toulange

Vinst med 7-0 idag, utklassning spelmässigt. Nykvarn hade tydligen varit med och kvalat upp till division 1. Grymt!



Dessutom börjar mitt pass kl 13.00 imorgon på akuten så jag får sovmorgon - världsklass!

stemi

Ännu en dag på akuten har kommit till sitt slut. Fick vara med på ett hjärtstoppslarm idag - spännande!

Ikväll lirar syrran match mot Nykvarn (tror jag det var?). Träningsmatch inför dam-DM i helgen. Helgen som var lirade dom junior-DM-kval, och det gick bra. Dom vann alla tre matcherna, första matchen mot Bele Barkarby med 3-2, andra matchen mot Nacka-Wallenstam med 7-0 och sista matchen mot Täby FC med 3-0. Nu väntar alltså slutspel på juniorsidan, och hoppas det blir samma på dam-sidan. Hursom så ska matchen ikväll bli intressant, de har tydligen fått 2 nya backar från Huddinges elitserielag!


Hjärtinfarkt med ST-höjning
Levercirros
Gastroenterit
Ospecificerad infektion

(de två sista fanns ej på IM)

lista..

Slänger in en lista for shits and giggles

Namn: Tommy
Ålder: 22
Smeknamn: Används ej så frekvent, men; Tompa, Tommygun, T-bone.
Syskon: 2 småsyrror
Hårfärg: Mörkbrunt
Ögonfärg: Blåa
Skostorlek: 45
Längd: 187 cm
Vikt: 99kg


lundgrens

...en annan sak jag lärde mig idag är vad en så kallad "Lundgrens blandning" är. Det är en blandning av Xylocain och Novaluzid (antacida) som man ger till patienter som man misstänker har sura uppstötningar med esofagit/gastrit. Xylocain bedövar det eventuella magsåret och Novaluzid neutraliserar den sura magsaften. Hjälper detta så är det stor sannolikhet att det är magbesvär och man kan med viss försiktighet och till viss del utesluta hjärtproblem som orsak till symtomen.

Har för övrigt inte hittat svaret på frågan i föregående inlägg än..

Bröstsmärtor
Ulkus/dyspepsi
Regelbunden takykardi med smala QRS-komplex
Förmaksflimmer/fladder

wpw

Lärde mig en ny sak idag, EKG-/retledningssystem-mässigt. Patienter med WPW (Wolff-Parkinson-White syndrome) kan gå med deltavågor ibland och ibland utan. Jag trodde att det var antingen eller. Lite förenklad bakgrundsinfo:

För att hjärtat ska slå så har vi ett retledningssystem där elektriska impulser sprids genom och gör så att  hjärtmuskelcellerna kontraherar. (Sker via jonflöden) Impulserna startar i något som heter sinusknutan, som sitter i hjärtats högra förmak. Härifrån sprids de genom båda förmaken vilket leder till en kontraktion så att blodet töms från förmaken in i kamrarna. När de gått igenom förmaken och aktiveras dess muskulatur samlas de ihop i något som heter AV-knutan. Denna sitter nedtill och centralt mellan förmaken. Här i saktas impulsspridningen ned för att kamrarna ska hinna blodfyllas. Impulserna led sedan ned i septum via His'ka bunten och vidare ut i retledningssystemets grenar i kamrarna. Kammarmuskulaturen kontraheras då och blodet skickas ut i centrala kretsloppet samt lungkretsloppet. Sedan startar en ny impuls från SA-knutan och det hela börjar om.
Bilden nedan visar impulsfortspridningen. Den röda pricken är SA-knutan och den gröna är AV-knutan. De röda linjerna är fortspridningen från SA-knutan och de gröna från AV-knutan:



Vissa personer har dock extrabanor i sitt retledningssystem, som också kan fortleda impulser. Vid WPW sitter den här extrabanan mellan förmaket och kammaren (antingen höger eller vänster). Impulsen kan då smita genom denna extrabana och aktivera kamrarna innan impulsen har hunnit igenom AV-knutan, dvs en för tidig aktivering av kamrarna. När impulsen sedan sprids genom AV-knutan möts den upp av impulsen från extrabanan och de sammansmälter. Denna för tidiga aktivering av kamrarna kan man dock se på ett EKG i form av "delta-vågor". De blir större och tydligare ju längre ifrån AV-knutan som extrabanan är, vilket beror på att impulsen då hinner sprida sig mer innan den normala aktiveringen av kamrarna kommer.
Bilden visar en sådan extrabana (som jag ritat i blått) där impulsen kan fortledas igenom mellan förmak och kammare.



Om banan är såhär långt ifrån AV-knutan kommer man troligtvis se en deltavåg, men hade den istället varit precis bredvid AV-knutan så hade man troligtvis inte sett någon. Tydligen så kan deltavågor komma och gå hos en och samma patient med extrabanan på ett och samma ställe. Ska försöka ta reda på varför och återkomma, men en möjlig förklaring som kardiologen nere på akuten kom med var att elektrolytmiljön ju är dynamisk och kan ändras, så att muskelaktiveringen ser olika ut vid olika tillfällen. Känns som att det är en delförklaring och inte hela sanningen, men vi får se!

medicinakuten

Idag var det skolstart igen efter sommarlovet. Det var med lite ångest jag gick och la mig igårkväll, och det var i ett dvala-state värdigt en brunbjörn jag öppnade ögonen kl 05.52 imorse. Våra första 3 veckor har vi praktik, där den första veckan för min del ska spenderas på medicinakuten. Kl 08.00 skulle vi befinna oss på plats, vilket med min efterhängsna sommarmentalitet är föör tidigt. Det gick dock bra. Fick en handledare vid namn Magnus, som var AT-läkare och skulle jobba på akuten i 3 månader. Han var väldigt trevlig, men dessvärre hade vi inte så många patienter. Den första patienten var en skrikande kvinna som enbart var inne för att få smärtstillande eller ångestdämpande, och där tyckte min handledare att det inte var så passande om jag var med - hon blev nämligen nekad detta och erbjuden uppföljning på vårdcentral istället, varpå hon blev väldigt arg och tydligen inte uppskattade restriktionen i givandet. Andra patienten kom efter lunch, vilken troligtvis var en LADA - latent autoimmune diabetes of adults. Patient nummer tre (min andra patient) hade hjärtsvikt. Det var alldes.
Min första dag var inte så blodig med andra ord. Rätt skönt, men hade kanske varit bättre att ha en större anstormning av patienter med tanke på min trötthet, som förvärras vid inaktivitet..

Tänkte att jag skulle läsa om sjukdomarna jag stöter på på akuten på internetmedicin.se. Tänkte dessutom att jag skulle posta länkarna här, så att jag i framtiden kan se vilka sjukdomar jag stötte på på min första akutmedicinplacering! Bra va?

Hjärtsvikt
Diabetes typ 1

mitt rum

Tänkte slänga upp några bilder på hur jag bor (..mitt rum då..).

Först ut är en bild på min datorhörna. Stenålderstv'n som har hängt med en jävla massa år finns till vänster, ovanför ett foto av mig som liten liltott. I hyllan i mitten av bilden har jag högst upp en AIK-målad tennisboll som jag fick av en av mina syrror när jag fyllde typ .. 14? kommer inte ihåg, men gillar den! Uppifrån och ned innehåller hyllan mina gamla Sega Mega Drive-spel (spelkonsollen), ett par exklusivt utvalda CD-skivor (och några brända) samt ett par priser jag fått inom fotbollen och tennisen. I stolen sover vår katt Kasper;



Nästa bild bjuder på i princip samma sak fast från en annan vinkel;



Nästa bild är på sängen, soffan, soffbordet och katten som lyckats få upp ögonen. Den obligatoriska fotbollsaffischen sitter över 120-sängen för att den där pojkrumskänslan ska sitta kvar (..eller?) Tog ned den efter jag hade knäppt kortet och den ligger nu i någon papperskorg. På soffbordet ligger böcker i infektion, internmedicin, EKG och akut internmedicin. Mattan finns det inte så mycket att orda om - ny är på ingång..



