Tentaplugg och antibiotikaresistens

Imorgon är det dagen D, så hela helgen inklusive idag har varit fylld med plugg, plugg och plugg! Tänkte ta en kort paus för att dela med mig om något intressant avgående antibiotikaresistens. Alexander Fleming upptäckte ju penicillin och fick nobelpriset för det år 1945. I sitt tal sade han bland annat följande;

"It's not difficult to make microbes resistant to penicillin ... The time may come when penicillin can be bought by anyone in the shops. Then there is the danger that the ignorant man may easily underdose himself and by exposing his microbes to non-lethal quantities of the drug make them resistant."

MRSA (methicillin-resistant-staphylococcus-aureus) ligger idag på 1-2% i Sverige. I USA ligger det på 40-50% medan det i Rumäninen (tror jag det var?) ligger över 60%. Tål att tänkas på.

Tänkte att ett passande citat idag är följande (Alexander Fleming om sin penicillinupptäckt);


"One sometimes finds what one is not looking for"

Anestesi

Vi hade våran sista föreläsningsdag innan tentan igår, 8.15 - 16.30. Det bjöds på lite anestesi, lokalanestesi, hosta, astma, KOL, RA, Ulcerös kolit samt gikt. Höjdpunkten på dagen var helt klart anestesiföreläsningen. Föreläsaren var en ST-läkare (med 2 månader kvar av ST-utbildningen) på cirkus 30 år. Han var väldigt casual, hade avslappnad inställning (inte för djupt men samtidigt inte för övergripande) till ämnet vilket är perfekt. Dessutom var han inte lika stel som andra föreläsare kan vara, han hade humor! Väldigt uppskattat som lindring för tentanervositeten.
Han pratade om Ketalar, som fungerar lite som LSD och är väldigt hallucinatoriskt. Han beskrev även det som "..sånt rejvare använder.. och dom där i utesvängen!"
Han drog även en kul historia om hur man använde eter som anestetiskt läkemedel förr i tiden(även om det kanske var aningen tillspetsat). Då satte man enligt honom på en nätmask för munnen på patienten och stänkte eter med jämna mellanrum. Om patienten började röra på sig var det dags att stänka med lite högre frekvens. Problemet blev när man skulle utföra ryggoperationer på patienter. Detta krävde en brits med ett hål vid ansiktet, fler än 1 anestesiläkare och lite smidighet. Den första anestesiläkaren fick lägga sig under britsen och stänka upp eter. När den andra anestesiläkaren märkte att patienten började reagera på kirurgin var det dags att hoppa in under och ta över - då hade den första anestesiläkaren somnat av den eter som stänkt tillbaka ner över honom.


"Den som vandrar utan lykta genom natten, finner ofta sitt beslut så fatalt"

Xavi

Hejhallå!

Sitter och mumsar på min kvällskesella, lyssnar på Donna Lewis "I love you always forever" och tittar ut i det mörka och regniga höstrusket - mysigt!

Efter den nyss avslutade farmakologiveckan har tentapluggsmentaliteten smugit sig på. Det är bara ungefär 1 vecka kvar, nästa tisdag gäller det. Denna vecka har vi bara en föreläsningsdag (onsdag, 8.15 - 16). Idag, imorgon och torsdag har vi 1timmesdiskussioner om ett gäng farmakologifrågor och på fredag har vi en 2timmars labb. Det är med andra ord en rätt schemafattig vecka vilket är bra då man får mer tid till att plugga hemma!
Imorgon börjar vi kl 14.15, men har redan gjort klart frågorna så det blir raw-plugg på morgonen istället. Det är skönt att slippa ställa klockan så tidigt, samtidigt som man kan ligga kvar i sängen och öppna pluggboken direkt när klockan ringer istället för att tvinga sig upp.

Nu blir det bingen och kanske lite Rang and Dale's Pharmacology


Xavi har alltid kandiderat till världens bästa spelare i mitt tycke. Här är en av många anledningar, helt sinnes!



"-För att köra EPA-traktor måste du ha...?
-Föräldrar som är kusiner!
"



Powerful beyond measure

Nu var det återigen länge sedan jag skrev! Har haft fullt upp med fotboll, träning och skolstart.

Den 30 augusti började jag skolan igen, så har hunnit gå 2 veckor på den nya kursen. Det har varit väldigt intensivt med långa föreläsningsdagar och mycket information. Däremot är det väldigt intressant, vi läser en mikrobiologi och farmakologi. Hittills har det mestadels varit bakteriologi och virologi, men under den kommande veckan börjar farmakologidelen.
I onsdags hade vi praktik på vårdcentralen, vilket är ett inslag jag gillar starkt! Det häftigaste i onsdags var att jag för första gången fick höra hur ett blåsljud på hjärtat låter - det var så häftigt! Har alltid varit orolig för att missa sånt när man undersöker patienterna, men efter att ha hört detta så känns det som man har större chans att behärska det! Även fast det kanske inte alltid är så bra för patienten så var det örongodis för mig! :-)

Igår spelade vi vår näst sista korpenmatch för säsongen. Vi ligger 2a och mötte serieledarna, och åkte på en snöplig förlust med 3-2 (tack vare en straff emot oss samt saknandet av ett par spelare). Detta gör att sista matchen blir otroligt viktig!
Efter matchen hade en mycket nära vän 21-årsfest och det var grymt trevligt att träffa massa folk som jag inte träffat på länge!







"Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure."

RSS 2.0