bokstavskomb.

Gymmat och pluggat ikväll, nu får det vara nog för idag.. Godnatt gott folk!


lvc

Helgen är redan slut! Dagarna (oavsett om det är veckodagar eller helgdagar) går riktigt jäkla snabbt, det är fan snart december..
I fredags var jag hemma, skulle ha varit på Liljeholmens VC och presenterat ett fall från min vårdcentral för 3 av mina kursare samt en handledare, men hade sjukt ont i halsen när jag vaknade så jag bestämde mig för att vara hemma istället. Halsontet gick dock över vid lunch ungefär, så vid 2 drog jag och köttade bröst. Försökte dock ta det lite lugnare än vanligt då det kändes kontraproduktivt att få upp en hög puls, men det gick bra ändå. Lite längre vila än normalt bara.

På kvällen så hade syrran match i SM för U-18. De vann relativt enkelt med 3-2. Dagen efter hade de en riktigt jävla dålig match och torskade med 1-2, och idag lirade de 0-0 trots att de borde vunnit, så de slutade precis under slutspelsplats pga inbördes möten.. Får skylla på att det är massa som är över 18 och därför ej får vara med, samt att de hade en riktigt jävla dålig dag igår.

Imorgon skulle jag ha träffat min mentor på Södertälje sjukhus (som förut jobbade på SÖS), men hans son är tydligen sjuk så det blir inställt. Det betyder att jag är ledig imorgon - SCORE! Nu: Armar på gymmet!

penesia

size doesn't matter except for the size of the penis

.


purity


feofeofeo

Precis hemkommen från vårdcentralen i Skärholmen där jag har min placering denna vecka. Har varit en bra dag, där jag dock hade lite otur på eftermiddagen. Min handledare skulle gå efter lunch så fick vara med en av hennes kollegor, som hade ett par patienter på eftermiddagen. En av dessa skulle ha varit en nydebuterad hypertoni hos en ung kvinna (under 25) som jag skulle få handleda själv. Frågeställningen på remissen var "feokromocytom?", så jag var i extas över att eventuellt få se en sådan patient (som man normalt läser skitmycket om men ser VÄLDIGT få av under sin läkarkarriär). Började läsa på lite om feokromocytom samt funderade på lite diffar till sekundär hypertoni och kom fram till - njurartärstenos, njurinsufficiens, hyperaldosteronism, "pseudohyperaldosteronism" (typ som excessivt intag av lakrits), cushing, incidentalom, feokromocytom, arterosklerotiska förändringar, coarctatio, excessivt intag av kortisol, hjärtsvikt, hypertyreos (ökad effekt av adrenalin/noradrenalin), p-piller, NSAID (minskat blodflöde till njurarna) typ .. finns säkert fler men det var dessa som jag spontant kom på. DOCK SÅ KOM HON INTE! Förstå min besvikelse!! Fuck..

Nu försöker jag tagga inför gym - rygg står på schemat. Ska försöka släppa min snuvning på ett ev feokromocytom, men det är svårt. Tankarna går bara hur man vidareutreder etc.. p-metoxykatekolaminer och u-katekolaminer!!! :) sen vill jag ha en DT också! Jag lär mig och återuppfriskar minnet genom att resonera iaf, alltid något. På återseende.

chop your breakfast on a mirror

Folk förändras aldrig, dom blir bara mer eller mindre ärliga med vilka dom egentligen är.

