Kattfan

Tänkte lägga mig i sängen och plugga lite Norrländska och fästingburna infektioner, men där låg den här krabaten..


kattfan

Tänkte lägga mig i sängen och plugga lite Norrländska- och fästingburna infektioner, men där låg den här krabaten..


nervositet

Nervositeten som uppstår när man inser att man har ställt sig i den snygga kassörskans kassa...


segt

Försöker tagga inför gym, men just idag är det riktigt svårt. Är sjukt trött. Dessutom får jag träna själv idag med, båda mina träningsbuds ska vila igen - fjollfasoner.
Nej nu får jag fan skärpa till mig, funkar inte att jag ska hålla på mjäka inför gymmet hela tiden. Det är bara att bita ihop och köra. "When you feel like giving up, remember why you hold on for so long in the first place". En dusch för att mjuka upp lederna lite, Deathbox från högtalarna och en koffeintablett så bör jag vara ready to go.





rest in peace

I lördags var det 5 år sedan min farfar gick bort. Vi två var väldigt nära varandra, jag tillbringade flertalet av mina somrar som yngre ute på landet tillsammans med honom och farmor. Dessutom åkte jag ofta ut till dom på helgerna under övriga året. Han var den första nära personen i min släkt som gick bort, och jag kommer fortfarande ihåg hur jävla mycket jag grät när vi åkte in på sjukhuset för att ta farväl.

Free at last, they took your life, they could not take your pride


bm mc

Igår hade vi föreläsningar fram till lunch på KS i Solna. Åkte in tillsammans med en polare som pluggar där (han som jag var å kollade på basket med i somras). Blir inte att man träffar varandra så ofta eftersom vi valde olika sjukhus - jag KS Huddinge och han KS Solna. Efter föreläsningarna, som handlade om norrlandsinfektioner och antibiotikaanvändning och som slutade 12.30, åkte vi ut till KS Huddinge och lirade pingis i ett uppehållsrum där. Riktigt roligt.

Idag har vi haft redovisning av våra artiklar. Vår handlade om användning av acyklovir vid post-herpetisk neuralgi. Det gick bra. Efter lunch hade vi infektionsrond. Vi fick se en protesinfektion, en trolig hepatit E, en TBE samt en mykoplasma-meningit - något som tydligen är jäkligt ovanligt och som verkligen ligger på specialistnivå. Det var riktigt intressant och jag tänkte läsa på lite om det, trots att det är så ovanligt så är det grymt kul att kunna. Den går tydligen med migrernade polyneuropati (som migrerar proximalt), troligen pga CNS-påverkan?

Ikväll är det Champions League igen. Ett par pöjkar kommer över för å glo. Verkar vara en hel del bra matcher, men det lutar åt att vi ser på Bayern Munchen - Manchester City. Man City är mitt tips, trots bortagräs.



18-1

Igårkväll var vi iväg till Åkerberga för bortamatch! Åkerberga mötte dom i junior-DM-finalen förra året och vann, så jag var lite nervös inför den här matchen då jag vet att dom är bra. Det visade sig att jag inte hade behövt vara orolig alls, 9-0 blev siffrorna till Tullinge. Syrrans lag har gått från att ha varit riktigt bra när de vann SM bla till att vara riktigt riktigt riktigt bra. Var kul att se dom igår, även fast dom inte spelade lika bra som i första matchen mot Huddinge. Såhär ser tabellen ut nu;


riding solo

Sedan min andra gymhälft lämnade Stockholm för Linköpings civilingenjörsutbildningar har jag mer och mer fått lära mig att träna själv. De andra 2 som jag gymmar med kör oftast övningar som jag inte gillar/på ett sätt som jag tycker är för lätt. Dessutom dras båda med axel, knä och ryggskador så deth änder väldigt frekvent att jag får dra och träna själv. Detta är något jag inte är van vid alls och egentligen tycker är jävligt tråkigt. Visst det kan vara skönt något pass emellanåt att slippa prata, ha hörlurarna i hela passet och bara kötta med bra tempo, men efter ett par pass blir det tråkigt att inte ha samma sociala utbyte som man får om man tränar med nån. Dessutom är det en extra triggande sporre att jämföra styrkeutvecklingar etc. med någon. Ser man  t.ex att ens träningspolare höjer vikten så vet man att det är dags för en själv att göra samma sak - man får ju inte vika ner sig liksom. När man sen börjar träna själv så försvinner den här möjligheten och det är hela tiden man själv som styr träningen - vilka övningar man ska köra, hur många set, när det är dags att höja, vilket tempo etc. För mig är dte främmande och de gånger när psyket sviker och man vill åka hem/avbryta passet så måste man ta sig ordentligt i kragen, något man slapp när man tränade med nån annan. Då var det han som piskade på istället, så skärpte man sig.

