nyår

Sista dagen på 2011. Runt 12 drog vi ut å lirade vår årliga snöbandy. Exklusive snön i år då. Vi brukar i princip köra med hockeyregler utan utvisningar fast med visst sunt förnuft. Detta året fick vi exkludera dom farligaste tacklingarna, känns ju inte helt lyckat att bli crosscheckad ner i asfalten.
12 pers slöt upp, 2 kollade på så 4on4 med en avbytare i varje lag. Bergsprängaren var utdragen, grillen sköttes av en av våra slackers och sponken stod uppradad på sidorna. Grymt bra förmiddag!

Nu har jag precis duschat och ska strax iväg upp till min moster och hennes man för att käka nyårsmiddag. Tror det skulle bli hummersoppa till förrätt, oxfilé i någon tappning med okänt tillbehör till huvudrätt och någon form av efterrätt.
Efter detta beger jag mig till Hellström för nyårsfirande. Hoppas på en fin uppslutning, tror vi blir runt 25-30 pers.

Inatt är det ju även, som jag skrivit förut, USA - Kanada 02.00 och Sverige - Ryssland 04.00. Sveriges match är ju spikad, den ska jag vara hemma till. USA - Kanada vore jävligt coolt att se, just för hatet mellan dom och deras otrligt bra trupper. Jag vettetusan hur jag gör alltså ..

Nu ska jag taggisch! Kom ihåg nu såhär bara timmar på 2011; It ain't how you start - it's how you finish

slovakien

Kom hem från gymmet för 1 timma sen. Hade helt glömt bort att det var fredag.. (vad fan trodde jag att det var egentligen?!) så missade På spåret. Riktigt jäkla surt. Blev iaf ett ganska bra bröstpass som tröst. Vi var nästan fullt hus idag också; jag, thomas, niklas och mathias. Bara mats som saknas, men han har ju flyttat som jag skrivit om förut. Träningen blir alltid så mycket roligare när man är flera.
Min högra bröstmuskel spökade dock lite i slutet av bänkpressen och början av lutande bröstpressen, men kändes bättre sen. Vet att jag känt liknande de senaste typ 2 passen, vilket är lite oroande. Tänkte smörja lite tigerbalsam innan nästa pass så får vi se vart vi hamnar, brukar hjälpa mig vid de flesta muskelkänningar.
Ikväll är det Sverige - Slovakien. Kan nog bli hur bra som helst. Såg inte (?!?+1+!?) Sveriges senaste match mot Schweiz, men där höll vi ju på att få penis. Det positiva är ju att ska skitmatcherna komma så ska dom ju helst komma i början av turneringen mot pajaslagen, så att man är igång och vet vad man bör förbättra när man går in mot de lite större lagen. Slovakien är väl ett mellanlag, och ska jag vara ärlig så har jag inte så bra koll på hur det har gått för dom. Känns iaf som ett bra genrep inför Ryssland på natten mellan lördag och söndag. Hoppas ni tittar ikväll!

Träningen för mig idag såg ut typ;

Bänkpress 5 set
Lutande bröstpress i maskin 5 set
Rak bröstpress i maskin 6 set
Axelpress i maskin 4 set
Pushdowns i cable 4 set


dirty boulevard





Pedro lives out of the wilshire hotel
He looks out a window without glass
The walls are made of cardboard, newspapers on his feet
His father beats him 'cause he's too tired to beg

He's got 9 brothers and sisters
They're brought up on their knees
It's hard to run when a coat hanger beats you on the thighs
Pedro dreams of being older and killing the old man
But that's a slim chance he's going to the boulevard

He's going to end up, on the dirty boulevard
He's going out, to the dirty boulevard
He's going down, to the dirty boulevard

This room cost 2,000 dollars a month
You can believe it man it's true
Somewhere a landlord's laughing till he wets his pants
No one here dreams of being a doctor or a lawyer or anything
They dream of dealing on the dirty boulevard

Give me your hungry, your tired your poor i'll piss on 'em
That's what the statue of bigotry says
Your poor huddled masses, let's club 'em to death
And get it over with and just dump 'em on the boulevard

Get them out, on the dirty boulevard
Going out, to the dirty boulevard
He's going down, on the dirty boulevard
Going out

Outside it's a bright night
There's an opera at lincoln center
Movie stars arrive by limousine
The klieg lights shoot up over the skyline of manhattan
But the lights are out on the mean streets

A small kid stands by the lincoln tunnel
He's selling plastic roses for a buck
The traffic's backed up to 39th street
The tv whores are calling the cops out for a suck

And back at the wilshire, pedro sits there dreaming
He's found a book on magic in a garbage can
He looks at the pictures and stares at the cracked ceiling
"at the count of 3" he says, "i hope i can disappear"

And fly fly away, from this dirty boulevard

stockholm

Varför jag älskar Stockholm:

  • Alla affärer som finns i Sverige finns här. Man behöver aldrig åka någonstans utifall man vill ha något.
  • Chansen att, oavsett hur bra du är på fotboll, få möta lag som som är i samma klass så det alltid blir en utmaning. Detta i form av St:erikscupen där det finns en hel drös med "topplag" och inte som på andra ställen där alla "bästa" samlas i ett lag som då blir som ett stadslag som inte får någon utmaning. Vi har lag på ungdomssidan såsom BP, AIK, Djurgården, Hammarby, Boo, Vendelsö, Rågsved, Vasalund etc
  • St:erikscupen. Finns även för andra idrotter!
  • Arlanda. Man behöver återigen inte ta sig någonstans när man vill ut och resa.
  • Globen, Stadion, Råsunda. Alla stora evenemang kommer hit, oavsett om det är fotbollsmatcher, NHL-premiärer, Konserter eller vad det nu är.
  • Utan att låta för "turist-lockande" så är Stockholm som stad en oerhörd vacker sådan. Speciellt på kvällen med alla ljus, på sommardagarna vid vattnet (hammarby sjöstad, essingen, djurgården etc), på vintern i gamla stan och alla parker på sommarkvällarna.
  • Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Stockholms Universitet, Handelshögskolan - Möjlighet att utbilda sig till nästan vadsom helst vid några av landets mest ansedda och anrika universitet.
  • Det finns ALLTID något att göra, oavsett vad man är intresserad av. Alltid rörelse.
  • MYCKET människor att träffa - oavsett om det är på krogen eller i utbildningsmiljö.
  • Tuben (tunnelbana), pendeltåg, tvärbanan, roslagsbanan!
  • Gymutbudet
Det finns minst fyrtioåttatusen saker till som jag kan lista. Jag älskar verkligen Stockholm, och jag har väldigt svårt att tro att jag helt skulle kunna flytta härifrån (sålänge jag bor kvar i Sverige). Det är möjligtvis Göteborg som har en chans! Stockholm i mitt hjärta. Nu är det scrubs - over and out.

