här är den, i min tappning;

Day One: Ten things you want to say to ten different people right now.

Day Two: Nine things about yourself.

Day Three: Eight ways to win your heart.

Day Four: Seven things that cross your mind a lot.

Day Five: Six things you wish you’d never done.

Day Six: Five people who mean a lot (in no order whatsoever)

Day Seven: Four things that girls do that you hate.

Day Eight: Three things that girls do that you love.

Day Nine: Two smileys that describe your life right now.

Day Ten: One confession


 

Håll till godo!



Kasper

Kasper i mitt knä igårkväll medan jag pluggade


5

Think back 5 yrs ago. Think of where you're at today. Think ahead 5 yrs and what you want to accomplish.


bele

Söndag idag. Snart bär det av till Barkarby för att titta på syrrans dammatch mot Bele Barkarby. Blir nog en bra match, dom ligger bäst till efter oss med en förlust och resten vinster. Har haft våra duster mot dom genom åren i f-93 serien, och det har alltid varit jämna matcher. Håll tummarna.
Tänkte ta med mig lite plugg dit bort så att jag får lite gjort idag med. Dom ska samlas 1,5h innan matchstart så blir ju en del dötid.
Eftersom det är bortamatch och den ligger mitt på dagen så blir det svårt att hinna med gymmet, så tänkte ta det efter föreläsningarna imorgon. 100 pix ska dom ha på friskis och svettis KI för ett enkelpass men det får det vara värt för att hinna träna armar.

derma

Håller som sagt på med hudkursen nu, och hudområdet är ett av de tråkigaste områden vi har gått igenom. För det första finns det sju tusen olika hudsjukdomar/vårtor/utslag/förändringar och alla kan i princip se likadana ut känns det som. När dom går igenom en viss diagnos på föreläsningarna så känns det som man tycker att man förstår hur det ser ut, sen tre diagnoser senare så kommer det i princip en indentisk förändring som denna gången har en annan diagnos. För det andra så får man alltid höra "..det krävs lite erfarenhet för att få kläm på det..", och det är av överläkare/professorer som arbetat 30år+ inom dermatologin, hur orkar man i början?!
Jag har iaf ägnat och tänkt ägna en stor del av den här dagen till att försöka få lite bättre kläm på det. Är inne på core curriculum för kursen och skriver ner alla diagnoser vi ska kunna och lite karaktäristika för dom samt ev någon bild, så kanske det blir lite mer övergripligt. Tentan har vi den sjunde december. Och inte nog med det, dagen efter har vi OSCE-provet!

Hard work work!

LP

Slänger in 3 RIKTIGT bra Linkin Park-låtar. Speciellt den första gillar jag. Lyssna och njut.

Iridescent



The messenger



Burning in the skies


stans

Kom precis hem efter en riktig heldag i plugget. Började 8.30 med studentmottagning. Först hade vi genomgång av patienterna som ena halvan av gruppen hade haft. De hade fått dela på 2 patienter, 3 uteblev vilket var rätt trist. Sedan fick vi våra egna patienter. Jag fick en ung tjej (yngre än mig) som kom in med utslag i ansikte och på armar. Ställde diagnosen Atopiskt eksem, vilket visade sig vara rätt. Behandlingen består i att använda sig av grupp 3 steroider för att slå snabbt och sätta ut snabbt, men även mjukgörande kräm. Tacrolimus-kräm i ansiktet. Atopisk eksem är något som kommer i cykler i livet för de som har det, så det gäller att behandla när det kommer tillbaka bara. Funkar inte steroider så bra kan man använda sig av kalibad och UV-ljus.
Fick även stansbiopsera en kursares patient! Så jäkla roligt med lite praktiska ingrepp ibland, man får lite kirurg-feelings. :)

Ikväll är det kvartsfinal i junior-SM för syrran. Dom vann ju sin kvartsfinal i SM och får troligtvis möta Täby som jag skrev om förut. Ikväll är det dock kvartsfinal igen men den här gången i junior-versionen som sagt. De har i princip hela sitt damlag intakt ändå, rätt ungt lag. Tyresö Trollbäcken står för motståndet, som de slog ut i åttondelen i dam-SM med 4-1 (de spelar i div 1, ligger typ 5a tror jag).
Jobbigt att det är Milan - Barcelona ikväll också, men valet var rätt lätt. Hinner se lite av försnacket iaf, matcherna börjar samtidigt sen (20.45).

Imorgon har jag sovmorgon till kl 13 då föreläsningarna börjar. Vi har även seminarium sen till 16.30, men i helhet en ganska kort dag vilket är skönt. RIKTIGT skönt med sovmorgon, gick upp alltför tidigt imorse..

hud

bjuppar på lite hud, som spinoff på att vi läser hud just nu, såhär innan sovdags!


qs

"Hej!
Tack! Vilken bra förklaring av RAAS! Pluggar till dsk o har sjukdomslärakursen nu med förskrivning och började klia mig i huvudet över min anteckningar hjärta-kärt samt detta system. Sökte då på RAAS+enkelt o kom till din sida. Det var jättebra! Lycka till med studierna! :-)
Mvh
Helene"


Kul att kunna hjälpa till! Är det något annat som du undrar över får du jättegärna maila eller skriva här så ska jag försöka svara på det! Lycka till!


"kul att du svarade på frågan :)

är det svårt att kombinera forskning med studierna ?

