The most important image ever taken på humanity



Ibland ångrar man sig att man inte valde civilingenjör - teknisk fysik


"Animals are something invented by plants to move seeds around. An extremely yang solution to a peculiar problem which they faced."

Anyone who understands what this image represents, is forever changed by it.




"Nothing is so dangerous to the progress of the human mind than to assume that our views of science are ultimate, that there are no mysteries in nature, that our triumphs are complete and that there are no new worlds to conquer."

Mirror neurons

"För att selektera vilken rörelse som ska planeras används extern sensorisk information såsom synintryck. Man tror idag att spegelneuron i detta område kan vara en viktig del i att man lär sig genom att observera. Spegelneuron i ett område blir nämligen aktiva när en annan person utför den rörelse som detta område planerar för. Således kan man inte se skillnad i aktivitet på denna plats mellan en person som tänker utföra en rörelse och en person som ser någon annan utföra den."

Coolt!

En rätt matnyttig artikel att läsa som berör ämnet är "EEG evidence for mirror neuron activity during the observation of human and robot actions: Toward an analysis of the human qualities of interactive robots". (Lindsay M. Oberman, Joseph P. McCleery, Vilayanur S. Ramachandran, Jaime A. Pineda, Neurocomputing, Volume 70, Issues 13-15, August 2007, Pages 2194-2203)

Tror man måste betala för den men vill någon ha så kan jag logga in via skolan och dra ner den!

Tenta på fredag, whaaa!


"In the end we'll remember not the words of our enemies, but the silence of our friends."

scrubs!

Nästan precis hemkommen från gymmet - nyduschad och nykesellad sitter jag här och kollar på Scrubs. Hade en rätt seg skoldag idag inkluderande obligatorisk seminarium om neuropsykologi samt en laboration om högre motoriska funktioner som i princip gick ut på att olika doktorander gick igenom det viktigaste inom sina fält udner en alltförkort tid. Mellan dessa två obligatoriska moment låg det till råga på allt en nästan fyra timmar lång "håltimma".
Nåja, är ledig imorgon och torsdag. Visserligen kommer det bli helvetiskt mycket plugg inför tentan på fredag, men känns ändå skönt att slippa ställa klockan etc.


"Time is just natures way of preventing everything from happening at once."

Selektiv perception

"Selektiv perception innebär att man endast medvetet uppfattar en del av all den information som kommer in i kroppen via olika sinnen. Man räknar med att man nås av omkring 109 bits/s (där en bit är ett val mellan två alternativ) medan omkring 107 bits/s sänds ut via efferenter. Endast 10-100 bits/s blir någonsin medvetet och detta är det som man riktar sin uppmärksamhet på."

Nu är det dags för gymmet, hoppas att ni har njutit av denna soliga dag! Axlar, bröst och triceps står på schemat, wish me luck. (-:


"Absence is to love what wind is to fire; when its a small fire, the wind kills it but when its a real fire, the wind intensifies it"

Tenta

Hej!

Just nu känns det som att tentan närmar sig med stormsteg (fre 26 mars) så man får försöka att plugga så mycket så möjligt, så ofta man kan, inför slutspurten.
Tentan den 26 mars är den sista tentan på denna kurs (DFM3). Därefter drar DSM1 (den sjuka människan 1) igång, vilket kommer bli grymt! Farmakologi, mikrobiologi och patologi är kursen uppdelad i, och patologidelen läses på ett av fyra sjukhus (man får välja mellan Karolinska huddinge, Karolinska solna, SÖS och Danderyd). De som väljer KS Huddinge och SÖS kommer läsa patologin i Huddinge, medan de som väljer KS Solna och Danderyd läser i Danderyd. De nästkommande 3 terminerna läser man dock nästan uteslutet på det sjukhus man har valt. Kommer troligtvis antingen välja SÖS eller Huddinge.

Ligger för tillfället på sängen och pluggar lite på Aktions- och membranpotentialer för att snart övergå till sensorikdelen. Förresten, är det någon som har någon fråga om studierna, träningen eller kanske rentav en medicinsk fråga så är det bara att ställa den, kommer försöka svara så gott jag kan. (Förutsatt att det är någon som läser detta överhuvudtaget!)


"the world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it"


Fredag

Nu är det äntligen fredag!