hemma

Bloggtorka på sistone. Det är som jag skrev förut för att jag varit i fjällen. Att blogga från ihponen är för segt och jobbigt för mig och mina groteskt stora fingrar .. :)

Kom iaf hem idag. Har varit riktigt nice och mysigt som det alltid är att tillbringa julen i fjällen med familjen. Var ett tag sen jag var med sist. 2006 tror jag att det var. Sist dom var där uppe hade jag ett prov som jag var tvungen att vara med på, sen har det ju blivit Thailand x2 och julfirande med pappas sida (som INTE är fjällen-fanatiker).
Jag har i ärlighetens namn mest tagit det lugnt och laddat batterierna. Blev ingen skidåkning för min del. Hade tänkt att iaf testa en eller två dagar, men det var så jäkla isigt i backen så jag vågade inte för mitt knä. Vet inte om jag skrivit det förut, men fick ju en törn på det mediala ledbandet när jag bröt benet, och det har inte gått över än. Detta är en av de stora anledningarna till att jag inte heller vågat lira boll eller tennis något efter skadan heller. Och ledbandsskador är ju förjävla segläkta tyvärr. Hursom så tänkte jag försöka få tag på en ortoped sen på huset när skolan börjar igen, och se vad han säger att jag ska göra. Det är mycket som går bra (marklyft, benpress), men ibland kan det göra förjävla ont (inget jag iofs handikappas av men vill inte riskera att ha sönder något/göra det värre) bara av att jag lyfter benet när jag ligger i sängen.

Imorgon ska jag packa upp lite, gymma, städa rummet och kirra sponken inför nyår. Det blir fest hos Tobbe (som jag ta mig tusan har skrivit om?!) detta året, istället för holmar som det brukar vara hos. Snöbandy var inplanerat på dagen, men då snön lyser med sin frånvaro så vettefan hur vi ska göra. Asfaltsbandy?!
04.00 natten mellan lör och sön ska jag iaf försöka vara hemma i hyffsat subberusat tillstånd för att kolla in Sverige - Ryssland.

ducks

Packad och klar, nyduschad och lite halvtrött äro jag. Nu bär det snart av till Sälen. Har gjort en fet spellista via spotify med syrrorna som jag tänkte dra av i bilen. Kommer bli riktigt bra. Har verkligen längtat efter dessa veckor - julafton, fjällen, JVM i hockey, nyår och sedan bara ta det lugnt och försöka varva ner inför skolstart igen.

Nej nu är det dags. Nu ska chauffören, undertecknad själv, dra ur lite datorsladdar och stänga av allt för att sedan styra skutan mot de nordligare breddgraderna! Au revoir!


jul

Nu har gästerna åkt hem! Det har varit en mycket trevlig dag. Vi brukar fira med mammas släkt varannan jul och pappas varannan men det var typ 4 år sen sist vi firade med dom vi firade idag (pappas släkt). Det har varit Thailand, fjällen och diverse andra olika saker som gjort att det blivit så. Hur som så var det dags i år igen.
Mitt i allt åkte jag upp och tomte'ade för mina kusiner (på mammas sida) också.

Imorgon drar vi iväg till Sälen. Ska bli skönt att komma bort lite! Sen på måndag startar även JVM - Sverige - Lettland tror jag är vår första match. Följ följ följ!

God jul

Nu är julpasset avklarat och julaftonsfriden börjar lägga sig. Det blev;

Bänkpress
Bröstpress i maskin
Benpress
Axelpress i maskin

Ska hoppa in i duschen, sen kommer gästerna. Jag önskar er alla en hjärtligt god jul, så ska jag försöka återkomma ikväll!


julgym

Julafton! Gick upp klockan 8 och nu ska jag strax iväg till gymmet för att köra bänkpress, benpress och kanske nån pumpbröstövning. Kom ihåg - It ain't how you start - it's how you finish.

classic!


spellista

Kom precis hem från gymmet. Kändes helt okej ändå, med tanke på att jag gymmade ensam och drog ganska tidigt. Brukar alltid ha lite mentalt handikapp av det. Bröst stod på schemat, och körde;

5 set Bänkpress
5 set Lutande hantelpress
5-6 set pump i en maskinbröstpress
3 set pushdowns för att få upp lite pump i triceps också

Tänkte knåpa ihop och bjussa på en grym spellista för 1 timmes hårt pumpande på gymmet;

A place for my head - Linkin Park
Between angels and insects - Papa Roach
Biggest and the best - Clawfinger
Blood brothers - Papa Roach
Crimson Tide/Deep blue sea - Nightwish
Deathbox - Mnemic
Forgotten - Linkin Park
From the Inside - Linkin Park
Im a fake - The Used
Lebensgefahr - Raubtier
My Heroine - Silverstein
Nothing - A
Omerta - Lamb of god
Pieces - Sum 41
Ready to die - Andrew WK
Set to fail - Lamb of god
Take it off - Andrew WK
Twilight of the thunder god - Amon Amarth
Valley of the damned - Dragonforce



Keep it real!



