Lakrits --> högt blodtryck

Bakgrund:

Aldosteron:

Aldosteron är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens yttersta lager, Zona Glomerulosa. Dess funktion, i stora drag, är att återuppta Natrium och vatten från primärurinen, och på så sätt höja blodtrycket. Detta görs på flera olika sätt:

  • Uppreglering av natrium/kalium-pumpen i distala tubuli (den mest distala delen av tubuli där primärurinen rinner från glomeruli, innan det hamnar i samlingsrören) samt i samlingsrören. Denna pumpar tillbaka 3 natriumjoner till blodet, med vilka vatten strömmar, samt utsöndrar 2 kaliumjoner. Denna pump stimuleras även på andra ställen såsom i magen (magsaft) samt i svettkörtlar
  • Uppreglering av epiteliala natriumkanaler som ökar dess permeabilitet och återabsorption av natrium
Kortisol:

Kortisol är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens näst yttersta lager, Zona Fasciculata. Detta hormon har massvis med funktioner, men bland annat;

  • Vid långvarig effekt så hämmar det immunsystemet. Kortvarig effekt är dock tvärtom, en boost av immunförsvaret
  • Mobilisering av glukos till blodbanan
  • Mineralokortikoid effekt (dvs fungerar _exakt_ som Aldosteron pga relativt bra affinitet till dess receptorer)
  • Nedbrytning av ben
  • Ökar blodtrycket genom att sensitivisera adrenalin och noradrenalin.
  • etc..
Som jag skrev som en punkt på den lilla sammanfattningen av Kortisol, så har det hormonet en Aldosteron-effekt (Mineralokortikoid effekt, Aldosteron är en Mineralokortikoid). Koncentrationen Kortisol i kroppen är _VÄLDIGT_ mycket högre är Aldosteron, vilket innebär att Kortisol kan boosta upp effekten av Aldosteron jäkligt mycket, något som också bör ske. Detta skulle bla innebära att våra blodtryck skulle vara skyhöga. Vår kropp har dock en skyddsmekanism för detta. Eftersom Aldosteronets effekt är ganska lokal (jämfört med Kortisol) så finns det vid Mineralokortikoid-receptorerna ett enzym som heter 11-beta-hydroxysteroid-dehydrogenas. Detta enzym bryter ned aktivt Kortisol till inaktivt Kortison, vilket gör att Kortisol inte verkar i den stora grad på Mineralokortikoidreceptorer som annars skulle vara möjligt.

Hur är då detta relevant för lakrits?

Jo! I lakrits finns ett ämne som heter Glycyrrhizin, som hämmar detta enzym. Äter man för mycket lakrits kommer alltså enzymets effekt att hävas och Kortisol kommer att kunna verka på Aldosteronets receptorer i störra grad, vilket leder till en återresorption av natrium och vatten. Detta leder till att blodtrycket ökar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0