Chest pain - GERD

Läste lite om bröstsmärta kontra gastroesofageal reflux i en bra lärobok jag har, nämligen Schwartzs Principles of Surgery. Lite rolig info därifrån:

  • 1982 visade man i en studie att ca 50% av patienter med svår bröstsmärta, normal hjärtfunktion och normal koronarröntgen hade positiv 24-timmars pH-mätning i matstrupen som indikerar på gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) som etiologin till bröstsmärtan. 50%!
  • Likväl som vid stabil angina, som oftast utlöses av fysiskt arbete, kan även GERD utlösas av fysisk ansträngning.
  • Man utformade en studie där man bad erfarna kardiologer (hjärtläkare) att bedöma utifall patienter med bröstsmärta hade hjärtorsakad eller refluxorsakad smärta. Av 248 patienter som bedömdes av kardiologer trodde man att 185 hade typisk angina pectoris och 63 atypisk bröstsmärta. 48 (26%) av dom som man trodde hade typisk angina hade normal koronarröntgen, och 16 av de 63 man trodde hade atypisk bröstsmärta hade abnormal koronarröntgen. Man kan därför säga att kardiologerna hade fel i 25% av patienterna.
  • I en annan studie kollade man på slutdiagnosen i ca 11000 patienter som kom till akutmottagningen med akut bröstsmärta. 17% hade akut ischemi (syrebrist), 6% stabil angina pectoris, 21% andra kardiella orsaker och 55% icke-kardiella orsaker.
 "One person’s heartburn is another’s chest pain"

Djokovic - Nadal

Nu kör vi. Drömmatch i franska öppna. Djokovic - Nadal!
 

RG, Ipad, Leg day och nattjour

Nu ytterligare 2 nattjoursveckor på medicinakuten avklarade. Har varit på medicinsidan totalt 4 veckor, varav 3 som nattjour på akuten. Att jobba natt har sina klara fördelar och nackdelar. Nackdelarna är framförallt tröttheten och omställningen av dygnet. Jag har generellt sett svårt att sova längre än till 10, och att då börja kl 20 och jobba 12.5 timme gör att man känner sig rätt sliten framåt småtimmarna.
Fördelarna är att man bara jobbar 2 nätter på en vecka och har kompledigt resten av dagarna. Detta gör att man kan gymma tidigt, ta sköna förmiddagspromenader och följa sport som annars sänds på europa-ovänliga tider.

Bjuppar på 2 bilder från en av mina promenader förra veckan:
 
 
 
 
Denna vecka är jag kompledig hela veckan. Vi får inte ta ut komptid i pengar, utan de vill gärna lägga in tid istället då karolinska behöver spara in så mycket. Jag hade kanske hellre tagit ut mer pengar, men åandrasidan klagar jag inte över lite ledig tid. Dessutom är det rätt så vältajmat då det är sista veckan av franska öppna i tennis denna veckan. Idag har jag därför varit och hämtat ut en present till flickvännen (en iPad Air 2) och nu ska jag avnjuta lite kvartsfinaler och sedan köra på ett sent benpass.
 
 
 
 
 

RSS 2.0