Fiskolja - varför?

Bakgrund:
Det har i många studier visats att folk i medelhavsområdet löper mycket mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än andra folkgrupper. Detta har kopplats till deras diet som är mycket rik på fisk och nötter. Både fisk och nötter innehåller mycket av den fleromättade fettsyregruppen omega-3 snarare än omega-6. Omega 3 och 6 innebär att fettsyran har en dubbelbindning mellan 2 kolatomer på position 3 respektive 6 räknat från den motsatta sidan där karboxylgruppen sitter.
Omega 3 återfinnes främst i fisk såsom tonfisk, lax och torsk. Det finns även i kiwi, lingon, linfrön och valnötter. Omega 6 återfinnes främst i ägg, avocado, fågel och solrosolja.
Fiskolja innehåller omega 3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).
--

Blodets koagulations/blödningsbalans styrs väldigt mycket av små molekyler som gemensamt kallas prostaglandiner. När det kommer till koagulation/blödning så styr främst Prostacyklin (PGI2) och Tromboxan A2 (TXA2). PGI2 hämmar trombocytaggregering (då trombocyter klumpar ihop sig och bildar en blodpropp) medan TXA2 stimulerar detta. Båda dessa molekyler bildas från Arakidonsyra (som är en omega 6-fettsyra).

Vid intag av fiskolja får man i sig EPA och DHA. Då ökar kvoten DHA+EPA / Arakidonsyra. Detta gör att mer DHA och EPA kommer finnas tillgängligt för prostaglandinsyntes. Av dessa fettsyror bildas dock inte TXA2 och PGI2 utan TXA3 och PGI3. PGI3 har samma effekt som PGI2 (dvs hämmar trombocytaggregeringen). TXA3 däremot har samma effekt som TXA2 men en mycket sämre sådan. Summa summarum får vi alltså en större hämning av trombocytaggregering och ett mer lättflytande blod. Blodproppsrisken reduceras! (Detta är dock en långsiktig "behandling". Något som går lite snabbare är lågdos ASA-behandling, något som jag kanske tar mig tid och skriva om senare)


"There comes a time when every team must learn to make individual sacrifices."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0