Irish

Var en irländsk läkare på elfysen igår, som även var där idag. Hon gick igenom lite fladdermekanism med mig, och tyckte att jag var duktig och kunde mycket mer än vad hon kunde när hon pluggade. Score :)


ablation

Fy fan! Nu har snön hittat hit till Stockholm också. Inte en dag för tidigt, iaf inte som det ser ut nu - slask, slask, slask med lite vitt snöpuder ovanpå. Kommer precis hem från gymmet, och fick skotta uppfarten för första gången den här säsongen. Det är inte alls roligt, speciellt inte efter ett axelpass.
Gymmet bjöd som sagt på axlar, samt ben. Blev ett rätt bra pass där jag fokuserade lite på axlarna, brukar köra dom i kombo med ben och sedan med bröst, så blir lätt att de blir lite sekundära.

Skoldagen idag bjöd på elfys hela morgonen. Riktigt kul, lärorikt och imponerande. För er som inte är i gemet kan jag säga att det är där bland annat ablationer sker. Fick se en förmaksfladderablation, och börjar på en HIS-ablation. Denna gick vi dock ifrån i halvtid för att hinna med läkemedelslunch.
På läkemedelslunchen gick dom igenom Pradaxa (Dabigatran) och jämförelse med Waran (som är den vanliga antikoagulantian vid rytmrubbningar som förmaksflimmer och fladder. Bra föreläsningen, inte så reklamig som de kan vara, och gratis lunch vilket alltid är nice.
På eftermiddagen hade vi el-konverteringar. Det skulle vara fyra patienter men en dök inte upp, så det blev tre istället. Eftersom jag gick tillsammans med en snubbe i klassen så trodde jag att vi skulle få ta två var, men vi träffade på ytterligare en annan som gick med konsulten, som inte hade så mkt att göra för tillfället så eftersom antalet konverteringar reducerats till tre tyckte vi att han kunde få ta en också. Jag tog den första, en patient som man försökt el-konvertera från förmaksflimmer för tre månader sedan men misslyckats med. Som den ubermensch man är så gick jag in och konverterade till sinusrytm på första försöket. Sweet!

Imorgon väntar förhoppningsvis (..och troligtvis) mer undervisning på elfyslab. Var även ett par inskrivningar som vi skulle få vara med på.

På återseende!

Man inreder inte huset innan man byggt klart det

I fredags skulle vi ha börjat kl 9. En föreläsning utgick dock, så ett par dagar innan fick vi veta att vi skulle börja halv 11 istället. Kl 8 på morgonen på fredagen fick vi ett mail där det stod att seminarieledaren hade åkt på flunsan, så det blev kl 13 istället! Inte helt fel med en sån sovmorgon.
Fredagen bjöd på ischemi-EKG-seminarium i 3 timmar. Vi hade en riktigt skön seminarieledare. Han sa bland annat, om ett EKG, att "det här hade till och med en kirurg kunnat sett att det var något fel med!". Om ett annat EKG sa han att patienten var finne och under en viss EKG-session (som visade ordentliga ST-lyft --> indikator på hjärtinfarkt) så hade han sagt "Nu gör det allt lite ont" (på finlands-svenska). Om det kommenderade han att då låg smärtan på 11 på VAS-skalan och att hade det varit en italienare hade han legat och vridit sig och skrikit av smärta.
När jag kom hem drog jag igenom veckans städning av rummet, bäddade nya lakan etc, och sedan blev det "på spåret".

Idag drog jag tidigt till gymmet (läs runt halv 1), för att hinna se på syrrans innebandymatch. Armar stod som vanligt på söndagar på schemat. Gick rätt bra, kände mig ganska stark i vissa övningar och fick upp en bra pump. Var en snubbe som kom in med riktigt bra fysik, tror han är MMA-fighter. Jäklar vad roligt det hade varit att börja på MMA eller liknande tidigt och bli bra på det. Något jag också lite halvt ångrar att jag inte gjorde. Känns ju som att det är riskabelt och lätt att råka ut för skador, men vilken adrenalinkick!
Var sjukt död i slutet av passet men gav mig fan på att avsluta med några högreppare bicepscurl. Smackade på låten nedan och vilken boost den gav. Blir till att ta fram den när jag behöver den där lilla extra kicken.
Försöker packa på mig så mycket kvalitativ massa som möjligt såhär innan deff-perioden. Älskar verkligen uppbyggnadsperioderna - man orkar, man känner sig stark och stor och man mår bra. Så som rubriken säger så försöker jag bygga på fram tills inredningen tar fart! Haha!

Imorgon börjar min tre dagars långa praktik. Har blivit placerad på M82 - kardiologavdelning, med inriktning "elektiv arytmi". Vet inte riktigt vad det innebär, men skulle gissa på att dom har hand om folk som kommer in för planerad elfys-undersökning, elkonvertering eller ablation. Hoppas lite på det, för sånt är kul att vara med på.




ekg

precis hemkommen från gymmet! har inte ens hunnit duscha - så fräsch är jag. det bjöds på rygg och lite biceps idag, och det gick helt okej. tänkte börja med marklyft då jag inte kört det sedan dagen innan mitt benbrott, men min träningskumpan ville vila sina knän så jag hoppade det också. nästa gång! passet gick som sagt helt okej, gör lite ont att köra rygg efter bröst när man ska köra övningar som maskinrodd (där man har bröstet på en pad) och latsdrag (där bröstmuskulaturen spänns och stretchas ut mycket). såhär efteråt känns det bra, har fått den där sköna känslan i brösten som jag har beskrivit förut. låter säkert hur flummigt som helst och som att jag har någon fin bokstavsdiagnos från närmaste psyke när jag förklarar det, men typ som en lycklighetskänsla som sitter i muskulaturen. typ nått pirrande. känns extra skönt när man sträcker ut armarna rakt ut från kroppen och försöker trycka bak dom så mycket som möjligt. testa efter ett bröstpass tycker jag! TILL MITT FRAMTIDA JAG: SE TILL ATT HA KVAR DEN KÄNSLAN - DEN ÄR SWEET!