Hur ser det ut för er läkarstudener på KI, hur många timmar brukar ni ungerfär lägga på studierna uutöver skoltid, vet att det är individuellt men hur brukar det ser ut? har sökt till KI, men känner mmig ganska nervös inför dom tuffa studierna...hur ´tycker du att man kan förbreda sig på bästa sätt inför läkarprogrammet...all tips mottages :D"


Jag tror inte det är svårt alls! Är man intresserad och engagerad, och inser att det kommer krävas en del struktureranden i studierna så klarar man det nog galant.
Som du säger är det väldigt individuellt. Enligt de flesta så krävs det nog mest plugg i början av utbildningen då det är mycket teori och ganska tunga bitar, jag fattade inte varför vi lärde oss vissa saker t.ex (fattar fortfarande inte vad vi ska med 1 termin glukosmetabolism till..), och det är ganska mycket katalogkunskap som det krävs av en att man ska kunna. Där får man nog ändå räkna med att lägga ner rätt mycket tid. Sen efter preklin (termin 5, delvis 4 också) så blir det mer klinisk inriktad utbildning, och man (iaf jag) förstår mer varför man pluggar på vissa saker. Då blir det så mycket roligare och inlärningen blir effektivare och enklare och det resulterar i att man inte behöver lägga ner lika mycket tid. Då blir det snarare så att man börjar läsa om andra saker istället och går djupare på vissa saker för att lära sig mer. Skulle jag säga några speciella tids-spann så tror jag nog att det nästan blir som en arbetsvecka (40-45h) i plugg de första terminerna (inräknat föreläsningar), för att sedan tunnas ut så att man klarar tentorna på en bit under hälften. Sen ska man ju förstås kunna sakerna bra sen när man kommer ut i kliniken och därför krävs det ju lite mer än att bara kunna faktan inför en tenta, men det är ju upp till var och en!

Kul att du sökt KI! Som sagt så är det ganska mycket plugg i början, och hade jag fått ge något tips till mig själv innan jag började så hade det nog varit att låna eller köpa "Biochemistry" av "Champe" och "Harvey" och bläddrat lite i för att få en liten översikt och snappa upp några förkunskaper. Den är även skitbra om du inte har gymnasiet helt färskt, då den är väldigt lättläslig och förklarar saker på ett bra sätt. Var inte nervös, det är en skitrolig utbildning! Ska jag vara helt ärlig så är det mer plugg än vad jag trodde i början men mindre plugg än vad jag trodde nu, kanske beror på adaption, men stå ut i början bara så får du MYCKET(!!!) gratis sen senare!


Tack för feedback och frågor!

sölna

Andra föreläsningsdagen på hudmomentet har precis avslutats och jag kom hem för nån halvtimme sen. Upplägget är att vi ska ha 3 stycken studentmottagningar, en venereologimottagning och en gästrond på en av två avdelningar (b-nånting, kommer ej ihåg, tror ena var b13) per grupp på förmiddagen. Föreläsningarna ligger sen på eftermiddagarna, 13-16. Det betyder att när man inte har något av ovanstående på förmiddagen så har man en fantastiskt skön sovmorgon! Så var det för mig och och imorgon, sen har jag mottagning 07.50 - 12 på onsdag, sovmorgon torsdag och sedan rond 11-12 på fredag. Ganska skönt schema faktiskt, och väldigt skönt då det är i Solna. När vi börjar 07.50 måste jag gå hemifrån 20 över 6 för att hinna byta om å så, vilket är mindre skönt. Tur att det bara är 3 gånger på hela kursen.

Fick även schemat för SVK'n idag - Hjärtklappning, stroke och plötslig död. Det schemat verkar också helt överkomligt. Skönt att det är på Huddinge sjukhus!

Imorse när jag gick till skolan tog jag vägen igenom KI-campuset i Solna, och vilka flashbacks man fick! Vi var ju där hela tiden de tre första terminerna, och en stor del av termin 4 också:



Det där är en del av huvudbyggnaden, där vi hade i princip alla föreläsningar, och en hel del anatomi- och histologiundervisning.

q

Fick en fråga tidigare i veckan som jag tänkte passa på att besvara med ett nytt inlägg, fick inget namn eller mail/blogg så blir enklast så.

"Hej!

tänkte bara fråga om du håller på med forskning vid sidan av studierna? har du några kursare som forskar? vad gör man egentligen om man vill börja forska? vet om att KI ger stora möjligheter till detta :)"

Jag forskar inte, men skulle definitivt kunna tänka mig att göra det utifall jag hittar något forskningsområde som jag verkligen känner verkar hur spännande som helst och som jag brinner för. Ett sådant ämne som jag spontant kommer på är åldrande. Cellens åldrande då, balans mellan telomerer och telomeras, vilka cellulära förändringar som sker och gör att vi åldras, och vad vi kan påverka för att sakta ner detta. Ska jag vara ärlig så har jag inte kollat upp om KI bedriver något sån forskning, men det är något jag har haft lite tankar på att pyssla med vid sidan av AT/ST sen senare.
Jag har en del kursare som forskar vid sidan om. Vissa började den sk LÄFO-inriktningen, som innebär att man får en fortlöpande, "introducerande" kurs som behandlar olika aspekter av forskning. Man får också chans att forska under sommaren, vilket vi andra också får. En kille i klassen har som mål att doktorera innan han är klar med läkarstudierna.
Som du säger så finns det stora möjligheter på KI för den som vill forska. Utifall man vill börja forska så tar man helt enkelt kontakt med antingen en person som man vet bedriver intressant forskning (som man kan få info om personligen via föreläsningar, eller via KI's hemsida) eller den institutionen vars forskning man skulle vilja delta i. Inte mycket svårare än så. Sen är det väldigt sällsynt att man får ett nej som svar. Våra föreläsare som själva är forskare rekommenderar oss hela tiden att söka till just deras institut, så det ska inte vara några problem alls.

hässelby-stilen

Vinst idag i SM-kvartsfinalen mot Hässelby, som ligger 2a i division 1, med 3-2. Riktigt jävla grymt! Syrran gjorde dessutom första målet, STOLT! Blir troligtvis elitserielaget Täby i semifinalen, ska bli riktigt kul att se hur våra tjejer står upp mot dom.

