cyp

Tänkte dra upp några korta fakta om interaktioner och enzymsystem. Det kan låra urtrist men är faktiskt rätt kul och väldigt bra att veta!

Bakgrund:
Cyp3A4 är ett enzym som finns i levern och tillhör superfamiljen Cytokrom P450. Detta enzym står för nedbrytningen av väldigt många xenobiotika (läkemedel och droger).
Cyp1A2 är ett annat enzym, tillhörande samma superfamilj, som också står för nedbrytningen av många xenobiotika.
P-glykoprotein är ett transportprotein som bland annat finns i tarmen. En av uppgifterna detta protein har är att binda upp xenobiotica i tarmen så att det inte tas upp av kroppen.

Grapefruktjuice hämmar Cyp3A4 och p-glykoprotein. Detta innebär att mer xenobiotika tar upp i tarmen, och mindre bryts ned i levern. Detta kan vara livsfarligt då t.ex det tillförda läkemedlet ökar mångfaldigt i koncentration i blodet.
Hur länge denna effekt sitter i vet jag inte, det handlar inte om veckor men samtidigt handlar det inte heller om att man måste inta grapefrukjuice samtidigt som medikamentet för att få denna "effekt". Det har gjorts en studie på simvastatin-koncentrationer i blodet hos testpersoner som tagit simvastatin och grapefruktjuice (grupp A) i jämförelse med testpersoner som istället druckit vatten (grupp B). I den här studien såg man att om man intog vätskan i samband med läkemedlet så var topp-koncentrationen 12ggr så hög i grupp A. Intog man läkemedlet 24h efter vätskan var den 2,4ggr så hög och intog man läkemedlet 3 dagar efter vätskan så var simvastatin-koncentrationen 1,5 ggr så hög i grupp A. Slutligen, om man tog simvastatin 7 dagar efter att man druckit vätskan så såg man ingen skillnad i simvastatin-koncentration. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11061578). Detta innebär alltså att effekten sitter i i spannet dagar (iallafall för simvastatin).

Om man istället vänder på det hela, så inducerar rökning (inte snus, alltså ej nikotinet) en uppreglering av Cyp1A2. Detta innebär istället att de xenobiotika som bryts ned av detta enzym elimineras snabbare än normalt från kroppen. Man har gjort studier på personer som tagit antipsykotika, och jämfört stora doser gruppen rökare måste ta för att uppnå samma steady-state-koncentration (i detta fall olanzapindos) som hos gruppen icke-rökare. Det finns en ganska talande graf för detta;



Kommentarer
Postat av: S

Hej!



tänkte bara fråga om du håller på med forskning vid sidan av studierna? har du några kursare som forskar? vad gör man egentligen om man vill börja forska? vet om att KI ger stora möjligheter till detta :)

2011-11-17 @ 16:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0