Lördagsmys

Igår var det lördagsmys! Kändes välbehövligt efter den första veckan av nya kursen "medicinsk diagnostik". Först var det middag med mormor, morfar, moster och hennes man samt mina kusiner. Sedan kollade jag på undisputed 2 hos en polare. Lördagen avslutades med denna föreläsning (..vilket egentligen var anledningen till detta inlägg, en reason att få delge den!..)


Hoppas att ni tittar på den, det är pure beauty.

Back to the books


"The initial mystery that attends any journey is how did the traveler reach his starting point in the first place?"

I am a champion




"A champion is someone who gets up when he can't."

stadslaget

..glömde att säga att lillsystern kom med i Stockholms stadslag i innebandy för andra gången! Är väldigt stolt :)


"Facing an extremely heavy lift forces me to concentrate even harder on proper execution. The heavier the lift, the cleaner the form."

Patologi!

Hejs!

Igår hade jag sista föreläsningsdagen inför tentan på fredag! Har varit en intensiv kurs på 2,5 veckor så det är rätt mycket att plugga in. Mycket är väldigt intressant, men tumörläran är lite repetativ och seg. Standarden på föreläsningarna och föreläsarna har varierat väldigt mycket. De första två dagarna hade föreläsarna för lite tid och för mycket information - man fick inget riktigt grepp om vad som var viktig. Sen hade vi även en kvinnlig föreläsare i gynpatologi som rabblade i 220km/h på oförståelig svenska (om det nu var på svenska?), vilket var helt bortkastad tid för min del. Gick efter halva föreläsningen och enligt källor så var det endast 10 personer kvar på sista delen. Hoppas hon förstod vinken. Man kan inte sitta kvar på en sådan föreläsning bara för att vara snäll mot föreläsaren - det är deras uppgift att vara pedagogiska, strukturerade och relevanta.
Nåja, vi har även haft en del duktiga och sköna föreläsare. Vår föreläsare i endokrin patologi var t.ex galet skön! Han visade t.ex några histologiska bilder på bla hypofysärt adenom, men var snabb med att påpeka att "Detta är ju bara brus för er, jag kan stå här och säga i princip vad som helst om denna bild! För att förstå den måste man jobba med detta i många år". Han kom även med kommentaren "Detta hoppar jag över, vill inte uttråka er med sånt här skit!" om de genetiska faktorerna bakom papillär thyroideacancer.


"In the warriors code theres no surrender, though his body says stop his spirit cries - never!"

second nature

Hej!

Har nästan precis kommit hem från skolan, har varit en heldag från 8.30 till 17.00. En härlig måndag med andra ord!
Dagen började med 3,5 timmars obduktion, lagom upphetsande att äta lunch efter det. Det var dock grymt lärorikt och häftigt när man fick se patologiska fynd! Efter lunch var det fallseminarium på GI-patologi. Vår grupp fick ett makropreparat med Barrets esofagus. Var sisådär. Dagen avslutades med 2 föreläsningar. Nu är jag hyffsat mör, men har ändå lyckats plugga lite inför seminariumet imorgon, samt lyckats få i mig lite käk inför armpasset som nalkas!

Au revoir


"I've been training so long, its second nature to push myself to the limit."

Fiskolja - varför?

Bakgrund:
Det har i många studier visats att folk i medelhavsområdet löper mycket mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än andra folkgrupper. Detta har kopplats till deras diet som är mycket rik på fisk och nötter. Både fisk och nötter innehåller mycket av den fleromättade fettsyregruppen omega-3 snarare än omega-6. Omega 3 och 6 innebär att fettsyran har en dubbelbindning mellan 2 kolatomer på position 3 respektive 6 räknat från den motsatta sidan där karboxylgruppen sitter.
Omega 3 återfinnes främst i fisk såsom tonfisk, lax och torsk. Det finns även i kiwi, lingon, linfrön och valnötter. Omega 6 återfinnes främst i ägg, avocado, fågel och solrosolja.
Fiskolja innehåller omega 3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).
--

Blodets koagulations/blödningsbalans styrs väldigt mycket av små molekyler som gemensamt kallas prostaglandiner. När det kommer till koagulation/blödning så styr främst Prostacyklin (PGI2) och Tromboxan A2 (TXA2). PGI2 hämmar trombocytaggregering (då trombocyter klumpar ihop sig och bildar en blodpropp) medan TXA2 stimulerar detta. Båda dessa molekyler bildas från Arakidonsyra (som är en omega 6-fettsyra).

Vid intag av fiskolja får man i sig EPA och DHA. Då ökar kvoten DHA+EPA / Arakidonsyra. Detta gör att mer DHA och EPA kommer finnas tillgängligt för prostaglandinsyntes. Av dessa fettsyror bildas dock inte TXA2 och PGI2 utan TXA3 och PGI3. PGI3 har samma effekt som PGI2 (dvs hämmar trombocytaggregeringen). TXA3 däremot har samma effekt som TXA2 men en mycket sämre sådan. Summa summarum får vi alltså en större hämning av trombocytaggregering och ett mer lättflytande blod. Blodproppsrisken reduceras! (Detta är dock en långsiktig "behandling". Något som går lite snabbare är lågdos ASA-behandling, något som jag kanske tar mig tid och skriva om senare)


"There comes a time when every team must learn to make individual sacrifices."

Sintel




Jag låter videon tala för sig själv, jag är helt jävla golvad!


"If you do not believe it, who else will?"

RSS 2.0