Bild

Tänkte att det kanske ksulle vara kul att lägga upp någon form av bild här, så here we go:




"Påsklov"

Sitter och lyssnar på Bryan Adams helt fantastiska låt "Here I am" och njuter av det påsklov vi blivit tilldelade. Egentligen så är det bara föreläsningsfria dagar, men det är skönt att kunna lägga upp pluggandet som man vill och framför allt att inte behöva ställa klockan.
Dagen har dedikerats till att plugga på avsnitt 3 under moment 2, vilket innebär matsmältningens makro- och mikroanatomi. I det avsnittet ingår histologi, vilket kan vara det tråkigaste läran någonsin. Det innebär kort att man ska studera biologisk vävnad och kunna se skillnad på epitelceller i mag-tarmkanalens olika områden. Det är ett väldigt viktigt område för att upptäcka sjukdomar, men nevertheless så är det segt.

Nu står en polare utanför mig och tutar - dags att bege sig till gymmet.

Over and out

Rebirth

Nu känns det som om jag har kommit igång med mina studier och därav relevant att fortsätta skriva lite här i. Jag tänker dock inte rekapitulera mina inaktiva blogg-veckor, så ni (samira :-)) får helt enkelt nöja er med en fortsättning från denna spatiotemporala punkten.

Studierna går bra trots att det är mycket plugg och slit. Nu har vi kommit in på Moment 2 - Avsnitt 5 som handlar om matsmältningsorganens fysiologi och biokemi. Det är väldigt intressant, speciellt att läsa om hur kolhydrater, fetter och proteiner digesteras och absorberas. Visste ni t.ex att tarmen endast kan absorbera 120g glukos i timmen? Det var tydligen svårare att få fram hur mycket protein (i form av aminosyror då såklart) som absorberas i timmen. Föreläsaren lovade att försöka få fram ett svar, något som jag misslyckades med då jag försökte genom att söka i t.ex PubMed, så jag väntar med spänning. Är det föressten någon av er läsare (återigen samira) som har någon pålitlig studie som gjorts för detta ändamål?
Imorgon börjar avsnitt 6 som ska handla om ämnesomsättning och näringslära, något som jag länge har väntat på.

På träningsfronten har det hänt en del saker. Jag har inlett mig deff (måste ju få fram mukklerna inför sommaren!), samt ökat rätt mycket i axlar (för att ta ett exempel: Sittande axelpress med hantlar: 8 reps på 31,5kgs-hantlarna, 6 reps på 33,5kgs hantlarna och 3 reps på 35,5kgs hantlarna). Dessutom så fick jag igår reda på att korpfotbollen börjar den 14 april! Har nog aldrig varit så taggad förut, det kommer bli väldigt roligt.

Nu är det dags att åter dyka ner i lektyrens värld igen (Biochemistry, inte porrtidningen Lektyr) och läsa lite inför avsnittets kommande quiz.

För övrigt så fyllde jag år igår, så se för tusan till att gratta mig.

På återseende.

.

Kanske dags att börja uppdatera här igen?

RSS 2.0