Veckan har gått snabbt och varit till stor belåtenhet - främst för att solen äntligen har lyckats hitta hit igen! Känns dock som det kommer väldigt lång tid för all snö att smälta bort, och att vi har mycket slask att vänta under den tiden.

Igår och i förrgår hade vi Neuroanatomi/histologi-workshop. Det var väldigt intressant och det kändes som att mycket av det man läst fick en "fysisk" plats. Anatomin var nog det häftigaste; att få möjligheten att dissekera riktiga hjärnor är grymt! Det jag faktiskt blev mest förvånad över var dess konsistens - kändes lite som frigolit.
Idag började avsnittet "Neuropsykologi: Hjärna och beteende", och det verkar som det kommer hållas en del riktigt underhållande föreläsningar. T.ex: "Dygnsrytm", "Cellulära minnesmekanismer", "Hjärnans belöningssystem" och "Nervsystemets åldrande". Coolt!

Låg förövrigt och läste lite duggasammanfattning häromdagen och hittade detta, tycker det är rätt så vackert:

"Laterala premotorcortex (förbereder och planerar rörelser):
Kallas i litteratur ibland även det supplementära motorområdet. Innehåller situationsrelaterade neuron som aktiveras under preparationsfasen och planerar således rörelsen. Dessa blir aktiva efter att man bestämt vilken rörelse man ska utföra men innan man gjort den och signalerar således om den intention man har. Neuronens aktivitet gör att när man väl utför rörelsen sker den snabbare och effektivare än om den inte hade planerats i förväg.

För att selektera vilken rörelse som ska planeras används extern sensorisk information såsom synintryck. Man tror idag att spegelneuron i detta område kan vara en viktig del i att man lär sig genom att observera. Spegelneuron i ett område blir nämligen aktiva när en annan person utför den rörelse som detta område planerar för. Således kan man inte se skillnad i aktivitet på denna plats mellan en person som tänker utföra en rörelse och en person som ser någon annan utföra den."



Träning: Vi bestämde oss för att byta gymschema, så vårat nuvarande schema ser ut som följer:

Måndag - Ben
Tisdag - Rygg, Biceps
Onsdag - Vila
Torsdag - Bröst, axlar, triceps
Fredag - Vila (Tennisträning)
Lördag - Rygg, Biceps
Söndag - Axlar, bröst, triceps

Detta började vi med i tisdags, och det var faktiskt rätt skönt (trots viss skepticism från min sida). Vi satsar på 2 övningar (och ca 3-4 tunga arbetsset per övning) per muskelgrupp. Känslan att komma igång med biceps efter rygg kan beskrivas som "PUMP-vs-MJÖLKSYRA-trötthet". Hade sådan grym pump i biceps att jag fick stanna en bra bit nedanför toppläget i hantelcurl då jag inte kom längre.
Även passet igår kändes helt okej, körde 2 st relativt lätta ettor på 140kg i bänkpress vilket kändes som ett starkt formbesked. Idag blir det tennis och det ska bli grymt!



"A Blizzard roam through barren lands
The lord of winter forlorn stands
A bright blue glow that minds enthral
The blistering winds still heed his call"

Dags för uppdatering?

Har återigen varit dålig med att uppdatera! Kör inte med några ursäkter, utan tänker bara försöka kötta på igen.

Har klarat både förra terminens termintenta (Den friska människan 2) samt de 2 första deltentorna på DFM3 (Praktisk och skriftlig anatomi), så ligger rätt bra i fas! Har även hunnit påbörja den andra och sista delen av DFM3 - nämligen neurologi. Det är grymt intressant och roligt, men har varit lite dålig på att plugga, så på det fronten ska det bli bättring. Vi har hunnit gå igenom Aktions- och membranpotentialer samt sensorik, och imorgon börjar motorikdelen.

På träningsfronten så har jag inlett en deff inför sommaren. Trots detta har jag lyckats öka i framförallt bänkpress (tog en 2a på 137,5kg senaste passet), men jag känner på mig att det vänder närsomhelst och den tillhörande hungern/tröttheten tar över. Försöker lägga upp det så att det inte tar allt för mycket kraft från skolan iallafall, genom att äta lite mer samt gå när jag ska någonstans och cykla en stund efter varje gympass. Dessutom tränar jag ju två timmar tennis på fredagar, vilket är mycket bra för deffen!

"Don't listen to the voices around you, listen to the voice in your head"

RSS 2.0