Några låtar för att få igång taggningen för de som tränar själv;













Nu ska jag bege mig till gymmet och köra igenom armarna - själv..

helg

Imorgon är det fredag och helg! Ska bli riktigt skönt, fylld med en hel del plugg dock, men det vi läser nu är roligt så det är lugnt. Hur taggar man inför helg om inte genom musik? Tänkte lägga upp 7 riktigt bra låtar som DU troligtvis inte hört, så ta chansen nu!

Turning Point - Streets of roses


Hinder - Lips of an angel


The Used - Im a fake


Brad Paisley och Alison Krauss - Whiskey lullaby

Papa Roach - Between angels and insects

Nightwish - Crimsone tide/Deep blue sea

Ison och Fille - Vi var barn då

föreläsningsdag

Jag gillar föreläsningar! Vi började precis infektionsmomentet och har idag haft föreläsningar om CNS-infektioner, gastroenteriter och hud- och mjukdelsinfektioner. 9-16.
Det som står på schemat nu är att göra klart CNS-seminariumet inför torsdag samt läsa en artikel "ACyclovir for treatment of postherpetic neuralgia: efficacy and pharmacokinetics!



kross

Idag var det seriepremiär för syrrans lag i innebandyn i damserien. Nu sätter det äntligen igång. Dagens motstånd stod Huddinge för. De tog ledningen med 0-1, men blev sedan söndermalda av oss (Tullinge). Slutsiffrorna blev 9-1 och en riktigt skön seger i premiären. Är så jäkla kul att följa dom, vi har en 96a i laget som är så otroligt jäkla bra. Teknisk, snabb och riktigt bra skott. Har även typ 6 stycken stadslagsspelare (säkert fler när de börjar med stadslagsuttagningar för 95or och 96or). Tror att de har en riktigt bra chans att gå upp till Div 1 i år och sedan slåss där precis under elitserien.

Såhär ser deras serie ut i år:


waka kuduro

Man blir så glad av dessa låtar;




hyponatremi och rygg

Idag har jag tränat rygg så det räcker och blir över. Började dagen med att bära vedklabbar. Vi hade beställt 8 kubikmeter ved som kom igår morse, som blev avlastad på framsidan. Som vanligt innebar det, eftersom vi vill ha den uppstaplad på baksidan, en jävla massa bärande, skottkärrekörande och staplande. Blev klar med 4 kubik på 1,5 timme, sen var jag helt slut i ryggen.

Nästföljande timmar gick åt till att läsa på om och börja skriva lite om komplikationer till hyponatremi - våran grupp ska redovisa om det på fredag. Jag blev som sagt tilldelad komplikationer. Har inte hunnit klart riktigt än, men slänger upp det jag gjort än så länge;

Komplikationer:

  • Hjärnödem - Vätska pressas från den hypoosmolära extracellulärvätskan/plasman in i cellerna. Detta är dåligt eftersom hjärnan sitter i ett slutet område (omgivet av skallbenet) och kan därför inte expandera. Detta kan leda till bland annat huvudvärk och konfusion (pga svällandet av cellerna) men även skador på hjärnan som kan påverka flera vitala funktioner såsom andning och hjärtverksamhet. Expansionen av cellerna och hjärnan leder även till en mekanisk sönderpressning av kärl, som kan leda till blödningar. Fås denna blödning i t.ex hjärnstammen (som sköter andning och hjärtverksamhet) kan dessa funktioner återigen sättas ur balans. Detta kan såklart leda till koma och död.
  • Kramp/epilepsi - När vätskan pressas in i celler, såsom gliaceller och neuron, blir extracellulärvolymen (ECV) mindre (den kontraheras). Den här ECV-kontraktionen leder till ökade och förstärkta epileptiforma bursts ("attacker") från CA1 pyramidala celler i hippocampus även när den kemiska synaps-transmissionen därifrån är blockerad. Detta i kombination med att CA3 och CA1 cellerna kommer hamna fysiskt närmare varandra (då ECV minskar) vilket leder till att amplituden på den elektriska potentialen från CA3-cellerna kan bli större. Fler signaler kan därför gå igenom utan att inhiberas. Detta kan även leda till hallucinationer då hippocampus (och amygdala) stimulerar neocortex (som bland annat har hand om sensorisk perception och medvetande).
Man kan även få symtom som;