tänkte plugga lite ekg och seminarium till imorgon. fick ut dom idag när vi slutade, så blir lite tight, men tänkte iaf kolla igenom dom och försöka fundera lite på vad det kan vara för diagnoser. detta är vad som är up fram till en stund innan scrubs börjar, då det blir duschen, och sen somna in till denna fantastiska tv-serie. FREDAG IMORN!

nu ska jag smaska färdigt på min kesella och dränka mig i EKG'n

Hjärtklappning, stroke och plötslig död

Nu har våra studentvalda kurser börjat. Som jag tidigare nämnt så hade jag fått "Hjärtklappning, stroke och plötslig död". Det var mitt andrahandsval, efter "Akut omhändertagande av internmedicinska patienter - en fördjupningskurs". Den kursen hade dock nästan varenda en valt, så fick tyvärr inte den. Dock är jag väldigt nöjd med Hjärtklappningskursen än så länge. Väldigt bra föreläsare och kursledare. Han som vi haft mest är grym på att förklara, väldigt pedagogisk och man lär sig otroligt mycket. Det är mycket EKG-tolkning, vilket man kommer ha stor nytta av att kunna på en hög nivå oavsett vart man jobbar, sen är det även mycket bakomliggande mekanismer till olika arrytmier, något som jag uppskattar mycket och tycker är väldigt kul.
Den här veckan består av seminarium, föreläsningar och demostrationer. Imorgon ska vi få hänga med upp till elfys-labb och kolla in det. Nästa vecka har vi praktik mån-ons där vi ska "få" varsin läkare att ta rygg på. Hoppas hoppas hoppas att jag får en bra, kunnig och ffa INTRESSERAD läkare.

från en warrior till en annan

Nu kryper jag till kojs och slänger på filmen Warrior. Godnatt!



image description


bic

Kom precis hem från gymmet. Armar stod på menyn idag. Det kändes rätt bra faktiskt, fick upp ett skönt tryck. Det var mitt tredje pass på nya gymmet, och det känns verkligen hur bra som helst. Man får den där extra motivationsboosten av att testa på något nytt, att slippa köra samma gamla maskiner vecka in och vecka ut. Dessutom tycker jag atmosfären och stämningen är skönare, speciellt då de man snackade mest med på förra gymmet också har bytt.
Fick höra av en polare jag tränar med (som inte har tränat på ett tag) att mina lats var sjukt stora i förhållande till min midja (vet inte om jag kan hålla med om det, men bekräftelse är najz). Han sa även att mina biceps såg ut som ballongen när jag körde en bicepsmaskin, och att det skulle se sjukt bra ut om jag deffade ner mig lite. Haha, ballonger, det låter så jävla larvigt - men jag blev glad iaf! Vet dock återigen inte om jag håller med, men skulle vara kul att skala av några kilon och se hur man såg ut när man är lite med vaskulariserad. Hade tänkt dra en hyffsat ordentlig deff till våren, men har inte bestämt mig hur långt jag ska gå. Ska nog våga lite mer än normalt iaf, bara för att se vad som finns där under!

Nu ska jag hoppa in i duschen, och sen bär det av ner till hallen för att titta på syrrans junior-match.



Högupplöst muskelvävnad

jarrå!

Tycker att både Barcelona och Real Madrid bjöd upp till riktigt bra spel. En drömstart på matchen (trots att man är barca-fan), då det satte lite press på Barcelona att börja tugga på ordentligt från början. Dessutom var det en helt öppen historia från början till slut, med 2 drömlägen för Ronaldo (kopian då) som jag inte fattar att han inte sätter. Drösvis med individuella prestationer, och stundtals glimrande uppluckringar av Real Madrids försvar när Barca körde sina one-touch och små skarvar.
Satte även runt 200 bagis på Barcelona.


barc

Snart smäller det, en av årets säkra höjdpunkter i sportväg. Eller man kan ta bort sportväg, detta är ändå en av årets höjdpunkter. Jag pratar såklart om el clasico. Real Madrid - Barcelona. Barcelona - Real Madrid. Denna gången på Santiago Bernabéu-stadion, med Real Madrid som hemmalag.
Senast el clasico blev det 1-1, och gången innan det 5-0 till Barcelona. Jag hoppas på Barca-seger och en jäkligt underhållande match. Hoppas ni tittar, och håll tillgodo!

Och btw, snart bara 21 dagar kvar på det här året - It ain't how you start - it's how you finish.










focus

"Nothing focuses the mind better than the constant sight of a competitor who wants to wipe you off the map."

"Concentration, in its truest, unadulterated form, means the ability to focus the mind on one single solitary thing."


the iron

It took me years to fully appreciate the value of the lessons I have learned from the Iron. I used to think that it was my adversary, that I was trying to lift that which does not want to be lifted. I was wrong. When the Iron doesn't want to come off the mat, it's the kindest thing it can do for you. If it flew up and went through the ceiling, it wouldn't teach you anything. That's the way the Iron talks to you. It tells you that the material you work with is that which you will come to resemble. That which you work against will always work against you.

It wasn't until my late twenties that I learned that by working out I had given myself a great gift. I learned that nothing good comes without work and a certain amount of pain. When I finish a set that leaves me shaking, I know more about myself. When something gets bad, I know it can't be as bad as that workout.

I used to fight the pain, but recently this became clear to me: pain is not my enemy; it is my call to greatness. But when dealing with the Iron, one must be careful to interpret the pain correctly. Most injuries involving the Iron come from ego. I once spent a few weeks lifting weight that my body wasn't ready for and spent a few months not picking up anything heavier than a fork. Try to lift what you're not prepared to and the Iron will teach you a little lesson in restraint and self-control.