Skrev även tenta idag - åldrande och klinisk farmakologi. Den kändes helt okej, klarat den tror jag iallafall att jag har. Det enda frågan som jag inte kunde var vad nån jäkla skala som jag aldrig har hört förut stod för. Kan inte komma på vad den hette nu heller, men återkommer utifall jag kommer på det.

Imorgon är det akutseminarium innan lunch med Atiql(!!) och sedan frivillig träning inför OSCE (som jag kan skriva mer om sen) på KTC. Jag måste pröva rektoskopi igen, något som vi gjort en gång och som vi förväntas kunna där. Ska nog även ta några venösa blodprover, var ett tag sen! Sen på fredag börjar hudkursen som är vår näst sista kurs (eller kanske sista??) på internmedicin. Vi har bara SVK kvar sen, som jag inte vet om den tillhör internmedicinen egentligen.


testo

Mitt uppe i tentaplugget snubblade jag över ett par studier som jag läst förut och vetat om, men återupptäckt nu.
7 dagar efter sexuell avhållsamhet ser man en peak i testosteron-nivåerna. Mellan dag 2-5 ses ingen förhöjning, utan det är just dag 7 som peaken ses, på 145,7%. Dessutom har man sett att utlösning inte påverkar plasmakoncentrationen av testosteron. Detta är viktiga saker när man talar om styrketräning, helt klockrent!


"This current study examined the effect of a 3-week period of sexual abstinence on the neuroendocrine response to masturbation-induced orgasm. Hormonal and cardiovascular parameters were examined in ten healthy adult men during sexual arousal and masturbation-induced orgasm. Blood was drawn continuously and cardiovascular parameters were constantly monitored. This procedure was conducted for each participant twice, both before and after a 3-week period of sexual abstinence. Plasma was subsequently analysed for concentrations of adrenaline, noradrenaline, cortisol, prolactin, luteinizing hormone and testosterone concentrations. Orgasm increased blood pressure, heart rate, plasma catecholamines and prolactin. These effects were observed both before and after sexual abstinence. In contrast, although plasma testosterone was unaltered by orgasm, higher testosterone concentrations were observed following the period of abstinence. These data demonstrate that acute abstinence does not change the neuroendocrine response to orgasm but does produce elevated levels of testosterone in males."


World J Urol. 2001 Nov;19(5):377-82. Endocrine response to masturbation-induced orgasm in healthy men following a 3-week sexual abstinence.


"The purpose of this study is to gain understanding of the relationship between ejaculation and serum testosterone level in men. The serum testosterone concentrations of 28 volunteers were investigated daily during abstinence periods after ejaculation for two phases. The authors found that the fluctuations of testosterone levels from the 2nd to 5th day of abstinence were minimal. On the 7th day of abstinence, however, a clear peak of serum testosterone appeared, reaching 145.7% of the baseline (P<0.01). No regular fluctuation was observed following continuous abstinence after the peak. Ejaculation is the precondition and beginning of the special periodic serum testosterone level variations, which would not occur without ejaculation. The results showed that ejaculation-caused variations were characterized by a peak on the 7th day of abstinence; and that the effective time of an ejaculation is 7 days minimum. These data are the first to document the phenomenon of the periodic change in serum testosterone level; the correlation between ejaculation and periodic change in the serum testosterone level, and the pattern and characteristics of the periodic change."

J Zhejiang Univ Sci. 2003 Mar-Apr;4(2):236-40.


"Data regarding the neuroendocrine response pattern to sexual arousal and orgasm in man are inconsistent. In this study, ten healthy male volunteers were continuously monitored for their cardiovascular and neuroendocrine response to sexual arousal and orgasm. Blood was continuously drawn before, during and after masturbation-induced orgasm and analyzed for plasma concentrations of adrenaline, noradrenaline, cortisol, luteinizing hormone (LH), follicle stimulating hormone (FSH), prolactin, growth hormone (GH), beta-endorphin and testosterone. Orgasm induced transient increases in heart rate, blood pressure and noradrenaline plasma levels. Prolactin plasma levels increased during orgasm and remained elevated 30 min after orgasm. In contrast, none of the other endocrine variables were significantly affected by sexual arousal and orgasm."

Psychoneuroendocrinology. 1998 May;23(4):401-11.
Neuroendocrine and cardiovascular response to sexual arousal and orgasm in men.

agony

Fick nyss reda på att jag grejat tentan med god marginal. Skönt att veta såhär dagen innan nästa tenta!
Idag är det plugg of death and agony som gäller. Dock har vi ett tretimmars seminarium kl 1, och sen är det ju sverige - england ikväll .. Det blir nog bara plugg of agony ändå!