Lakrits --> högt blodtryck

Bakgrund:

Aldosteron:

Aldosteron är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens yttersta lager, Zona Glomerulosa. Dess funktion, i stora drag, är att återuppta Natrium och vatten från primärurinen, och på så sätt höja blodtrycket. Detta görs på flera olika sätt:

  • Uppreglering av natrium/kalium-pumpen i distala tubuli (den mest distala delen av tubuli där primärurinen rinner från glomeruli, innan det hamnar i samlingsrören) samt i samlingsrören. Denna pumpar tillbaka 3 natriumjoner till blodet, med vilka vatten strömmar, samt utsöndrar 2 kaliumjoner. Denna pump stimuleras även på andra ställen såsom i magen (magsaft) samt i svettkörtlar
  • Uppreglering av epiteliala natriumkanaler som ökar dess permeabilitet och återabsorption av natrium
Kortisol:

Kortisol är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens näst yttersta lager, Zona Fasciculata. Detta hormon har massvis med funktioner, men bland annat;

  • Vid långvarig effekt så hämmar det immunsystemet. Kortvarig effekt är dock tvärtom, en boost av immunförsvaret
  • Mobilisering av glukos till blodbanan
  • Mineralokortikoid effekt (dvs fungerar _exakt_ som Aldosteron pga relativt bra affinitet till dess receptorer)
  • Nedbrytning av ben
  • Ökar blodtrycket genom att sensitivisera adrenalin och noradrenalin.
  • etc..
Som jag skrev som en punkt på den lilla sammanfattningen av Kortisol, så har det hormonet en Aldosteron-effekt (Mineralokortikoid effekt, Aldosteron är en Mineralokortikoid). Koncentrationen Kortisol i kroppen är _VÄLDIGT_ mycket högre är Aldosteron, vilket innebär att Kortisol kan boosta upp effekten av Aldosteron jäkligt mycket, något som också bör ske. Detta skulle bla innebära att våra blodtryck skulle vara skyhöga. Vår kropp har dock en skyddsmekanism för detta. Eftersom Aldosteronets effekt är ganska lokal (jämfört med Kortisol) så finns det vid Mineralokortikoid-receptorerna ett enzym som heter 11-beta-hydroxysteroid-dehydrogenas. Detta enzym bryter ned aktivt Kortisol till inaktivt Kortison, vilket gör att Kortisol inte verkar i den stora grad på Mineralokortikoidreceptorer som annars skulle vara möjligt.

Hur är då detta relevant för lakrits?

Jo! I lakrits finns ett ämne som heter Glycyrrhizin, som hämmar detta enzym. Äter man för mycket lakrits kommer alltså enzymets effekt att hävas och Kortisol kommer att kunna verka på Aldosteronets receptorer i störra grad, vilket leder till en återresorption av natrium och vatten. Detta leder till att blodtrycket ökar.

articles

Äntligen fredag! Stannade kvar efter skolan och skrev ut lite artiklar om hjärtsvikt (som förberedelse inför projektet jag ska göra nästa termin);



På tal om absolut ingenting - en kul grej som hände för ett par veckor sedan var att jag och min handledare (tjej på 35 kanske) stod och pratade med en patient. Plötsligt sa han något i stil med; "Det måste kännas bra att vara så unga och redan vara läkare!". Min handledare: "Fast jag är inte så ung, medelålder, hur gammal är du?" (det sista frågade hon mig). Jag: "Jag är 22". Hon: "22?! Jäklar vad ung!".
Vad hade hon trott?!

ab

Infection control – may not be a rocket science, but obviously just as difficult

Använd hjärnan när du ordinerar antibiotika

30-4

Glömde lägga in tjejernas tabell i helgen, så här kommer den;


ily

Sitter och taggar inför gym, så börjar jag lyssna på den här:



Vad fan är det för fel på mig? (..dock är den ju jävligt bra!..)