Den sista bilden är på min nya tavla på Carl Sagan - the cosmos is all that is or ever was or ever will be, samt mitt PS3. Tavlan är precis nyuppsatt och ramen är lite för stor, så tänkte lägga in ett stort svart papper bakom så man inte ser det vita, det är dock inte gjort än så ha överseende.


bänkschema

Tänkte testa på ett nytt bänkpress-schema för att se om man kan få fart på ökningarna lite, samt för att testa något helt nytt. Har kört på samma sätt väldigt länge nu, så det är dags för förnyelse. Kanske inte är optimalt att maxa näst intill varje pass.. :)

Detta är schemat jag tänkte följa:

* Vecka 1: 6 set med 5 reps på 70% av max
* Vecka 2: 6 set med 5 reps på 75% av max
* Vecka 3: 6 set med 3 reps på 75% av max
* Vecka 4: 6 set med 3 reps på 80% av max
* Vecka 5: 6 set med 2 reps på 80% av max
* Vecka 6: 6 set med 2 reps på 85% av max
* Vecka 7: Maxlyft

Började med det i torsdags och utgick ifrån 145kg som max, så då blev det 6st 5reppare på 101,5kg (tog 100kg + klämmorna) och det gick väldigt lätt. Nästa torsdag är det 108,75kg som gäller, vilket inte bör vara några problem heller hoppas jag.


ta i för bövelen!

Tycker att det finns väldigt många som klagar över uteblivna resultat på gymmet - både killar och tjejer. När man sedan inspekterar dem under ett gympass så slås man av hur fruktansvärt lätt de kör - och inte i bemärkelsen att det är lätt jämfört med vad jag eller nån annan kör på, utan att alla repsen ser lila lätta ut och att de slutar settet innan de ens har börjat få upp nån antydan till mjölksyra/trötthet i musklerna. Sedan vilar de lite, och (hör och häpna) plockar upp samma vikter och kör ett identiskt set. Samma vikter används dag ut och dag in, utan att tanken på att höja vikten (radikalt) uppstår. För det första så kan det inte vara roligt att inte se någon progression. För det andra undrar jag hur dessa individer tänker - musklerna växer bara om de måste, inte per default bara för att man gymmar. Detta innebär att om man blir starkare, ökar vikt etc så kommer musklerna att vara tvunga att växa därefter för att orka med.

Tror generellt det är så att killar är för lata för att verkligen pressa sig själva, eller så har dom inte den där mentala biten som gör att de kan pressa sig till sitt yttersta när mjölksyran börjar fyllas upp och det svider och gör ont som fan. Det är en gräns som man lär sig krossa efter lite träning och vilja. Tjejer däremot tror jag i många fall är väldigt mentalt starka, men de tror istället att de kommer se ut som en bodybuilder om de tar i för mycket - något som för det första kräver fleeeeeeera år av dedikerad styrketräning, kost och sömn och för det andra endast ett fåtal har genetiken för.

För att visa vad jag menar lägger jag in ett youtube-klipp. Detta är förvisso lite överdrivet och inget man måste sträva efter hela tiden, men det visar lite hur man bör tänka. Det ska kännas i musklerna efter att man använt dem!


sthlm

Sista programmet av allsång på skansen idag, nu är vi påväg mot hösten ..


cruciatum

Var hos sjukgymnasten idag. Hon gick igenom knät i avseende ligament och ledbanden, korsbandet och meniskel verkade intakta, vilket var skönt att höra. Vi gick även igenom ett par övningar som jag ska köra hemma för att stärka musklerna och öka rörligheten i knät till max fram tills återbesöket på måndag. Har även gått mycket idag, och det har känts bra i knät - fest!