Poker

Two couples were playing poker one evening. John accidentally dropped
some cards on the floor When he bent down under the table to pick them
up, he noticed Bill's wife Sue wasn't wearing any underwear under her dress!
... Shocked by this, John, upon trying to sit back up again, hit his head
on the table and emerged red-faced. Later, John went to the kitchen to
get some refreshments. Bill's wife followed and asked, "Did you see
anything that you liked under there?"
Surprised by her boldness, John courageously admitted that, well
indeed he did.
She said, "Well, you can have it but it will cost you $500."
After taking a minute or two to assess the financial and moral costs
of this offer, John confirms that he is interested. She tells him that
since her husband Bill works Friday afternoons and John doesn't, John
should be at her house around 2:00PM.
When Friday rolled around, John showed up at Bill's house at 2 PM
sharp and after paying Sue the agreed sum of $500 they went to the
bedroom and closed their transaction, as agreed.
John quickly dressed and left.
As usual, Bill came home from work at 6 p.m. and upon entering the
house, asked his wife abruptly. "Did John come by the house this
afternoon?"
Sue answered "Why yes, he did stop by for a few minutes this
afternoon." Her heart nearly skipped a beat when her husband curtly
asked, "And did he give you $500?"
In terror she assumed that somehow he had found out and after
mustering her best poker face, replied, "Well, yes, in fact he did
give me $500."
Bill, with a satisfied look on his face, surprised his wife by saying,
Good, I was hoping he did. John came by the office this morning and
borrowed $500 from me. He promised me he'd stop by our house this
afternoon on his way home and pay me back."

Now THAT, my friends, is a poker player!

springa

I helgen firade vi i familjen min ena syrra som fyllde 18 för ett par dagar sedan. Som tradition har vi något som jag faktiskt inte vet vad vi kallar, men "springa" tror jag vi brukar säga. Det säger säkert inte så mycket, men det innebär att efter man fått alla sina presenter så får man ett kuvert. Detta har man gömt och ska komma som en överraskning, men man vet alltid att man får det, och det är awesome! I kuvertet ligger oftast en lapp med en ledtråd/fråga som leder en till ett speciellt rum. Först gäller det att lista ut vilket rum man tror lappen leder till. Väl i det rummet ska man leta efter en ny lapp där man återigen får en ledtråd/fråga som leder en vidare. Efter ett antal lappar så hittar man istället ett gömt paket.
När jag var liten brukade paketet alltid ligga i vissa rum, så man kände på sig när det var ett paket och inte en lapp man skulle leta efter. Dessa rum var tvättstugan, garaget eller inneförrådet.
Denna födelsedag var inget undantag, och jag och andra syrran hade skrivit lappar så minstingen fick springa!

Exempel på ledtrådar/frågor jag har bidragit med under åren;

Bakgrund:
Man tror att Big Bang ägde rum för ca 14 miljarder år sedan. För 14 miljarder år sedan skickades alltså ljus ut från Big Bang med ljusets hastighet (3 * 10^8 m/s). Det är därför rimligt att tro att universums synliga del har en diameter på 14*2 = 28 ljusår. Trots detta kan vi se föremål som ligger mycket längre bort, och man tror att det observerbara universumet idag är ca 100 miljarder ljusår i diameter.

Hur är detta möjligt?

  1. Rummet expanderar snabbare än ljuset
  2. Vi har så pass bra teleskop idag
  3. Himlakroppar som vi ser kan färdas snabbare än ljuset

Vart går du för att kolla in det synliga universumet? (balkongen uppe)


Bakgrund: Gravitationen gör att en person får olika tyngd på olika ställen på jorden. Detta var det bland annat stor uppståndelse om vid OS i New Mexico 1968 då flera världsrekord slogs, bland annat i längdhopp där rekordet ökade från 8,12m till 8,90m (78 cm i ett enda hopp). Ju längre ifrån jordens mittpunkt man kommer, desto lägre blir gravitationen och desto lägre blir ens tyngd. En galaktisk himlakropp som har en stor gravitation är neutronstjärnan.

Om man jämför med på jorden, ungefär hur mycket skulle du väga på en neutronstjärna

  1. Som solen
  2. Som halva månen
  3. ca 100 ton

Gå och kolla din riktiga vikt! (badrummet uppe)

 

Vad är detta? (vintergatan)

Namnet på det du ser leder dig vidare (utanför ytterdörren).

Jag är som ni märker väldigt insnöad på att ställa frågor. Från början fick vi alltid ledtrådar bara, i form av rim. typ; "nu har du blivit stor, gå och titta när du hittar din bror".

 

Kul va? Det tycker iaf jag, fortfarande, efter alla dessa år!


demolering

Nyss hemkommer från helgens dammatch. Motståndet stod serietvåan Älvsjö AIK för. Efter 60 effektiva minuter lyste resultattavlan starkare än någonsin - 12-1 till oss! DEMOLITION! Grymt.
Såhär ser tabellen ut as we speak;


cyp

Tänkte dra upp några korta fakta om interaktioner och enzymsystem. Det kan låra urtrist men är faktiskt rätt kul och väldigt bra att veta!

Bakgrund:
Cyp3A4 är ett enzym som finns i levern och tillhör superfamiljen Cytokrom P450. Detta enzym står för nedbrytningen av väldigt många xenobiotika (läkemedel och droger).
Cyp1A2 är ett annat enzym, tillhörande samma superfamilj, som också står för nedbrytningen av många xenobiotika.
P-glykoprotein är ett transportprotein som bland annat finns i tarmen. En av uppgifterna detta protein har är att binda upp xenobiotica i tarmen så att det inte tas upp av kroppen.