  • Huvudvärk - pga svullnaden av hjärnan och kompressionen.
  • Konfusion - svullnaden av cellerna i hjärnan.
  • Muskelsvaghet/spasm/kramp - då natrium ingår i signalleringen (Na/K-pumpen)
(Man kan även få aptitlöshet, illamående/kräkningar, matthet och rastlöshet/ökad irritabilitet, men orsakerna till dessa har jag inte lyckats komma på än.)

Vid korrektion av natriumnivåerna är det viktigt att öka natriumkoncentrationen långsamt! Annars kan man få en sk osmotisk demyelinisering;

  • Osmotisk demyelinisering - Ökar natriumkoncetrationen i serum snabbt så kommer vi få en utflöde av vatten från celler, t.ex vaskulära endotelceller i blod-hjärn-barriären. Är de anpassade till en kroniskt låg natriumkoncentration så kommer dessa celler krympa mycket. Detta kommer störa deras bindningar mellan sig och öppna blod-hjärn-barriären så att cytokiner och leukocyter kan ta sig in och skada oligodendrocyter vilket leder till demyelinisering av neuronen. Oligodendrocyter kan även påverkas direkt av samma typ av krypmning som endotelcellerna gör, och därför inducera apoptos (programmerad celldöd). Detta kan leda till MS-liknande symptom såsom gåendestörningar, beteendestörningar och krampanfall/epilepsi.
Det är ungefär så långt jag har kommit!


Vid kvart i 4 drog jag iväg till gymmet och körde rygg (hade hunnit återhämta mig rätt bra sen vedbärningen). Började med latsdrag, där jag körde följande:

  • 20 plattor - 9 reps
  • 21 plattor - 6 reps
  • 25 plattor - 2 reps
  • 21 plattor - 5 reps
  • 18 plattor - 10 reps



Fortsatte sedan med sittande rodd.

  • 25 plattor - 5 reps
  • 25 plattor + 20kg - 3 reps
  • 25 plattor - 4 reps
  • 20 plattor - 9 reps
  • 20 plattor - 7 reps


Sedan gick jag över till stångshrugs för att få till trapsen lite. Det var länge sen jag kunde köra den övningen med tanke på mitt ben.

Jeffla fjollgym!


Struntade i ovanstående bilds "varning" och körde:

100kg - 12 reps
160kg - 9 reps
200kg - 4 reps
160kg - 7-8 reps (kommer ej ihåg)
140kg - x antal reps (kommer ej ihåg)




Sista övningen fick bli stångcurl, för att pressa på biceps lite. Man kopplar ju in biceps relativt mycket i ryggträning, så gillar att avsluta med lite lätta curls.

Det blev;
50kg - 8,7,6 reps.



Passet avslutades såklart med en blandning av EAA och Whey-80!



vad ska du bli?

