dator och orto

Ringde nyss på dörren. Det var hemleveransen av min nya dator! Farligt såhär mitt i veckan när man har seminarier och grejer att dona med, men kopplade in den lite snabbt och sitter nu och navigerar lite. Den är riktigt vass, drar in spec lite längre!
 
Tänkte skriva en kul grej som hände mig. Innan jul så ringde min handledare från ortopeden mig och snackade lite. Bland annat frågade hon om jag hade nåt sommarjobb och vad jag planerade att göra på sommaren. När jag sa att jag inte hade något sommarjobb än sa hon att hon ville ses och prata. Vi bestämde då att vi skulle ses uppe på avdelningen där jag var, men när hon kom var jag upptagen med en patient och det hela rann ut i sanden.
Nu i fredags däremot, när vi hade haft våran muntliga examination, kom hon fram till mig (och typ 10 andra) som stod och väntade på att få reda på OSCE- och tentabetygen, och erbjöd mig jobb (om dom skulle ta in studenter under sommaren vilket hon inte visste än) samt bad mig skicka mitt CV till henne. Lite otaktiskt att enbart adressera mig med en sådan sak inför alla andra, men det kändes sjukt bra att få det erbjudandet! Så nu har jag dragit iväg mitt CV och håller tummarna!!
 
  • MSI Z77A-G43 ATX
  • 1TB Western Digital Caviar Blue
  • SSD 120GB Intel 330 Reseller 2.5
  • Intel Core i5 3570K 3,4Ghz (Ivy Bridge)
  • Gigabyte Radeon HD7970 3072MB Ghz Edition
  • Fractal Design Integra R2 650W 80+ Bronze
  • Fractal Design Define R4 Svart
  • DVD±RW Samsung 24X DL Svart OEM
  • Noctua NH-U9B SE2
  • Corsair 8GB (2x4096MB) 1600Mhz VENGEANCE LP Röd
  • Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk OEM, SP1
Allt som allt gick kalaset på 12 224 riksdaler. Men det får det vara värt!

triss

I brist på tid så bjuppar jag på 3 mycket bra låtar, enjoy!
 
Aranda - One more lie
 
 
 
Dropkick Murphys - Rose Tattoo
 
 
 
Black Veil Brides - In the end
 

sunshine


tentavecka

Nu är kirurgkursen slut, och med den ett stort hål - faktiskt. Dels har jag nog aldrig pluggat såhär mycket på en kurs förut - jag har verkligen 'gått in' för det här, dels för det är viktigt att kunna och jag snart är färdig med utbildningen och faktiskt kommer möta dessa patienter med massor av ansvar, då vill man kunna. Dels så är kirurg något jag kan tänka mig att jobba som i framtiden så då är det lika bra att köra all in och försöka lära sig mycket när man väl får det serverat!
En annan anledning till hålet är att det just är Kirugikursen jag har sett fram emot under hela min läkarutbildning - och nu är det färdig! Har 1.5 år kvar - 3 terminer - men ingen kurs jag riktigt känner att jag ser fram emot lika mycket som jag har gjort med denna.
Den tredje anledningen är att jag har HÅRDPLUGGAT inför tentan i en månads tid nu. Senast jag pluggade såhär intensivt och länge inför en tenta var nog preklin-tentan, den som var på 4 terminer. Pluggsessionen avslutades med en vecka med examinationer - en skriftlig i måndags, en praktisk i onsdags och en muntlig i fredags. Iochmed fredagens muntliga och att jag fick reda på att jag klarat av allt släppte det, och nu under helgen har det känts förjävla konstigt att inte känna att jag måste plugga. Låg idag i soffan efter gymmet och tittade på Djokovic - Wawrinka i Australian Open. Kom på mig själv flera gånger med att känna stress över att matchen var lång och att jag borde sätta igång och plugga. Känslan när man sedan insåg att, jag har ju faktiskt inget att plugga just nu, var underbar.
 
För att prata lite om examinationerna då;
 
Skriftliga:
 
Det skriftliga provet gick av stapeln kl 09.00 inne på KI campus Solna. Det var länge sedan jag var där och rätt roligt att få sitta i våra gamla föreläsningssalar igen. Vi fick sitta i Bertil, den som vi oftast hade föreläsningar i och den näst största.
Provet var uppdelat i 5 delar - Kirurgi, Ortopedi, Urologi, Anestesiologi och Rättsmedicin, med totalt 100 poäng. 70 krävdes för godkänt.
Det var ett erkänt väldigt svårt prov - flera tyckte det när man hörde efter efteråt. Inte bara för att det innefattade så mycket - det hade man ju pluggat på. Poängfördelningen var väldigt skev, ibland ville dom ha en hel handläggning för 0.5p och på nästa kunde ett en-ordssvar räcka för 1p. Dessutom var det rätt luddiga frågor, och jag tycker inte att det examinerade oss på det "viktigaste". Nåja, klarade mig iaf och fick 81.5 eller 82.5 (minns inte). Den bästa fick 88 tror jag så det var väl okej om man ser till det.
 