nkpg

Igår drog jag och en klasspolare en roadtrip till Norrköping och tittade på landslagsbasket. Han är väldigt intresserad av det, och har själv spelat på en ganska hög juniornivå innan han började plugga (han är 88a), och hans farsa är landslagsläkare så han fixade bra platser åt oss. Det var EM-kval mellan Sverige och Rumänien och Sverige vann rätt överlägset med 93-44. Jäkligt kul att titta på något "annorlunda" (är inte så inne i basket, så han fick förklara en hel del regler etc, men det är en spännande sport).
Hemvägen pryddes av spöregn och mörker, inte så jäkla kul att köra bil alltså. Lyckades dessutom svänga av på fel avfart när jag skulle skjutsa hem honom till Solna, så fick köra över västerbron och in på kungsholmen istället för att åka motorväg "runt" stan vilket var lite klantigt - till mitt försvar var jag mitt inne i en konversation och tänkte inte så mycket på att man faktiskt kan åka runt.


lingon

Gårdagen var en bra dag! På kvällen drog jag in med the crew (mathias, mats, thomas, samuel och niklas) till jensens böfhus på sveavägen och käkade. Blev som en liten avskedsmiddag för mats som drar till linköping för 5 års plugg på måndag. Maten var jäkligt god.
På kvällen tog vi med oss liggunderlag och kuddar och drog upp till brantan för att titta på the perseids meteor shower - det årliga meteorregnet då jorden åker in i kometen Swift-tuttle's "svans" där stenrester från denna finns som brinner upp i jordens atmosfär och bjuder på ett jäkla himlaspel. Vi låg där från typ 12 till 3tiden då det blev lite för kallt. Under den tiden såg vi många "stjärnfall"!

Nu har jag precis ätit middag - oxfilé och potatis, och tänkte gå ner och titta på sagan om ringen (som går på tv på nån kanal nu kl 10). Blir nog en kesella, mjölk och lingonlättdryck till det.

protective

En kille som ena syrran har träffat ett tag nu ska sova här för första gången, och då är det fan jobbigt att vara storebror. Morsan och farsan är på landet och andra syrran i Spanien, så det är bara jag och dom här hemma. Håller ett vakande öga och öra, hör jag nåt olämpligt då jävl....!

Gympasset gick bra idag igen föressten. Klarade en väldigt enkel etta på 140kg i bänkpressen, och en stabil 1a på 142,5kg efteråt. 145kg nästa pass kanske, så är jag ikapp där jag var när jag bröt benet!

sisjön och sjukgymnast

Nu är jag hemma från Göteborg. Det har varit ett par härliga dagar om man bortser från vädret. Grått, mulet och regn hela tiden i princip. Var dock jäkligt trevligt att träffa mormor och morfar, samt morbror m fru och kusiner (minus en som var borta och spelade fotbollsturnering i Helsingborg - hon går i sin storkusins fotspår.. ;) ). Som utlovat (och nedpräntat i förra inlägget) bjöds det på berg av färska västkusträkor när vi kom fram. Var helt galet gott som vanligt, speciellt efter ett antal timmar i bilen och det gråmulna vädret. Under dagarna bjöds det även på bad i Sisjön - såklart! Det är som ett årligt måste för mig, skönare bad får man leta efter (..iaf i Sverige). För det första slipper man saltvattnet med all dess jäkla maneter, och för det andra är det en sjö så det är riktigt varmt. Som en parantes på Göteborgstrippen vill jag också säga att det är något speciellt med mjölken där. Deras Wapnö lättmjölk slår våran Arla lättmjölk med hästlängder. Är det någon som vet varför så får ni gärna upplysa mig.. :)