Den eviga frågan när man är ung (..och eventuellt genom hela livet..) - Vad ska man bli när man blir stor?
Det känns lite konstigt att bestämma det när man är 18 år. Jag tror inte jag har bestämt mig än. Läkaryrket verkar otroligt roligt och givande, men det finns ju andra saker jag vill göra också!
Under hela min uppväxt har det varit fotbollsproffs eller programmerare/IT-tekniker som har varit planen. Iaf så länge jag kan minnas. Och eftersom proffstankarna gick i stöpet (var faktiskt rätt lovande som ung när vi fortfarande spelade 7-manna, kan ibland gräma mig lite över att jag inte gick till något seriösare lag som hammarby/aik/djurgården/BP) pga min avsaknad av fysik när vi gick till 11manna och mitt temperamentspel (spelar bra om jag får ha bra spelare runt mig, håller spelet för låg kvalitet så blir jag lätt uppgiven, tycker det är tråkigt och slutar spela så som jag kan), så var det programmerare som gällde. Dessa tankar följde med mig till gymnasiet, där jag valde NV - matte/data med programmering i C och C++. Trots detta började under gymnasietiden intresset för medicin växa fram mer och mer. Tror jag skrivit någon gång i början av bloggen varför jag valde att söka till läkare så går inte in på det, men det gjorde jag iaf. Första terminen kom jag inte in, utan fick mitt andrahandsval som var Civilingenjör i Informationsteknik på KTH. Började att studera de första veckorna, men kände inget sug på att gå kvar då läkardrömmen var högst aktiv, så började jobba med motorcyklar istället! Terminen därpå kom jag in.
Jag har dock under dessa terminer saknat matten och fysiken otroligt mycket. Känns som att det är plugg på ett helt annat sätt, samt att allt egentligen bygger på matten, så det är så fundamentalt och renodlat. Har gått i planer på att söka Civilingenjör - Teknisk fysik när jag är färdig läkare, men vet inte hur dte kommer gå isf. Jobba deltid som nyexad läkare? Känns inte som något lyckat. Vill iaf ha det i tankarna, så jag vet att jag har möjlighet att göra det om jag verkligen känner för det om 3 år. Det hjälper mycket att veta att man har en "reservplan", allt blir så mycket lättare då.

Nu blev det en jävla massa svammel, men det är som sig bör!


Vad skall du bli när du blir stor
Ska du bli som far och mor
Ska du bli en boss
En försäljare
Eller disponent någonstans
Eller kanske nöjer du dig med
Vilket jävla skitjobb som helst
Du bara bryr dig inte alls
Det får gå som det går
Vad skall du bli

Nu är du ung och rebellisk som fan
Du sätter hårt mot hårt
Du vet precis vad du vill
Och du vill inte bli en av dom där

Fortsätt å fortsätt å va rebell
Fortsätt å fortsätt å va dig själv
Fortsätt å fortsätt å va rebell

Hur ska de bli med din framtid då
Hur ska de bli om några år
Ska du sjunka in i en fåtölj
Vad ska hända med dig
Vad ska du bli

Gå upp, gå till jobbet, jobba, jobba, äta lunch
Samma sak händer imorgon
Jobba, åka trick hem å sätta sig å glo
Det är inget liv
Det är slaveri

Gå upp, gå till jobbet, jobba, jobba, äta lunch
Samma sak händer imorgon
Jobba, åka trick hem å sätta sig å glo
Det är inget liv
Det är slaveri

Fortsätt å fortsätt å va rebell
Fortsätt å fortsätt å va dig själv
Fortsätt å fortsätt å va rebell

Fortsätt å fortsätt å va rebell
Fortsätt å fortsätt å va dig själv
Fortsätt å fortsätt å va rebell
Å va rebell!




five plates

Treading softly but surely I enter the room
I'm like Gary Cooper and now is High Noon
My enemy waits near the fire escape door
Just waiting to crush, leave me smashed on the floor

The weaker men sneer, but bow down their head
I'm walking a path they don't dare to tread
The stronger men smile and kind words are spoken
I'll leave this place proud or I'll leave this place broken

I'm limber and ready I'm stretched and prepared
My foe waits impassive, it knows that I'm scared
Now battle is joined as I start my attack
The great heavy beast like a bear on my back

My shoulders are aching I sink towards the ground
My legs feel like breaking my eardrums now pound
The beast pushes down now I use all my might
A huge surge of effort I'm winning the fight

I rise like the Phoenix my comrades all yell
They've helped and cajoled, They've been through this Hell
They've nurtured me, cussed me, been there like true mates
I'm one of the guys now I've squatted five plates.

://

Läste ett inlägg på ett styrketräningsforum jag brukar vara inne på som fastnade. Läs och fundera själva;

"Att passera alla gränser...Och sen försvinna...

Tänkte jag kunde dela med mig av en del livserfarenhet och träningskunskap som jag erhållit under sisådär 15 år. Det var ett tag sen jag skrev i forumet men tråden "Att passera alla gränser..." fick mig att vilja skriva av mig lite.

