föreläsningsdag

Jag gillar föreläsningar! Vi började precis infektionsmomentet och har idag haft föreläsningar om CNS-infektioner, gastroenteriter och hud- och mjukdelsinfektioner. 9-16.
Det som står på schemat nu är att göra klart CNS-seminariumet inför torsdag samt läsa en artikel "ACyclovir for treatment of postherpetic neuralgia: efficacy and pharmacokinetics!



Kommentarer
Postat av: M

Hej! Kan du berätta lite om studierna på KI's läkarprogram. Jag pluggar just nu i Linköping men funderar på att byta till KI, men vet inte om det är så bra idé, många varnar mig för att KI's läkarprogram är tufft. Vad tycker du är bra/dåligt med KI's läkarprogram?? du kanske har vänner som pluggar till läkare på andra ställen...vilka jämförelse har ni gjort?

2011-09-20 @ 19:55:33
Postat av: ida

"Jag tycker om föreläsningar!" .. kom och ha föreläsning med Dr Malaki, det kommer få dig att ändra dig

2011-09-21 @ 15:24:56
URL: http://lapetitesirene.blogg.se/
Postat av: drstyrka.blogg.se

M:



Jag har tyvärr bara en vän som pluggar på annan ort, och han påbörjade precis termin 1 i linköping, så jag har tyvärr inget att jämföra med. Dock kan jag säga att jag hört från många att KI's läkarprogram ska vara hårdare än landets övriga diton, vet ej om detta stämmer dock. Kan berätta lite om upplägget; termin 1 börjar vi i princip med cellbiologi och utvecklingsbiologi den första månaden. Därefter är det biokemi som gäller hela terminen ut. Denna är ganska tung, rätt så forskningsinriktat, och tentan är ofta en stoppkloss för många. Tror procenttalet som kuggar den första tentan ligger ganska stabilt på 30% från år till år.



Termin 2 har vi fysiologi som avslutas med en stor terminstenta. Detta är stoppkloss nr 2, där ungefär lika många som kuggar första tentan kuggar, kanske något färre. Man kan säga att vi går igenom organ för organ på denna kurs, med en fysiologisk aspekt. I slutet på kursen kommer en hel del anatomi och histologi som även det ingår på tentan. Anatomin innefattar rörelseorganens anatomi om jag inte miss fel. Innan tentan ligger en stationsexamination där både histologin och anatomin ingår, och där man inte får ha så många fel (det är mikroskopering, modeller och dissektionspreparat) - tror dom flesta som kuggade första klarade restduggan dock.



Termin 3 innefattar lite "kortare" kurser - vi börjar med neurologi. Detta moment är väldigt forskningsinriktat också och ligger på en ganska hög nivå. Kommer speciellt ihåg en föreläsning om olika strukturer i hjärnan (typ putamen, substantia nigra, globus pallidus och nucleus caudatus bla) där vi hade en tysk forskare som föreläsare. Nu kan hans tyskbrytande engelska ha något att göra med saken, men jag fattade inte ett skit (trots att jag hade pluggat rätt bra). Det hölls på en sån otroligt forskningsinskränkt nivå och han relaterade och hänvisade till sin forskning hela tiden.

Efter detta hade vi anatomi (typ thorax, buk och huvud/ansikte/hals). Var mycket "var ligger x i förhållande till y"-kunskap. En tentafråga kunde vara "om du stoppar in fingret 3 cm ovan x, vad finns då inferiort om fingret?". Rätt svår tenta tycker jag och väldigt svårt att plugga på, för modellerna fanns bara i begränsat antal så det gällde att få tag på nån först!

I slutet av termin 3 hade vi mikrobiologi och farmakologi. Farmakologin var ganska enkel med lite CNS-preparat och deras verkningsmekanismer som huvudämne. Mikrobiologin innefattade mycket "vilka är de vanligaste agens till den å den sjukdomen" samt "redogör för rotavirusets struktur, replikering och sjukdomspanorama". Inte så mycket att orda om egentligen, lärde sig en hel del trots att det tog ett tag innan man fick använda kunskapen.