njure

Nu är det snart fredag igen - känns som veckorna springer iväg. Har snart gått 2 månader sedan sommarlovet..
Denna vecka är jag på njurmedicin. Har en översocial underläkare som handledare, riktigt jävla skön är han. På en remiss för en njurtransplanterad patient där transplantatet hade blivit sjukt, skrev han att "njurtransplantatet pajjat". Haha! Skulle kunna tänka mig att jag också skulle kunna göra sånna saker. När man läser folks remisser, anteckningar, inskrivningar etc så är det alltid ett så jäkla formellt språk (vilket kan vara väldigt bra i sig så att man förstår vad folk menar), men man märker verkligen att många ska använda sig utav "svåra" och sällan använda ord bara för sakens skull. Lite kontrast mot hans remiss mao.
Det finns en annan underläkare på avdelningen som också är jävligt skön. Jag vet att jag dragit det förut, men under min uppväxt och bland mina polare utanför läkarlinjen så har det alltid varit ett visst tugg (rätt vulgärt, man håller inte tillbaka etc), men bland läkare och läkarstudenter finns det ett visst stereotypiskt sätt att vara på som är helt tvärtom. Därför är det skönt när någon kommer och inte alls är så. Den här underläkaren har det där tugget som jag är van vid. Han berättade att han varit med om att en narokosläkare blivit inkallad till sjukhuset igen efter att ha varit påväg hem, så hade han kommit tillbaka med sin hoj, gått upp till patienten och intuberat denne iförd fullt mc-ställ. Haha!
En annan frisk fläkt på avdelningen är en skitsnygg sjuksyrra! Hon är dessutom ansvarig för en av mina patienter, mums!

Ikväll är det bröstpass som gäller, som vanligt på torsdagar! Får även finbesök från Linköping - niice!

.

Matchdags, tagga!


Yees!

Jag fick exjobbet jag ville ha till nästa termin!! Allt är fixat och klart så termin 7 forskar jag om livskvalitet hos hjärtsviktpatienter, mycket spännande!


vic

Vinst idag igen i dam-matchen. 6-1 mot Järfälla. Drar in tabellen imorgon när de andra matcherna är spelade också!


the rock

Let's strive for perfection today. We won't ever be perfect - but in the process we'll find our greatness.


b81

I lördags var det återigen dags för dam-match, och efter en stabil insats kunde vi inkassera 3 poäng efter 6-2 mot Högdalen. Samtidigt föll Bele Barkarby (dom enda som hade chans att gå upp på samma poäng som oss) mot Duvbo, så vi är solklara serieledare nu.



På kvällen drog jag över till en polares brorsa å lirade lite fifa12 med grabbarna. En bra dag!

Den här veckan har jag varit på Geriatriken. Har haft en helt fantastiskt UL som handledare, hon har varit helt suverän! Är helt jäkla slut såhär i slutet av veckan, det har varit långa dagar, men snart är det helg och recovery som gäller. Men först bröstpass!

fisk

Hört på sjukhuset från pat: Han hade en flickvän på 70-talet som hade akvarium. En dag skulle hon åka iväg så då tänkte han överraska henne med nya fiskar - nån typ av hajfisk. Dagen efter hade alla fiskar drabbats av nån pricksjuka, så han köpte nåt medel som skulle bota dom. Då dog alla växter och senare samma dag dog varenda fisk. Hela kalaset gick på halva hans månadslön.


.

When you walk up to opportunity's door - don't knock on it. Kick that bitch in, smile and introduce yourself.


sork

Nu är tentan äntligen skriven! Vaknade 5 i 6 imorse och drog min vanliga rutin - in i duschen och drog en bamyl koffein som profylax mot huvudvärk, läste igenom det viktigaste och sökte runt på lite diverse saker medan jag käkade frukost och avslutade med att titta på Hubble Deep Field-videon som jag har skrivit om förut. Länkar in den nedanför i slutet av inlägget. Runt 20 över 7 drog jag mig ut mot bilen (fick ta den idag igen för att slippa pendelförseningar etc). Tentatiden var halv 9 till 12, och vi runt halv 11 kände jag mig ganska klar. Det var mestadels infektionsfrågor. Nailade en "sorkfeber" samt chansade på en behandling på PCP och hade rätt, var dock rätt rökt på vilken dubbelbehandling man ger Autoimmun hepatit - kom ihåg att det var prednisolon men inte att det var azatioprin också..nåja på det stora hela kändes det bra.