Jag känner igen mig i Medusa och många andra unga killars träningsiver. Det är stora drömmar och stora planer. Allt det här är härligt. Det är med dedikering, inspiration och ambition man tar sig någonstans här i livet...DOCK:

Lägg inte alla ägg i en korg

För cirka 4 år sedan var jag i riktigt bra form. Jag var inte redo för någon scen (..och hade inget intresse för det), men befann mig på seriös fitnessnivå. Trots att jag var rätt stark ( +550) hade jag även rejäl kondition (jag vet...jag skryter nu, men slutet är inte lika lyckligt...). Jag hade under mina år tränat med flera olika träningssystem såsom HVT och HIT. Min kropp svarade dock bäst på HIT (Gör nu inte denna tråd till en diskus om detta!).

En tidig lördag skulle jag köra tunga basövningar. Först lite lätt rodd ett par km, därefter ett par uppvärmningset. Först ut var marklyften. Jag hade kört marklyft i många år. Hade inte haft några problem med skador. Kände mig stark och frisk. Var genomvarm och utvilad. Vikten var lätt och jag siktade på att göra en strikt 10:a. **PANG**. Helt utan förvarning small det till i ryggen efter 4:a reps. Smärtan var obeskrivlig. Jag ramlade ihop på golvet och hela ryggen gick in i kramp. Kunde inte göra någonting utan låg där helt hjälplös och svag som en död fisk. Efter ett tag kom ambulansen och hämtade mig. Ett dygn senare var jag opererad, orsak: Totalt diskbråck med cauda equina syndrom. Det innebar att hela underlivsfunktionen blev utslagen.

Efter ca 3 månader kunde jag börja träna lite lätt (som en halvdöd pensionär). Efter 6 månader kunde jag avancera och köra lite mer som en gammal pensionär. Efter ca 2 år kände jag mig nästan fullt återställd och kunde börja köra mer seriös träning, dock hade jag blivit manisk när det gällde säkerhet.

Nu efter ytterligare ett par år så har ryggen kollapsat. Frånvaron av en disk mellan två kotor har skapat kraftiga broskbildningar som gör djävulsk ont. Jag går på tunga smärtstillande för att klara jobbet och sköta familjen. Jag kan inte träna, utan är glad om jag orkar gå till tunnelbanan. I höst väntar en fusionsoperation (steloperation). Ortopedkirurgen gissar att det kommer att ta ca två år innan jag är på banan...om jag har tur. För vissa ger operationen inget fördelaktigt resultat.

Så det jag vill säga är att man ska inte bli förblindad av ambitionen. Lägg även tid på andra intressen och utbilda dig.
Någon dag så kanske du inte kan träna längre. Vad tror du händer då med psyket? De flesta uppger ju tydligt och klart här på forumet att de inte skulle palla att vara borta i två veckor.

Muskler växer tamefan inte snabbare bara för att man tänker träning dygnet runt. Lägg upp ett program, kör det seriöst. Ät vettigt. Sov bra. Resten av tiden bör du fokusera på något annat. Då blir träningen roligare, mer givande och du har inte alla ägg i samma korg om något skulle hända dig.

Hoppas budskapet har gått fram.
"

past

Ouf! Nu har en ny vecka gått, och fan vad snabbt dom går! Förra veckan var jag på MAVA - Medicinska Akutvårdsavdelningen. Hade samma handledare som på akuten, riktigt bra. Vi hade inte jättemånga patienter i vårat vårdlag då dom höll på att "storstäda" avdelningen, så ett antal vårdplatser var stängda. Fick dock ändå se en hel del intressanta fall.
Det kanske roligaste och samtidigt mest skrämmande var våran överläkare - Atiql (stavning?) från Bangladesh. Han hade gått den hårda skolan, kunde man inte sin medicin när överläkaren frågade så kastades man ut i princip. Det kändes lite som att detta satt i och han randade mig ganska hårt emellanåt - men det var kul med lite press och jag lärde mig extremt mycket när han visade/berättade hur man kunde ställa olika diagnoser på statusfynd samt olika allmänna tips och tricks vid statustagande. Är ju väldigt fattigt i Bangladesh så de kan inte ta en massa prover på alla utan måste gå djupare på undersökningen för att ställa diagnos. Han var av åsikten att svenska läkare tar alltför många prover. Både min handledare och en annan ST-läkare som var med sa att jag var jätteduktigt samt att de också lärde sig en hel massa av Atiql's kunskapsdelande. Kort och gott så var det en blandning av nervositet, rädsla, respekt och imponeran att vara med honom!