Termin 4 började med en ny etapp med mikrobiologi (klinisk och medicinsk) där ungefär samma saker som termin 3 togs upp fast i större utsträckning. Vi hade även farmakologi i anknytning till denna där vi tog upp mer kardiella preparat och diuretika (säkert en hel del annat också). Dessa 3 kurser tenterades samtidigt. Andra delen av termin 4 kom vi ut på klinik och hade klinisk diagnostik där vi fick lära oss att ta anamnes, status, träffa patienter, skriva journal. Även en hel del medicinska föreläsningar och typ hjärtsvikt, hjärtinfarkt, njurproblem, pulmonella problem etc ("vanliga" diagnoser). Här ingick även en praktisk placering på medicinakuten en kväll som var mycket bra. Denna kurs var riktigt bra och för första gången kändes det som att man fick ett grepp om varför man läst olika saker.



I och med termin 4 slut så var preklin över, vilket avslutades med en preklin-tenta (något som KI's läkarutbildning är ensam om att ha) vilket är en tenta som omfattar allt man läst under de 4 första terminerna. Tror dock bara det var en handfull som kuggade denna, och plugget gjorde att man fräschade upp mycket kunskap vilket såhär i efterhand känns som en bra metod och en vinst. Kändes dock jobbigt att plugga till den!!



Nu termin 5 och 6 (jag går termin 6) läser vi "Internmedicin" där vi har block med föreläsningar och block med praktik på olika avdelningar på sjukhuset varvat med varandra. Mycket bra kurs men en del avdelningar fungerar sådär - lite blandat.



En sak som jag tycker är lite dåligt är att de har lagt till ett examensarbete under termin 7. Detta innebär att vi förlorar en termin av de 11, men ändå ska lära oss lika mycket som man gjorde under 11 förut. De klämmer alltså ihop kurser så att vi ska hinna, vilket framförallt kändes under termin 4 - ruskigt tempo då! Jag vet inte om ni också har så?

I övrigt tycker jag KI har en väldigt bra läkarutbildning. Mycket praktiska moment i utbildningen, och vi ska t.ex kunna utföra LP, cristapunktion, rektoskopi etc nu efter termin 6 (återigen möjligt att ni har samma krav). Detta gör ju att man snabbt kommer ut i verkligheten och får känna på hur det är att jobba som läkare sen. Dessutom är det i nästan alla fall VÄLDIGT bra och kunniga föreläsare. Visst, det kan vara många äldre professorer från karolinska solna som är ganska stela, men det är mest under de första terminerna :).

Kanske inte besvarade din fråga, men lite kött på benen iaf! Vilken termin går du och hur ser er utbildning ut i förhållande till våran?



(du gav ingen mail så postar detta här!)

2011-09-21 @ 22:30:39
URL: http://drstyrka.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skulle jag kunna få din mail? skulle jätte gärna vilja ta reda på lite mer om KI :)

2011-09-22 @ 19:03:21
Postat av: drstyrka.blogg.se / Tommy

[email protected]

2011-09-22 @ 19:15:12
Postat av: Anonym

är det "understreck" mellan fotboll och tompa?? :P

2011-09-22 @ 21:06:37
Postat av: drstyrka.blogg.se / Tommy

det är "fotbolls" och sedan ett understreck och sedan "tompa" :)

2011-09-22 @ 21:31:06
Postat av: Anonym

vad menar du med att man förlorar en termin av dom 11?? hur är det förut och hur är det nu? förstod inte det där

2011-10-02 @ 21:49:53
Postat av: Tommy (drstyrka)

förut var det 11 terminer utan examensarbete, nu är det 11 terminer där en termin går bort pga att vi skriver examensarbete den terminen - alltså 11 terminers plugg på 10 terminer

2011-10-02 @ 22:29:27
Postat av: Anonym

Oj! det låter lite knäppt :S är det så på alla läkarprogram eller bara på KI??

2011-10-04 @ 13:01:56
Postat av: Tommy (drstyrka)

Det vet jag faktiskt inte!

2011-10-04 @ 15:56:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0