fotboll

Har varit sjukt upptagen med fotboll dessa veckor, satan vad grymt det är med fotbollsvm! Italien - Slovakien börjar nu strax, den kampen tycker jag ni ska se! Sen blir det en underbar fotbollsdag imorgon, Brasilien - Portugal samt Spanien - Chile. Riktiga toppmöten! Håller hårt på Spanien och Brasilien.


"Truth is, everybody is going to hurt you; you just gotta find the ones worth suffering for."

Johannesört och grapefruktjuice

Sitter och pluggar inför farmakologitentan och tänkte dra upp några roliga fakta;

Johannesört inducerar P450-enzym (bryter ned läkemedel etc), bla det som bryter ned p-piller. Detta gör att man får en minskad effekt av p-pillerna vid samtidigt intag av johannesört. Tvärtom är det med grapefruktjuice, som minskar uttrycket av P450-enzym. Detta gör att vissa läkemedel kan stanna kvar i kroppen längre utan att brytas ned, vilket kan leda till att en toxisk dos uppnås vid upprepad behandling.
Vid intag av alkohol kommer det leda till en ökning av vissa P450-enzym. Detta är anledningen till att man lättare kan få en paracetamolöverdos, då paracetamols metabolit är toxisk, och vid en ökad nedbrytning kan koncentrationen toxisk substans öka och en förgiftning kan ske. Paracetamol är t.ex Alvedon och Panodil.

Så, ät inte johannesört om du vill vänta med mamma-rollen ett tag, drick inte grapefruktjuice i samband med medicinering (inte för alla, finns indikationer på vilka det gäller) och (vilket jag tror bör vara allmänt känt) ta inte en alvedon eller panodil vid fylla!


Tillbaka till tentapluggandet, tenta på fredag!


"You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore"

RSS 2.0