Grapefruktjuice hämmar Cyp3A4 och p-glykoprotein. Detta innebär att mer xenobiotika tar upp i tarmen, och mindre bryts ned i levern. Detta kan vara livsfarligt då t.ex det tillförda läkemedlet ökar mångfaldigt i koncentration i blodet.
Hur länge denna effekt sitter i vet jag inte, det handlar inte om veckor men samtidigt handlar det inte heller om att man måste inta grapefrukjuice samtidigt som medikamentet för att få denna "effekt". Det har gjorts en studie på simvastatin-koncentrationer i blodet hos testpersoner som tagit simvastatin och grapefruktjuice (grupp A) i jämförelse med testpersoner som istället druckit vatten (grupp B). I den här studien såg man att om man intog vätskan i samband med läkemedlet så var topp-koncentrationen 12ggr så hög i grupp A. Intog man läkemedlet 24h efter vätskan var den 2,4ggr så hög och intog man läkemedlet 3 dagar efter vätskan så var simvastatin-koncentrationen 1,5 ggr så hög i grupp A. Slutligen, om man tog simvastatin 7 dagar efter att man druckit vätskan så såg man ingen skillnad i simvastatin-koncentration. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11061578). Detta innebär alltså att effekten sitter i i spannet dagar (iallafall för simvastatin).

Om man istället vänder på det hela, så inducerar rökning (inte snus, alltså ej nikotinet) en uppreglering av Cyp1A2. Detta innebär istället att de xenobiotika som bryts ned av detta enzym elimineras snabbare än normalt från kroppen. Man har gjort studier på personer som tagit antipsykotika, och jämfört stora doser gruppen rökare måste ta för att uppnå samma steady-state-koncentration (i detta fall olanzapindos) som hos gruppen icke-rökare. Det finns en ganska talande graf för detta;



all for you

Måste bara promota två polare lite. Hur bra är inte detta?!


long lost friend

Nu ska jag iväg och träffa en vän som jag inte träffat på hur jävla länge som helst. Gick på samma dagis som henne, i samma klass i hela grundskolan och sedan på samma gymnsium (dock ej samma linje). Senast vi sågs var på nyårsfesten senaste nyår!


"Life doesn't run away from nobody. Life runs at people."

tentan igår..

Tentan igår gick helt ok. Kände mig inte helt hundra inför den så under omständigheterna så får jag nog vara nöjd med den. Upplägget och innehållet var dock jävligt konstigt. Vi skulle tenteras på njurmedicin, lymfom, transplantationer och intoxikationer. Sen har vi alltid 2 "MEQ-frågor" (fallbaserade frågor där man får svara på ett par frågor i taget och sedan vända pappret för att ta nästa frågor - som en följetång liksom, där man ej får gå tillbaka) där vadsomhelst som vi lärt oss under kursen kan komma. Denna gången hade vi dock 3 MEQ-frågor. Det enda av det som vi skulle examineras på sedan som kom var njurmedicin, och det var ändå ganska snålt med sådana frågor. Hade lagt ner en del tid på att lära mig specifika saker om lymfom, transplantation och intox också, helt i onödan. Att jag pluggade på det var definitivt inte i onödan, men att lägga krut på detaljer som jag ändå ej kommer komma ihåg/ha användning för kändes ju lite onödigt. För att ta ett exempel, vid mantelcellslymfom finns ofta en gentranslokation mellan kromosom 11 och 14. Att c-myc är uppreglerat vid Burkitts Lymfom och Follikulärt lymfom. Att substansen man använder vid tarmsköljning heter polyetylenglykol.

Får hålla tummarna för att det gick bra!

sigh

Jag har...

..suttit på venprovsmottagning och tagit venprov på massa folk under en eftermiddag
..varit med och lämnat dödsbesked till anhöriga
..varit med om dödsbud på avdelning
..tagit flertalet artär-blodgaser
..el-konverterat två patienter med förmaksflimmer
..tagit en lumbalpunktion
..haft studentmottagning på vårdscentralen flera gånger och tagit egna patienter
..handlagt patienter på olika avdelningar, akuten och infektionsakuten
..varit med på flertalet hjärtstopp
..muntliga examinationer, som jag HATAR
..praktiska examinationer, som jag också hatar

ÄNDÅ blir jag nervös när jag pratar med en snygg/trevlig tjej..

varför?!

tears of the dragon

Nu är jag färdigpluggad - sånär som på sammanfattningen som jag tänkte läsa innan läggdags och imorrn bitti. Känner mig som vanligt dåsig och tung i huvudet, återkommande efter en tentaplugg-period.
Ikväll ska jag kolla på när syrrans lag möter Stockholms stadslag. Detta trots att jag ska upp innan 6 imorgon! Dedikerad eller vad är det man säger? Ska bli riktigt kul att titta på hur som.
Medan ni håller tummarna för mig på tentan imorgon och inväntar min rapport om hur det har gått tänkte jag bjussa på 4 lugna och sköna låtar, som är grymma att lyssna på när man t.ex är ute och tar sin kvällspromenad.


Linkin Park - My December



Bruce Dickinson - Tears of the Dragon



Natasha Bedingfield - Wild Horses



Bryan Adams - Here I Am


Let's take a walk beneath the stars

Tenta på tisdag så är lite frånvarande. Håller på att plugga as we speak, kände dock för en mikro-paus. För tillfället har jag precis blivit klar med min egna sammanfattning - jag kör med överstrykningspenna på det som är det viktigaste och det jag tror kan komma på tentan på alla föreläsningsslides, sen skriver jag in det i ett word-dokument på datorn i form av korta "fakta-rader" samt små stycken om vissa sjukdomar. Tycker det är ett rätt skönt sätt att recapa det viktigaste typ dagen/kvällen innan tentan, så man slipper få panik och försöka läsa igenom allt igen.
Nu ska jag kolla igenom lite gamla föreläsningar, då allt som vi har gått igenom denna och förra terminen kan dyka upp.

Ikväll blir det gym och vem kan slå filip och fredrik!