Efter tentan så bar det iväg till gymmet. Kände mig jävligt frusen så matade tigerbalsam för att undvika skador. Passet gick väl sådär, tror det finns en del kvar att hämta speciellt i förstaövningen som INTE var bänk denna gång (trots att bröst stod på schemat).

Imorgon är det matchdag! Högdalen står för motståndet och det utspelar sig i Skärholmshallen om jag inte missminner mig. Go syrran!

pärlorna!



Death and agony

Pluggning of death and agony som jag berättade om tidigare är i full gång. Återkommer till verkligheten till helgen.


Memento mori

Ett återkommande moment under föreläsningarna på infektion är mentometerknapparna. Jag tycker det är fantastiskt kul.


jour

Igår började jag halv 10 och slutade 21.

Dagen började med föreläsningar fram till lunch. Vi hade endokardit och herpesvirus. Vi skulle även ha haft ortopediska infektioner, men föreläsarens barn var sjuka så han var tvungen att stanna hemma, så den föreläsningen flyttades fram till imorgon. Riktigt bra föreläsningar!
Efter lunch hade vi beside-undervisning till kl 15. Första timmen fick vi se en patient med neutropen feber och en med lungtuberkulos. Andra timmen bjöds det på en pulmonalis-endokardit och en stabiliserad post-sepsis patient. bra och illustrativa fall med bra genomgång efteråt, speciellt de två första patienterna.

Direkt efter bedside-undervisningen började med jour-pass på infektionsakuten. 15-21. Gick med en jäkligt duktig, pedagogiskt och allmänt bra ST-läkare. Han lät mig handleda en patient (med pyelonefrit), jag fick testa att ta en LP och vi diskuterade jäkligt mycket där jag lärde mig en hel del.

21.40 kom jag hem och en knapp timme efter det däckade jag i sängen, så det blev inte mycket "råplugg" gjort igår. Idag börjar det istället på riktigt - plugg of death and agony. Tenta på fredag!

15-21

Idag hade syrran match igen, både med damlaget och damjuniorerna. Och som den trogna supporter jag är så var jag självklart på plats i Tullingehallen för att titta på båda.
Den första, med damlaget, var mot Råsunda. De låg sist på 0 poäng efter 2 spelade matcher och vi låg 2a på 6 poäng efter 2 spelade matcher (ettan hade 7 poäng men hade istället spelat 3 matcher). Det var en riktigt trevande match med väldigt dåligt spel från vår sida i första perioden. I andra toppade vi och gick ner och nötte på 2 kedjor, och då började det lossna lite, men det var ändå resultatmässigt jämnt efter 2 perioder. I tredje lyfte tjejerna sig dock en hel del och vi kunde vinna den tredje perioden med 6-1. Totalt blev det 8-2. Överlag ganska dålig match med lågt tempo och många individuella misstag, men skönt att få med sig 3 pinnar och en, resultatmässigt, ganska stabil seger.
Såhär ser DAM-tabellen ut:



Direkt efter var det match med juniorlaget. Där spelar de i DJ elit. Det var första matchen för säsongen och vi tog emot (nykomlingarna?) Väsby. Trots att de flesta redan hade spelat en match innan så lyckades de hålla ett riktigt bra tempo. Spelet var grymt bra (iofs var motståndet inte direkt något att hänga i granen) och vi vann med 10-1. Bra resultat!

Kvällen spenderas med seminarieuppgifter inför tisdagens "blandade-fall-seminarium". Känner att jag måste få en del av det gjort idag, då jag ska vara på infektionsakuten 15-21 på måndag och inte lär hinna läsa så mycket då.
Ungefär hälften av fallen är gjorda, där jag har diagnostiserat en tuberkulos, antibiotika-associerad diarre, influensa, impetigo (svinkoppor), HIV, pyelonefrit och mononukleos. Tänkte försöka bli klar till halv 10 då det är Ironman på TV. Blir en lugn plugg/tv-kväll med andra ord.

RSS 2.0