I have never met a truly strong person who didn't have self-respect. I think a lot of inwardly and outwardly directed contempt passes itself off as self-respect: the idea of raising yourself by stepping on someone's shoulders instead of doing it yourself. When I see guys working out for cosmetic reasons, I see vanity exposing them in the worst way, as cartoon characters, billboards for imbalance and insecurity. Strength reveals itself through character. It is the difference between bouncers who get off strong-arming people and Mr.Pepperman.

Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional. That it comes from the body and the mind. And the heart.

Yukio Mishima said that he could not entertain the idea of romance if he was not strong. Romance is such a strong and overwhelming passion, a weakened body cannot sustain it for long. I have some of my most romantic thoughts when I am with the Iron. Once I was in love with a woman. I thought about her the most when the pain from a workout was racing through my body.

Everything in me wanted her. So much so that sex was only a fraction of my total desire. It was the single most intense love I have ever felt, but she lived far away and I didn't see her very often. Working out was a healthy way of dealing with the loneliness. To this day, when I work out I usually listen to ballads.

I prefer to work out alone.

It enables me to concentrate on the lessons that the Iron has for me. Learning about what you're made of is always time well spent, and I have found no better teacher. The Iron had taught me how to live. Life is capable of driving you out of your mind. The way it all comes down these days, it's some kind of miracle if you're not insane. People have become separated from their bodies. They are no longer whole.

I see them move from their offices to their cars and on to their suburban homes. They stress out constantly, they lose sleep, they eat badly. And they behave badly. Their egos run wild; they become motivated by that which will eventually give them a massive stroke. They need the Iron Mind.

Through the years, I have combined meditation, action, and the Iron into a single strength. I believe that when the body is strong, the mind thinks strong thoughts. Time spent away from the Iron makes my mind degenerate. I wallow in a thick depression. My body shuts down my mind.

The Iron is the best antidepressant I have ever found. There is no better way to fight weakness than with strength. Once the mind and body have been awakened to their true potential, it's impossible to turn back.

The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you're a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal. The Iron is the great reference point, the all-knowing perspective giver. Always there like a beacon in the pitch black. I have found the Iron to be my greatest friend. It never freaks out on me, never runs. Friends may come and go. But two hundred pounds is always two hundred pounds.



el clasico

Glömde skriva i mitt förra inlägg att det dessutom är el clasico på lördag! Skrämmande bra timing, precis när man är klar med allt! 21.20 börjar sändningen, och då kommer grabbarna över hit för lite högklassig underhållning. Det vill ni fan inte missa!

Passar även på att slänga in en helt sjukt bra låt!



It was one of those moments
When everything changes
She was climbing out of Chevrolet
On the passenger's side
I must have been staring
'Cuz when I caught her eye
It seemed like
I had been looking at her
For all of my life.

So I said
Why don't you come and go with me?
Somehow I know I've waited my life to see
You standing there
With the wind in your hair
I'm as sure as a boy could be
You are the girl that's been running around in my dreams
You are the girl that's been running around in my dreams

Once in a lifetime does not happen again
So I took a chance in a Gambler's game
Put my heart on the line
Maybe I'm crazy but I'll never regret
What is it to a girl I knew before we even met

And I said
Why don't you come and go with me?
Somehow I know I've waited my whole life to see
You standing there
With the wind in your hair
I'm as sure as a boy could be
You are the girl that's been running around in my dreams
You are the girl that's been running around in my

Hey I finally found you
I been dreaming about you
You are the girl that's been running around in my
Hey I finally found you
I been dreaming about you
You are the girl that's been running around in my

Why don't you come and go with me?
Somehow I know I've waited my life to see
You standing there
With the wind in your hair
I'm as sure as a boy could

Why don't you come and go with me?
Somehow I know this changes everything
You're standing here
It's crystal clear
I'm as sure as a boy could be
You are the girl that's been running around in my dreams
You are the girl that's been running around in

Hey I finally found you
I been dreaming about you
You are the girl that's been running around in my
Hey I finally found you
I been dreaming about you
You are the girl that's been running around in my dreams
You been running around in my dreams
You been running around in my dreams
You are the girl that has been running around in my dreams



dom 3 musketörerna

Vilken bra vecka! klar med terminens (och årets!) sista tenta, som jag klarade. Klarade OSCE. Varit ledig idag och kan ta det lugnt på söndagkväll för är ledig på måndag också. Mumma!
Ikväll ska jag in till söder och käka med 2 polare, varav den ena är min bästa polare. Varit vänner sen vi var typ 2, då jag flyttade till huset bredvid honom.
Först ska vi hem till honom alldeles vid SÖS, sen drar vi till Helenes Krog på Mariatorget. Kommer bli riktigt trevlig. En pluggar ekonomi på handels, den andra Statsvetenskap, och så jag till läkare, så brukar bli roliga och intressanta diskussioner. Känns som vi täcker upp en helt jäkla spektra!

hudzon

Imorse när jag slog upp mina blå, möttes jag av följande mail:

Hej!
Din tentamen i Hudmomentet är godkänd.

Tentorna lämnas under nästa vecka till kurssekreterarna på respektive kurs i klinisk medicin.
Hälsningar
Kursledningen


SCORE igen! Nu har vi ingen mer tenta förrän på kirurgkursen termin 8, dvs nästa höst.
Nu är det bara 2 veckor studentvald kurs, sen har jag jullov!

Day Ten: One confession

Delar upp den i tre mindre confessions;

1/3. Haley i One Tree Hill är den mest kompletta kvinna i mina ögon, både vad gäller utseende och personlighet. Skulle jag få välja en tjej I HELA VÄRLDEN (!!11!) så skulle jag valt henne alla dagar i veckan. Många gånger man hade velat vara Nathan..