We will meet again my friend,

A hundred years from today

Far away from where we lived

And where we used to play.

We will know each others' eyes

And wonder where we met

Your laugh will sound familiar

Your heart, I won't forget.

We will meet, I'm sure of this,

But let's not wait till then.

Let's take a walk beneath the stars

And share this world again.


RAAS

Tänkte skriva lite inlägg om olika medicinska tillstånd, rolig/intressant medicinsk forskning, olika sjukdomstillstånd etc lite mer frekvent, på ett lättförståeligt sätt så att alla kan läsa. Nu insunerar jag inte att jag har många läsare, men det kan ändå vara kul för folk att få en lite bättre insikt inom vissa regioner än vad man kan läsa sig till på wikipedia typ. Tänkte försöka hålla språket på en "vardalig" nivå, vilket är jäkligt svårt och inte alltid kommer gå, men jag ska göra mitt bästa. Har ni något speciellt ni vill att jag ska skriva en översikt om så är det bara att hojta till.
Tänkte såhär i början att inrikta mig på saker jag läst/pluggat på nyligen, och skriva en text en gång varje-varannan vecka. Har ju skrivit några redan, t.ex om Hypertoni pga lakrits, Komplikationer vid hyponatremi och varför det kan vara bra att äta fiskleverolja.

RAAS och vätskebalans

Tänkte gå igenom lite överskådligt hur kroppen reglerar vätskebalansen med RAAS. Självklart har vi massvis med andra metoder för att reglera vår vätskebalans - t.ex ADH, ANP och osmo-receptorer. Dessa kanske jag skriver om senare, men blir helt enkelt för mycket, för avancerat och för ingående för ett inlägg känns det som. Aja, here we go!

Bakgrund:

För att någorlunda hänga med i det jag kommer ta upp tänkte jag gå igenom väldigt kort hur urinen bildas. Detta är centralt i RAAS, som för övrigt står för Renin-Angiotensin-Aldosteron-Systemet.
Blodet cirkulerar som bekant i artärer och vener, där vener går TILL hjärtat och artärer FRÅN hjärtat. En vanlig missuppfattning (eller en förenkling?) är att man tror att vener innehåller syrefattigt blod medan artärer innehåller syrerikt blod. Detta stämmer förvisso i de flesta fall, undantaget är lungvener och lungartärer, där syrefattigt blod pumpas från hjärtat i lungartärerna till lungan, syresätts och sedan tillbaka till hjärtat i lungvenerna.
Till njurarna går blodet från aorta (stora kroppspulsådern) till njurartärerna (en höger och en vänster). Dessa grenar sedan upp sig väldigt många gånger, tills de kommer till njurens minsta enhet, som kallas glomerulus.
Glomerulus är en struktur som innehåller ett nystan av kapillärer (de minsta kärlen, där syre-koldioxid-utbytet oftast sker, dvs där blodet går från att vara syrerikt till syrefattigt). Kapillärväggen är uppbyggd av ett endotel-cellslager, som fungerar som den första filtrationsbarriären. Detta lager är sk "fenestretat", dvs det innehåller små porer där molekyler kan ta sig igenom. Lager nummer två kallas det glomerulära basalmembranet och lager nummer tre (som släpper igenom störst molekyler) är ett lager med podocyter och dess fotutskott. Genom dessa tre lager trycker sig alltså både vätska och molekyler igenom, och samlas upp i ytrymmet mellan kapillärer och kapselväggen - det sk Bowmans Spatium. Denna vätska kallas primärurin, och dess sammansättning är ganska lik blodplasmas.
Vätskan lämnar sedan Bowmans Spatium och fortsätter ner i nefronet. Nefronet är njurens minska enhet, och består av glomeruli samt ett rörsystem där urinen leds igenom. Först passerar primärurinen genom proximala tubuli (proximala betyder i princip "närmaste). Den första delen av proximala tubuli kallas pars convoluta ("den vindlande delen") och den andra delen kallas pars recta ("den raka delen"). Runt dessa vindlar flertalet kapillärnystan. Meningen med detta tubuli-system är att kroppen ska kunna ta tillbaka redan filtrerade molekyler, beroende på vad kroppen behöver och inte behöver. I proximala tubuli så finns det transportörer för bland annat vatten, salt (natrium, kalium, klorid, kalcium, fosfat), glukos (socker), aminosyror (proteiners byggstenar) och urea (nedbrytningsprodukt från aminosyror). Det finns även utrymme för kroppen att transportera ut läkemedels-nedbrytningsprodukter i proximala tubuli till primärurinen.
Primärurinen fortsätter sedan ned i Henles slynga, som består av den tjocka nedåtstigande delen, den tunna nedåtstigande delen, den tunna uppåtstigande delen och den tjocka uppåtstigande delen. Här sker nästan enbart återtagande av vatten från primärurinen till blodet. Primärurinen består av ca 180 liter vatten / dag, vilket skulle leda till döden flera gånger om om vi kissade så mycket. Denna återupptagning av vatten sker genom en uppbyggnad av en koncentrationsgradient i celllagret utanför slyngan. Här utanför är koncentrationen av Natrium VÄLDIGT hög, vilket kroppen gärna vill utjämna. Detta gör den genom att dra ut vatten dit, och på så sätt får vi ett återupptag av det.
Primärurinen fortsätter nu, väldigt mer koncentrerad än innan, upp till distala tubuli (distal = långt ifrån typ). Här sker den sista justeringen av molekyler och vatten. Natrium, kalium, bikarbonat, protoner, kalcium reglerar framförallt. Den sista delen av nefronet innan urinen åker ner i uretären till urinblåsan heter samlingsröret. Här finns det massvis med aquaporin-receptorer, som om dom får tillstånd kan aktiveras och ta tillbaka vatten från urinen. Även natrium kan tas tillbaka här.
En struktur som också är viktig att ha känndom om är macula densa. Detta är en del av den juxtaglomerulära apparaten, som även består av mesangieceller och granulära celler. Cellerna i macula densa finns mellan distala tubuli, den afferenta och den efferenta arteriolen (afferenta arteriolen är den "mini-artär" som för blod till glomeruli och den efferenta är den "mini-artär" som för blod från glomeruli). Dessa celler känner av:

  • Natrium-klorid-koncentrationen i distala tubuli
  • Minskad genomblödning av njuren från afferenta arteriolen
  • (beta-1-stimulering via sympaticuspåslag)
RAAS-systemet:

Som ni har hajjat så är det inte bra med ett för högt blodtryck pga olika saker. Bland annat tar kärlen skada, njurceller kan skadas, man kan få blödningar som hjärninfarkter och hjärtats klaffar kan gå sönder. Det är även dåligt att ha ett för lågt blodtryck, då blodet inte orkar pumpas fram till kroppens organ som får syrebrist och dör. En balans är därför viktig, och RAAS har en huvudroll i detta.
Som ni även kanske har förstått så spelar natrium en viktig roll i hur blodtrycket ligger. Har vi en hög koncentration natrium i blodet så betyder det oftast att blodvolymen är liten - natriumen koncentreras mer. Kroppen kommer då vilja åtgärda detta genom att spä ut den och öka blodvolymen och trycket.
Macula densa känner av i distala tubuli hur natriumkloridkoncentrationen ligger samt hur genomblödningen av njurarna är. Om natriumkoncentrationen är hög och njurgenomblödningen är dålig, beror detta i många fall på att blodvolymen är låg och/eller att blodtrycket är lågt. Macula densa läser då av det och kommunicerar med mesangiecellerna, som i sin tur skickar informationen till de granulära cellerna. Dessa celler börjar då att producera Renin och utsöndrar detta i den afferenta arteriolen. Renin kommer sedan stöta på Angiotensin I i blodet, som i princip är utan funktion (produceras i levern). När dessa stöter på varandra kommer Renin, med hjälp av ett enzym som heter Angiotensin-converting-enzyme (ACE), att klyva Angiotensin I till Angiotensin II.
Angiotensin II har sedan flera funktioner:

  • Ger ökad törst
  • Kontraherar i hög dos både den afferenta och den efferenta arteriolen. Detta resulterar i en minskat filtration i njuren - man sparar vatten.
  • Kontraherar artärer i kroppen så att blodtrycket ska stiga.
  • Verkar på receptorer framförallt i proximala tubuli vilket leder till ett återupptag av natrium och klorid och således vatten (som flödar med natrium för att jämna ut koncentrationen), samt en utsöndring av kalium.
  • Aktiverar Aldosteron
Således kommer angiotensin II höja blodtrycket. Aldosteron i sin tur verkar genom att aktivera receptorer i distala tubuli att ta upp natrium (och därmed även vatten) samt att skicka ut kalium. Detta gör det genom att binda till mineralokortikoid-receptorer, som uppreglerar och aktiverar Natrium-kalium-pumpen. Denna tar upp 3 natrium och skickar ut 2 kalium per "runda". Aldosteron aktiverar även ENaC-kanaler, epiteliala natrium-kanaler, som ökar upptaget av natrium.
Totalt får vi alltså en stor återabsorption av natrium, vilket leder till att även vattenmängden ökar. Således ökar blodtrycket.
(Jag sa att jag inte skulle prata om ADH, men lite snabbt så aktiverar Angiotensin II även ADH (vasopressin), som uppreglerar aquaporinreceptorer i samlingsrören (ffa aquaporin 2 om jag inte minns fel). Dessa tar upp rent vatten.)

En vanlig diagnos är högt blodtryck - hypertoni. Många av medicinerna riktar in sig på detta system, eller på njurens olika receptorer och pumpar. T.ex så finns det ACE-hämmare, som hämmar enzymet ACE. A2-blockerare blockerar angiotensin II's receptorer så att det inte kan binda dit. Aldosteron-receptor-antagonister gör samma sak fast på Aldosteronet's receptorer. Olika diuretika påverkar pumparna i njuren (tiazid-diuretika blockerar natrium-klorid-symporten i distala tubuli, som i vanliga fall tar upp natrium och klorid och därmed vatten. Loop-diuretika blockerar istället natrium-kalium-klorid-symporten i tjocka uppåtstigande delen av Henles slynga så att mindre natrium tas upp, och därmed också vatten). Diuretika är vätskedrivande och gör alltså att man kissar ut mer.