Helgen sen bjöd på pokerkväll på fredagen. Vi var 15 pers som la 200kr var, slutade 5a. Fick skitkort hela kvällen, 2 J fick jag säkert 5-6 ggr. Trist. Var dock trevligt att träffa alla boys.
Fick även viasat installerat på fredagen. Vi har canal+ men dom sänder ju varken champions league eller premier league.. Hade båda förut, men eftersom canal digital sände både allsvenskan och premier league så hoppade vi viasat då vissa CL-matcher ändå sändes på tv 6. Precis när vi sagt upp det så bytte dom premier league mot spanska ligan (la liga, där barcelona - RM är den enda matchen värd att se typ). Nu har vi iaf båda igen, och ser fram emot en höst fylld av härlig champions league. Barca - Milan imorrn t.ex!
På lördagen gjorde jag inte så mycket alls. På kvällen var det semifinaler i US open. Tittade på Federer - Djokovic som var en grym match, men somnade innan Nadal - Murray drog igång. Finalen är idag kl 22.00 mellan Djokovic och Nadal, tror det kan bli hur grymt som helst. Bänka er.

Veckan bjuder på praktik på endokrin - diabetes dagvården. Kanske inte den roligaste placeringen? Verkar bli en rätt lugn vecka vilket kan vara skönt. Alla som haft den placeringen har varit lediga på fredagen, så jag hoppas vi också får vara det, skulle vara skönt. Känns som en riktig rivstart att köra akuten + mava de första två veckorna så lediga dagar är guld värda.

böcker böcker böcker

Bestämde mig för att plocka fram all min studentlitteratur när jag städade häromdagen. Insåg att det är en hel del vi har gått igenom de här första 5 terminerna!:



Övre raden fr. vänster:
  • Syror och baser, vattenlösningars egenskaper, osmos och tonicitet, elektrolyter. Olof Rådmark och Anders Wetterholm.
  • Urologi. Jan-erik Damber, Ralph Peeker. (Ej kurslitteratur, fick av min handledare på vårdscentralen då han skulle byta jobb och flytta).
  • Akut internmedicin. Johan Hulting, Inger Gretzew Qvick, Ulf Ludwigs och Setfan Sjöberg.
Nedre raden fr. vänster:

  • Klinisk EKG-diagnostik. Sverker Jern.
  • Akutmedicin. Jessica Fryckstedt, Johan Hulting, Jonas Höjer, Ulf Ludwigs, Georg Matell och Hans Reichard.
  • Anatomisk bildordbok. Heinz Feneis och Wolfgang Dauber.



Övre raden fr. vänster:

  • Pharmacology. Humphrey Rang och Maureen Dale.
  • Pathology. Emanuel Rubin.
  • Molecular biology of the cell. Dennis Bray, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts och James D Watson.
Nedre raden fr. vänster:

  • Histology. Michael Ross och Wojciech Pawlina.
  • Medical physiology. Walter Boron och Emile Boulpaep.
  • Atlas of anatomy. Anne Gilroy, Brian MacPherson, Lawrence Ross, Michael Schuenke, Erik Schulte och Udo Schumacher.



Övre raden fr. vänster:

  • Klinisk kemi i praktisk medicin. Peter Nilsson-Ehle
  • Farmakologi. Per Norlén.
  • Grundläggande immunologi. Henrik Brändén.
Nedre raden fr. vänster:

  • Infektionsmedicin (epidemiologi, klinik, terapi). Sten Iwarson.
  • Med. (internmedicin). Göran Berglund.
  • Inflammation. Johan Mölne.

blodgas

Idag har varit en bra dag! Den började vid 10 nere på akuten tillsammans med Magnus, min handledare. Där träffade vi 3 patienter - en med trolig pleurit, ett svimningsfall och ett fall av angina pectoris. Väldigt bra patienter i rent studiesyfte faktiskt, speciellt pleuriten (som i princip är en klinisk diagnos) och anginan (som vi tror beror på att patienten slutat ta Imdur pga att receptet tagit slut). Efter det fick jag min feedback-lapp påskriven, och Magnus tyckte jag var intresserad, engagerad och medicinskt kunnig - kul att höra! Han har varit riktigt bra som handledare, alltid tagit sig tid och förklarat, låtit mig ta patienterna först, diskuterat EKGn etc. Han håller på att göra sin ST inom allmänmedicin så han är bara på akuten någon månad men ändå grymt kunnig inom akutmedicin. Akutpraktiken avslutades sen med att jag fick ta en artärblodgas och nailade den direkt! Riktigt grymt!