2/3. Jag måste alltid känna på dörren femtioelva gånger innan jag går och lägger mig, så jag vet att den är låst. Måste även kolla så spisen och ugnen är avstängda. Och tvätta händerna i ett speciellt "mönster" 2 ggr. OCD?

3/3. När jag är ute och tar kvällspromenader, och kommer till mörka "skogsgångvägar", brukar jag ofta ta på mig luvan och fantisera att jag är i någon typ av actionfilm där det kommer fram folk bakom träden etc, och vad jag skulle göra då

OSCE

Idag var det dagen D, något som man visste skulle komma där i slutet av internmedicinkursen när man började, och som man redan då fick en liten klump i magen av. Något som gjorde att man under alla praktiska moment var lite extra spänd för att man visste att man kunde få göra om det helt utan handledning. Något som jag har varit lite halvnervös för nästan hela den här terminen. OSCE-provet. Tänkte berätta lite hur det var;

08.00 skulle vi infinna oss i rum B63 för att få reda på vilka tider vi hade blivit tilldelade. Det skulle gå till så att man skulle gå till KTC (kliniskt träningscentrum) i grupper om 6, utföra sina 6 stationer och sedan få gå hem. De som väntade blev inlåsta i B63 så att man inte kunde prata med dom som redan hade gjort provet.
Jag fick snabbt reda på att jag var i grupp 3 och att mitt prov skulle börja 09.30. En mellantid. Det kändes väl helt okej, då nervositeten släppte lite då det var ett tag tills jag skulle göra, men samtidgit hade jag hoppats på att vara i första gruppen så jag fick det gjort. Nåja, nu blev det iaf 09.30.
När första gruppen hade gått iväg vid strax efter 8 så sattes Sunes Jul på på projektorn i "klassrummet". Vissa satt och snackade, vissa satt och kollade och andra satt och läste. Jag ägnade mig åt att snacka lite Champions League med ett par polare först, för att sedan ta på mig mina lurar, sätta mig vid fönstret och plocka fram akutmedicin-boken. Det enda jag kan sysselsätta mig med innan prov är att läsa, tänker för mycket annars och blir nojjig över allt jag är osäker på.
Strax slog klockan 09.30 och vår studierektor kom och hämtade min grupp. Som en enad front vandrade vi, eller snarare stapplade vi, bort till KTC. Stämningen var aningen tryckt när vi gick dit, många nervösa ansikten. När vi väl kom bort till KTC kom vi dock överrens om att vi skulle bli gruppen som inte var nervösa. Vid det här laget hade min nervositet i princip släppt, vet inte varför, för jag brukar vara så jäkla nervös inför just praktiska moment, men jag kände mig ganska lugn.
Efter några minuters väntande blev vi framkallade till startposition. Det fanns 6 dörrar med en station bakom varje, så vi fick placera ut oss framför en dörr var. Hela grejen kändes lite som det gamla programmet "Fångarna på fortet". Det skulle blåsas i en visselpipa när vi fick gå in, när det var 1 minut kvar på stationen och när vi var tvunga att komma ut. Tänk Gunde Svan med sin "skynda skynda"-fras. Totalt fick vi 6 minuter per station, som skulle innefatta att man hälsade på patienten och handledaren, en kort anamnes av patienten, statusundersökning, presentera sina fynd, förslag på utredning, diagnos och behandling samt en kortare feedback från handledaren. Går det att göra ett neurostatus + allt det andra på 6 minuter undrar jag?
Hur som helst, i det första rummet jag kom in i satt det en patient samt en läkare som jag kände igen från hudmomentet i Solna. Vi hade henne på en föreläsning och ett seminarium och hon var riktigt bra då. Jag fick ta en kort anamnes på patienten, som hade fjällande, rodnade utslag på armbågar, säte, knän och baksida lår. Kliade. Inget i hårbotten. Jag kollade lite och kände, för att sedan ställa diagnosen psoriasis. Helt rätt! I behandlingsväg föreslog jag en grupp 3 steroid, som betametason, eller betametason + calcipotriol - Daivobet. Nämnde även att man kunde ta till UVB behandling samt statligt subventionerade solresor, men eftersom patienten inte tyckte han blev bättre på sommaren så sa jag även att det inte riktigt kändes som något alternativ direkt. Fick även beskriva utslagen; fjällande, rodnade plaque på armbågar bilat, knän bilat, säte och baksida lår.

I rum nummer 2 satt en av mina favorit-läkare/föreläsare/mentorer, som också kommer vara min handledare under mitt ex-jobb nästa termin, och en manlig patient. Han började med att berätta om sina besvär, som lät stabil angina-likt, och att han fått en ballongsprängning. "Vad tusan?!" tänkte jag, nu har han ju i princip ställt diagnos och åtgärd själv. Efter att han berättat bad handledaren mig göra adekvat status, varpå jag började med att be patienten ligga ner i ungefär 45 graders lutning för att kolla halsvenstas. Ingen sådan funnen. La sedan handen på bröstet för att känna palpitationer. Försökte sedan lite snabbt palpera hjärtspetsen. Efter detta slängde jag på stetoskopet, för att mötas av ett systoliskt blåsljud. Kollade med radialispulsen och tyckte först att det var diastoliskt, men blåsljudets egenskaper verkade mer systoliskt och kunde tillslut bestämma mig för att det också var fallet. Det spred sig upp över karotiderna, men även ner över apex, dock inte lika tydligt och PM runt I2 sin/dx. Jag hade självklart kunnat kolla mer, såsom blodtryck, lyssna lungor, perifera ödem etc, men handledaren frågade vad jag hade hört så jag beskrev blåsljudet som systoliskt, med PM där jag skrev och hur det fortleddes, och föreslog Aortastenos. Helt rätt! Utredning? EKO och EKG! Rätt igen. Sedan berättade handledaren lite mer om patienten och sa att jag var godkänd.