The rock

Be the type of person that when your feet touch the floor in the morning the devil says, "Aww shit, they're up".


ahlr

Varför jag var så nervös tidigare idag? Vi hade praktiskt prov i Avancerad Hjärt-Lung-Räddning (aHLR) idag. Eller halva klassen iaf. Jag hade den sista tiden idag, kl 15.00, men blev insläppt lite tidigare.
Har pluggat som fan och gått igenom alla tänkbara scenarion i huvudet. Typ VF under 3 deffar som övergår till asystoli och sedan efter ytterligare 2 deffar till VF - börjar man om från 0 deffar då eller räknas det som att man deffat 3 ggr på VF och således ger Cordarone på den första (fjärde totalt) deffen på VF då? Om man har AV-block 3, provar man med atropin först medan man förbereder för extern pacemaker? Flushar man både Adrenalin och Cordarone med 10ml NaCl? Om man har pulslös VT och ger Adrenalin efter tredje deffen (4 minuter), varpå man vid analysen efter ser att det gått över i asystoli, ger man då Adrenalin en gång till direkt? (iochmed att man ska ge adrenalin direkt vid asystoli/pea). När tar man reda på genes - om man t.ex misstänker hjärttamponad, kollar man med EKO medan man kör HLR då eller väntar man på att det eventuella VF'et ska slå om till sinusrytm först? När intuberar man patienten - direkt när narkosen kommit eller efter x antal deffar som varit verkningslösa? Fortsätter man ge Cordarone efter 7 deffar på VF? Tar man blodprover direkt om man misstänker intox? Hur tusan låter agonal andning?
Det har varit jäkligt nyttigt att stressa upp sig såhär, för man har lärt sig en hel del (trots att jag långt ifrån har svaret på alla ovanstående frågor).

När jag sen klev in i förhörsrummet, så fick jag scenariot att man hittat en medvetslös person som man inte fick liv i. Man visste inte hur länge han legat där. Jaha, tänkte jag. Kolla medvetande, puls, andning. 2 minuter HLR för att få igång cirkulation, medan man larmade, kallade på narkos och satte PVK. Självklart glömde jag att lägga brädan under personen, men det löste sig sedan då jag fick hinten att "..sängen är ju lite mjuk..". Analysen visade VF - varpå jag deffade och fortsatte med HLR. Jag fick göra alla delarna - analysera rytm, deffa, kompressioner och inblås. Efter tre deffar gav jag 1mg adrenalin och fortsatte HLR. Fortfarande VF. Gav 300mg Cordarone och fortsatte med HLR - fortfarande VF. Gav 1mg adrenalin till och fortsatte med HLR. Fortfarande VF. Efter min nästa deff slog han dock om till sinusrytm - dock med negativa p-vågor. Äh, tänkte jag. Man får ju ha det i aVR, men även i III, avL, V1, V2, V3? Jag funderade lite snabbt på om det var en nodal ersättningsrytm där p-vågen var en q-våg då den kom väldigt nära QRS-komplexet, men frekvensen var på ca 70 så jag bedömde att det var sinusrytm ändå. Det var rätt. Kollade puls och andning - ingenting. Dock sa han när jag kollade pulsen att den kändes (trots att den ej var på!!) så jag hade lyckats att återuppliva honom. Jag klarade det!
Han tyckte att jag gjorde allt bra, förutom hjärtbrädan som var lätt att glömma sa han, sen tyckte han att det tog lite tid för mig när han slagit om till sinusrytm - men jag tyckte ju att det eventuellt inte var sinus. Nåja, fick beröm för det andra iaf, rätt doser på rätt tid, bra kompressioner och inblås samt hanterade situationen i början med delegeringen av uppgifter bra, hantering av patient samt av defibrillatorn.

Blir alltid så jäkla nervös för sånt här, och börjar nojja som fan. Tror ändå att själva nojjningen är bra då jag pluggar och lär mig otroligt mycket mer än om jag skulle tro att det som kom bara var basala grejer - som denna gång och så många andra gånger. Är så när vi har seminarium också, måste utreda allt som patienten i uppgifterna kan tänkas ha och hur man då ska gå vidare, vilka prover man ska ta, varför det är så, patofysiologin bakom etc. Sen på seminariumet räcker det oftast med mest troligaste orsaken, några diffar samt hur man utreder. Jag är så orolig för att jag 1. inte ska kunna till seminariumet utifall jag får en sån fråga 2. inte ska kunna sen när jag träffar en sådan patient i verkliga livet.

Nu svamlar jag på som vanligt men jag är iaf sjukt glad att detta är över. Ett orosmoment mindre och nervositeten har nu lagt sig. Ska fira med ett ryggpass ikväll och sedan lite Champions League!

Stay tuned.


Lite fotnötter för er som inte är så insatta i medicin/HLR:

VF - Ventrikelflimmer
VT - Ventrikeltakykardi
AV-block 3 - AV-knutan blockerar alla impulser uppe från förmaken ner till kamrarna. Förmaksslagen och kammarslagen är därför helt disassocierade.
Sinusrytm - Normal rytm med impulser från sinusknutan
Cordarone - Antiarytmika. Förlänger refraktärperioden i sinus- och av-knutan så att hjärtats frekvens går ner. Försöker på så sätt "återställa" hjärtat så att sinusknutan ska kunna ta över impulsgenereringen igen.
Asystoli - Ingen elektrisk överledning i hjärtat
PEA - Den elektriska överledningen i hjärtat funkar men hjärtmuskulaturen fungerar inte. Man får således ingen puls
Hjärttamponad - Ansamling av blod eller annan vätska i perikardiet - yttre hjärtsäcken.
EKO - Ultraljud på hjärtat
Intox - Intoxikation (av t.ex läkemedel eller droger)
Intubera - Stoppar ned en slang i lungorna så att man kan sköta patientens andning manuellt
PVK - Perifer venkateter, en nål som man stoppar i i en ven och som sen får sitta där så att det bara är att koppla på t.ex en adrenalin-spruta och spruta in - så man slipper sticka flera gånger.

nervo

Fyfan vad jag är nervös... Mår fan illa. Sist jag kände såhär var inför intervjun för att komma in på läkarprogrammet...

Q

Upptäckte denna när jag var på toa i skolan idag


Amaranthine

Detta är fantastiskt bra!


RSS 2.0