Dagen efter att jag kom hem, dvs i tisdags, så var jag på återbesök hos läkaren. Kändes som att hon var lite mer påläst än den jag var hos för 3 veckor sedan. Vi tittade på röntgenplåtarna igen och det såg bra ut, spiken satt rakt och sprickan höll på att läka. Fick även veta att sprickan satt lateralt och inte medialt som jag trott hela tiden - vilket var skönt att höra då jag har haft lite ont medialt om knät. Detta trodde dock hon kunde vara pga att ortosen har suttit tight eller liknande, men hon tyckte att jag kunde gå med en krycka eller två och belasta foten ett par dagar för att få upp lite styrka i musklerna och vänja knät och underbenet vid belastning. Jag tänkte därför köra på det spåret och börja gå till helgen eller måndag, får se. Ska även ringa sjukgymnast imorgon för att få ett rehab-program, ska bli spännande att se vad det kan innehålla.

go:teborg

Sitter och äter min kvällskesella medan jag drar ner några låtar för resan imorgon. Ska kliva upp klockan 7 för att klockan 8 börja rulla mot Göteborg och mormor och morfar. Älskar att vara där på sommaren - mitt i stan så nära till allt, de bör näst högst upp i en lägenhet så att sitta på en av balkongerna och titta ut över staden på kvällen är sjukt nice, dialekten i staden, Avenyn, båtutflykt med morbror och kusiner, mjölken (som av nån anledning är godare där) och självklart mormor och morfar i sig! De har lovat att köpa hem ett par kg färska räkor tills vi kommer, min favorit! Gympasset idag gick för övrigt riktigt fint! Drog en lätt 2a på 135kg i bänkpress, så jag hoppas på att vara tillbaka och förbi 145 inom ett par veckor..

100%

Kom precis in från trädgården. Varit ute och gått fram och tillbaka på gräsmattan i typ 20 minuter. Vågen var med, men det kändes svårt att komma upp i 75% av min kroppsvikt när jag vägde på den. Värmde dock upp med lite mindre för att sen helt enkelt känna efter och försöka släppa på kryckorna mer och mer. Tillslut testade jag helt utan kryckor och det gick faktiskt riktigt bra. Det såg inte så fint ut, men jag klarade rätt många steg. Upprepade detta samt vanlig kryckgång tills mina ben och knän började värka lite (förhoppningsvis av utmattning/ovana). Nu rullar snart bollen och showen är igång!



we will know each others eyes and wonder where we met

We will meet again my friend,
A hundred years from today
Far away from where we lived
And where we used to play.
We will know each others' eyes
And wonder where we met
Your laugh will sound familiar
Your heart, I won't forget.
We will meet, I'm sure of this,
But let's not wait till then . . .
Let's take a walk beneath the stars
And share this world again.

stående

Körde mitt första pass _ståendes_ idag (sen jag bröt benet) och det kändes bra! langade på 20kg extra i bicepscurl i cable crossen och 40kg extra i pushdownsen. kan jag trycka ifrån mer med benet så vet jag att jag har mer att ge, ligger i vanliga fall på +50kg i pushdowns iaf, bicepscurl i cc var länge sen jag körde. Kort, tungt och godkänt pass iaf. På torsdag hoppas jag att jag kan köra bänk ordentligt!

im a fake

Small, simple, safe price.
Rise the wake and carry me with all of my regrets.
This is not a small cut that scabs, and dries, and flakes, and heals.
And I am not afraid to die.
I'm not afraid to bleed, and fuck, and fight.
I want the pain of payment.
What's left, but a section of pigmy size cuts.
Much like a slew of a thousand unwanted fucks.
Would you be my little cut?
Would you be my thousand fucks?
And make mark leaving space for the guilt to be liquid.
To fill, and spill over, and under my thoughts.
My sad, sorry, selfish cry out to the cutter.
I'm cutting trying to picture your black broken heart.
Love is not like anything.
Especially a fucking knife.



gbg

Sitter ute på balkongen igen och njuter av vår vackra himmel. På fredag drar jag till Göteborg och då hoppas jag att jag ska kunna gå! :)

RSS 2.0