Rum 3. Här var det 2 handledare, som jag kände igen från geriatriken, och en patient. Jag hälsade på patienten och handledarna, och fick sedan frågan hur jag bedömde det jag såg direkt i status. Patienten var gul så jag rapade ur mig "Ikterus!". Sedan fick jag göra riktat status med bukstatus, kollade ögonvitor, hittade ett par spider, möjlig palmarerytem. Glömde flapping tremor och säkert en hel del andra grejer. Tog lite anamnes och det visade sig att patienten var trött, lite illamående och hade svart diarré. Drog några diffdiagnoser, och det visade sig vara gallgångsobstruktion av något slag. Fick innan detta föreslå utredning, och sa Ultraljud samt leverprover, blodstatus. Fick även frågan om hur gammal jag trodde patienten var. 80 svarade jag efter lite betänketid. 98,5 svarade patienten glatt! Imponerande!

I rum 4 sen så satt det en reumatolog med en förhållandevis ung patient. Samma procedur, hälsade och presenterade mig. Fick ta en snabb anamnes - smärtan och stelheten var värst på morgonen, hade haft ca 4 månader, hereditet för RA, utslag i händerna som kanske kunde vara en begynnande psoriasis (dock inte en vanlig lokal så kan ju ha varit en artefakt, men färgad som man är efter hudkursen). Värk och stelhet främst i fingerleder, tåleder och knän. Hittade även karpaltunnelsyndrom (som jag inte kom på namnet på?!). Jag chansade iofs på reumatiska noduli, då jag tyckte att dom såg ut så (heter det ens så?), men det var det tydligen inte. Frågade även om hon röntgats, vilket hon gjort. Nästa fråga blev då såklart om man möjligtvis sett några usurer. Visst hade man det! Kling. Diagnos förhållandevis klar. Gjorde ett snabbt ledstatus i fingrarna, och tyckte ändå att en del var svullna. Fick sen veta att det mest var handleden.. Ställde ändå diagnosen RA, med förklaringen hereditet, symmetriskt smärta/svullnad, morgonsmärta/stelhet som går över, svullnad i ffa PIP-leder. Anamnes på smärta och svullnad på vanliga lokaler som fingrar och tår.

I rum 5 satt en annan av mina favoritlärare/föreläsare. Han är infektionsläkare. Bredvid honom satt en äldre dam. Där var det mer straight-forward. Fick instruerat att vi inte hann göra så mycket status, utan handledaren drog igenom lite kort anamnes med en ledpunktion som hade lett till uppsvullnad och tempökning i den punkterade leden - vä knä. Första frågan - trolig diagnos? "Septisk artrit!" svarade jag glatt. Andra frågan - trolig agens? "Staph aureus!" lika glatt. Tredje frågan: Vad gör man? "Ledpunktion med ledvätskeanalys!" Fjärde: Nämn ett möjligt antibiotika som vi kan använda? "Cefotaxim!" Rätt igen! Han la även till att det faktiskt var Cefotaxim som hade valts, score! Femte frågan; "Vad gör man mer?" Här tänkte jag ett par sekunder innan jag svarade "Ledpunktion för att suga ut vätska" Ja, man spolar även med koksalt. Detta tog kanske 40 sekunder (klockade inte så jag vet inte, men det gick väldigt snabbt iaf och kändes bra). Sedan satt vi och pratade lite om hur det gick i skolan, vad vi läst nu och att jag hade haft tenta igår. Behagligt. Efter en stund frågade han om jag ville ha en bonusfråga. Absolut, svarade jag och fick frågan vilken LPK-gräns i ledvätska som ska överstigas för att man ska diffa mellan bakteriell septisk artrit och icke-bakteriell septisk artrit. Det visste jag inte, men fick veta att det var 50. "Ingen har klarat den idag" sa han sen innan det var dags att byta rum.

Sen var det dags för sista rummet. Kändes ändå att det hade gått helt okej, och vetskapen att man fick kugga en av stationerna gjorde mig ganska avslappnad ändå. Visste även att en av stationerna saknade patient, där skulle det vara en atrapp istället. Denna station stod jag nu inför.
När visselpipan blåstes så öppnade jag dörren. Där satt en lungläkare som jag kände igen, med en bandspelare och stetoskop. "Kan jag använda mitt eget?" var det första jag frågade efter att ha hälsat. Det fick jag.
Stationen gick ut på att man skulle lägga stetoskopet på någon sorts ljudledare och lyssna på lungljud från en _freestyle_. En freestyle! Vafan KI, shape up! Det är 2011. En lungipod eller lungihpone hade känts mer förtroendeingivande. Hursom, fick först ett hårt rassel, sedan ett mjukt rassel. Ett sibilant ronki och ett sonor ronki. Det sonora ronkit hade jag svårt för. Sedan fick jag även ge exempel på möjliga tillstånd för varje biljud.

Det var alltså min morgon. Så underbart att det är över. En annan underbar sak är att jag, medan jag skrev detta, fick mail från våran utbildningsadministratör:

"Vill härmed informera dig om att du har klarat och fått godkänt på

OSCE-provet, och även aHLR som var i november.

 

Med vänliga hälsningar"

 

SCORE!




life

Åter till livet! Tänkte sticka iväg och träna lite bröst och axlar, men när jag kommer hem ska jag uppdatera lite om OSCE och sen skriva en confession som jag inte gjort än. Förbered er på något smaskigt! Eller..? Jag vet fan inte ens själv vad jag ska skriva, har ju gjort en lista sen tidigare på lite saker, men ska komma på något nytt. Något kanske ploppar upp på passet nu.