Efter lunch hade vi gemensam fika som vi alltid har på fredagar under praktiken, samt ett patientfall redovisat av en grupp. Det handlade om akut njursvikt pga rhabdomyolys - bra recap inför njurteorin vi har snart. Vi hade även "veckans EKG" med vår "kardiolog-mentor", som bestod av ett vänster skänkelblock.
Vår kardiolog-mentor berättade även att han höll på med en forskningsstudie om livskvalitetsförbättring hos hjärtsviktpatienter efter hjärtsviktsbehandling, då det är dags att välja projektarbete snart, och jag tycker det lät som ett intressant projekt. Dessutom är han jävligt kunnig, pedagogisk och en otroligt snäll person, så jag nappade och sa att jag var intresserad. Hoppas att jag kommer med!

När vi slutade, typ 2, drog jag direkt till gymmet. Hade bilen vid sjukhuset idag med vilket var jäkligt skönt. På gymmet blev det bröst och axlar då jag ju skippade det igår. Är ju egentligen en träningsfri dag idag, men sköt bara på det. Började med 107,5 + klämmorna i bänkpress, 5 reps rakt igenom på 6 set, i enlighet med bänkpressschemat jag la upp för inte så länge sen. Första setet var faktiskt rätt tungt, så jag blev lite orolig, men det lossnade sen och set 2-4 var riktigt lätta. Sedan kom mjölksyran in lite och set 5 och 6 blev lite tyngre, men inga större problem egentligen. Övning 2 blev lutande bänkpress i smithen, där jag körde ett par set på 100 och 105kg, för att sedan avsluta med lite pump på 80. Därefter blev det sittande bröstpress i maskin på 120 typ, och sedan lite lätta axelpressar som avslutning.
Efter det hem och städa lite inför helgen. Dammsugigt, dammtorkat, skurat toaletter, handfat, jakuzzin, speglar, diskbänk i köket. Nu är det bara mitt rum som behöver köras igenom med dammning, dammsugning och nybäddning av sängen.

Kvart i 8 är det Sverige - Ungern, missat inte!

p

Började kl 13 idag och fick som sagt en riktigt skön sovmorgon. Gick upp vid 10 och läste lite akutmedicin och tog det lugnt, skön start på dagen. Bestämde mig sen för att ta bilen till sjukhuset, vilket var ett dumt misstag - det fanns fan inte en enda parkeringsplats.. Cirkulerade runt där ett bra tag, och tillslut var det en bil som åkte, varpå jag var snabb med att ta platsen - var inte den enda bilen som cirkulerade där nämligen. Kom sen typ 5 minuter sent till akuten, så var inte så farligt ändå.
Dagen har sedan rullat på bra och gått jäkligt snabbt. Jobbade tillsammans med Magnus idag med, och i vårt team hade vi en sjuksyrra som var jäkligt trevlig, duktig och snygg! Gjorde dagen lite bättre helt enkelt.

Slutade vid 20 och var hemma vid halv 9. Hade tänkt dra och gymma, men orkade inte, blev lite för sent och dåligt med mat under dagen, så tar det imorgon. Har lagt mig i sängen och tittar på "Dumpad" istället :)

Fick förresten vara med på ett hjärtstopp idag igen, bra erfarenhet! Fick rysningar i hela kroppen när de satte urinvägskateter på honom, efter att själv ha fått en när jag bröt benet som var riktigt jävligt.


Hjärtinfarkt med ST-höjning
Pneumoni
UVI
Bröstsmärtor (Stress-relaterade, bröstmuskelsmärta)

Läser dessa imorn, har inte riktigt haft orken ikväll!

RSS 2.0