Praktiska:
 
Det praktiska provet var ett såkallat OSCE-prov. Liknande upplägg som vi hade under internmedicinkursen så jag har skrivit om det förut, men det går i princip ut på att man är 11 personer på 11 stationer (där varje station är ett rum). Man ställer sig utanför varsin station, och när de visslar i en visselpipa får man gå in och "lösa" stationen. Tänkte gå igenom stationerna nedan:
 
1. På den första stationen fick jag ett papper i handen av en examinator där det stod att Lars 37 hade spelat badminton och känt det hugga till i vaden etc etc. I rummet låg en "patient" på en säng, och så skulle man undersöka denne, föreslå utredning, behandling och uppföljning/prognos. Detta var en inkomplett akillessene-ruptur.
 
2. Här skulle man utföra en bladderscan på en docka, gå igenom de olika urinkatetrarna och vad de var för, veta när man ska tömma en blåsa och hur man resonerar samt beskriva hur man sätter en suprapubisk kateter
 
3. Här träffade man handledaren utanför dörren som gav en en lapp med en kort mening om en patient som söker för buksmärta sedan 1 dag och sedan ett blodtryck, CRP och en neg urinsticka. Tog anamnes, undersökte och kom fram till att det rörde sig om ileus. Talade om hur jag ville utreda, att jag ville lägga in samt vad man ev måste göra.
 
4. Detta var en anestesiologistation. En patient hade fått en morfinpump efter en operation, och hade nu tryckt mycket samt utvecklat en andningsdepression. Skulle därför kolla ABCDE - där det låg en äppelbit i munnen som man tog ur, lyfte upp hakan och fixade fri luftväg, ventilerade på mask, gav naloxon. Sedan skulle man visa hur man sätter en PVK, förklara hur morfin verkar, hur Naloxon verkar, vad faran är med att ge naloxon - att det har kortare halveringstid än morfin och därför man en sekundär andningsdepression utvecklas som man måste vara beredd på.
 
5. Detta var en ortopedistation med en pat som sökt för 14 dagars ryggsmärta. Undersökning visade troligtvis diskbråck - uppföljning, prognos etc.
 
6. Fikastation :)
 
7. Kursutvärdering
 
8. En akutpatient med andningssvårigheter, där man efter ABCDE kommer fram till att han har penumothorax - ska komma på att man ska sätta thorax-drän, att man ska sätta det INNAN röntgen, beskriva hur man gör. Sedan blir det andningsproblematik igen - komma på att det har bildats en ventilpneumothorax. Beskriva hur man åtgärdar detta akut. Beskriva vad en VP är
 
9. En VC-pat med en knöl i nacken - komma på möjliga differentialdiagnoser och sedan förklara hur man handlägger ett atherom samt ett infekterat atherom. Visa hur man sätter en sutur, vilken man använder samt hur länge de ska sitta i.
 
10. Röntgenstation. Tolka röntgenbilder, föreslå vilken sorts bildgivning man vill ha efter en kort anamnes, veta hur och när man föreslår vilken bildgivning vid frakturdiagnostik.
 
11. En station utan någon handledare eller patient. Här skulle man komma ihop 3 olika röntgenbilder på olika frakturer i hand/handled med 4 olika gips som låg bredvid.
 
Muntliga:
 
2 studenter och 2 handledare per rum. Man fick ut en anamnes på en patient på akutmottagningen 20 minuter innan "förhöret" för att läsa igenom och fundera. Sedan skulle man komma på möjliga differentialdiagnoser, vad mer man ville fråga patienten om, hur man ville undersöka och utreda, hur man skulle behandla de olika fallen, vilken diagnos som var mest sannolikt, om man ville operera - hur skulle man göra då? Hur gör man med sövningen (vi hade en professor/överläkare i kirurgi och en i anestesiologi). Jag fick en ung flicka med trolig appendicit, där jag tyckte att ektopisk graviditet var en viktig diff.
Efter min diskussion tyckte anestesiologen att jag var väldigt duktig - fick bland annat beskriva en RSI, farligheter, indikationer etc.
Vi båda blev KLART godkända! :)
 
 

RSS 2.0