Day Nine: Two smileys that describe your life right now.

|-8

(-:

bubbel

Fyller upp bubbelbadet och lägger mig där en stund och pluggar..


dle

Vilken dag! Hade mitt sista mottagningspass idag. Började 8.30 med att gå igenom den halvan av gruppen som hade patienter från 07.50. Det var ganska trista patienter egentligen, mest eksem som vi har haft mycket om och kan ganska bra redan. 09.30 var det dags för dom att utföra sina åtgärder, och 10.00 började min halva av gruppen.
Min patient kom in för behandlingssvikt av psoriasis. En väldigt bra patient med tydliga psoriasis-manifestationer. Rodnade, fjällande plaque ffa på armbågar, knän, ryggslut, gluteérna och i hårbotten. Psoriasisartrit i fingerlederna. Psoriasisnaglar i form av onychia punctata, oljenaglar och onycholys.
Vi bestämde oss för att testa Daivobet (som är ett kombinationspreparat med betametason och calcipotriol) för kroppen och Xamiol, som är samma sak fast för användnings i hårbotten.
Fick även stansbiopsera på en underarm! Var andra gången jag stansbiopserar, och kändes riktigt bra. En polare som var med och la bedövning tyckte att jag såg jättevan ut och att det gick skitsnabbt.

Efter lunch hade vi vårat sista seminarium på kursen - behandlingsseminarium, där vi tog upp i princip alla diagnoser vi gått igenom (kändes det som iaf..). Det var 50 patientfall med en beskrivning på 1-2 rader samt en bild. Riktigt bra seminarium faktiskt, det kändes bra med repetition men man lärde sig också en hel del. Lätt att man blandar ihop olika behandlingar annars. Lärde mig t.ex att man kan använda en grupp 3 steroid i ansiktet vid DLE. Vi höll på från 13 till 17.

Day Eight: Three things that girls do that you love.

1. Snygga tjejer med mjukisbyxor och en lite för stor t-shirt (tänk "matchens lirare"-t-shirt).

2. MYSER!

3. Att ni fan nästan alltid luktar gott!

plugg

Det blir lite dött här ett tag nu, iochmed att jag har tenta på onsdag och praktiskt prov på torsdag. Tänkte iaf uppdatera med att jag har pluggat hela helgen. Igår läste jag igenom alla föreläsningar, sen läste igenom dom igen samt markerade det viktigaste, och sen läste jag lite free-lansande i boken. Idag har jag renskrivit allt jag markerat och ska göra klart morgondagens seminarium.

Day Seven: Four things that girls do that you hate.

1. Pratar/frågar om sin vikt (spec när dom def inte är tjockisar)

2. Har på sin chinos när det är så otroligt jäkla fult

3. Nu vet jag att långt ifrån alla är så, men tycker många pratar skit om tjej x med tjej y, och sedan när man är med tjej y så pratar man skit om tjej x istället, och låtsas som inget. Är det problem så ta upp det med personen som det berör, vad fan får man ut av att snacka skit om andra? (mycket möjligt att killar så också, men inte my homez, såvida dom inte snackar skit om mig .. :) )

4. Är rädda för att ta i, kom igen nu!


väldigt generaliserat

Day Six: Five people who mean a lot (in no order whatsoever)

Omöjligt att välja 5, men väljer dom som först poppar upp i huvudet

1. Mamma och pappa
2. Johanna och Michaela (syrror)
3. Holmar och Rikard (2 av mina älsta och bästa vänner)
4. Farmor, farfar, mormor, morfar
5. Jessica, Thomas, Martin, Samuel, Frida

nizzle

Som jag har skrivit förut (tror jag?) så har gymmet blivit som en liten skitstädskrubb jämfört med tidigare. Samtidigt som dom ändrade om så radikalt så fick vi reda på att dom bygger ett nytt gym i närheten, som öppnar på lördag. Jag har flörtat lite med tjejen som "äger" det stället så har fått ett riktigt bra erbjudande, 18 månader till priset av 6! Ska strax dit för att skriva kontrakt. Detta kan bli hur bra som helst!


im

Såg nu att jag fått följande mail:

"Hej,

Nästa vecka är det dags för OSCE, torsdagen den 8 december,

Kl. 08.00 – ca 13.00

 

Provet är uppdelat på 6 stationer där man på varje station ska genomföra en praktisk åtgärd.

Efter provet vill vi att ni stannar kvar och fyller i en enkät.

 

Vi träffas i kursrum 4 (B63) omklädda i sjukhuskläder kl. 08.00!!!

Det kommer att finnas kaffe/te, smörgåsar, dricka och godis.

 

Ni kommer sedan att gå ner till KTC gruppvis med hjälp av Marie Hilderman. Vi kommer att lotta grupperna och ni får era starttider i kursrummet på morgonen. Detta betyder alltså att några av er kommer att bli sittandes i kursrummet lite längre, så en god bok är inte fel att ta med sig…

 

Vore mycket tacksam om ni efter att ni är klara med allt lämnar in er nyckel till mig."

 

 

Det är alltså sista momentet på internmedicinkursen .. Jäklar vad snabbt det går !


Day Five: Six things you wish you’d never done.

1. Varit rädd för att gå in i närkamper på fotbollsmatcher när jag var liten (var dock väldigt teknisk istället)

2. Brutit benen (tibia och fibula)

3. Att jag stal en kompis hockeybilder och en kula av en annan snubbe när jag gick i typ 1an (lämnade dock tillbaka hockeybilderna dagen efter, men inte kulan till den andra..)

4. Stundtals varit så ointresserad när en väldigt gammal kompis vid namn Frida hela tiden ville hitta på saker att göra med granngänget (ägget etc). (uppskattade det dock och var väldigt ofta med, men ibland tror jag att jag tyckte det blev lite för mkt, vilket jag idag på något sätt ångrar)

5. Varit kall mot och troligtvis sårat en annan väldigt nära vän när vi var yngre - hon brydde sig verkligen men ung och dum som jag var så insåg jag inte värdet i det

6. Att jag inte fortsatte programmera kontinuerligt efter gymnasiet

RSS 2.0