Fredag

Nu är det äntligen fredag!

Veckan har gått snabbt och varit till stor belåtenhet - främst för att solen äntligen har lyckats hitta hit igen! Känns dock som det kommer väldigt lång tid för all snö att smälta bort, och att vi har mycket slask att vänta under den tiden.

Igår och i förrgår hade vi Neuroanatomi/histologi-workshop. Det var väldigt intressant och det kändes som att mycket av det man läst fick en "fysisk" plats. Anatomin var nog det häftigaste; att få möjligheten att dissekera riktiga hjärnor är grymt! Det jag faktiskt blev mest förvånad över var dess konsistens - kändes lite som frigolit.
Idag började avsnittet "Neuropsykologi: Hjärna och beteende", och det verkar som det kommer hållas en del riktigt underhållande föreläsningar. T.ex: "Dygnsrytm", "Cellulära minnesmekanismer", "Hjärnans belöningssystem" och "Nervsystemets åldrande". Coolt!

Låg förövrigt och läste lite duggasammanfattning häromdagen och hittade detta, tycker det är rätt så vackert:

"Laterala premotorcortex (förbereder och planerar rörelser):
Kallas i litteratur ibland även det supplementära motorområdet. Innehåller situationsrelaterade neuron som aktiveras under preparationsfasen och planerar således rörelsen. Dessa blir aktiva efter att man bestämt vilken rörelse man ska utföra men innan man gjort den och signalerar således om den intention man har. Neuronens aktivitet gör att när man väl utför rörelsen sker den snabbare och effektivare än om den inte hade planerats i förväg.

För att selektera vilken rörelse som ska planeras används extern sensorisk information såsom synintryck. Man tror idag att spegelneuron i detta område kan vara en viktig del i att man lär sig genom att observera. Spegelneuron i ett område blir nämligen aktiva när en annan person utför den rörelse som detta område planerar för. Således kan man inte se skillnad i aktivitet på denna plats mellan en person som tänker utföra en rörelse och en person som ser någon annan utföra den."



Träning: Vi bestämde oss för att byta gymschema, så vårat nuvarande schema ser ut som följer:

Måndag - Ben
Tisdag - Rygg, Biceps
Onsdag - Vila
Torsdag - Bröst, axlar, triceps
Fredag - Vila (Tennisträning)
Lördag - Rygg, Biceps
Söndag - Axlar, bröst, triceps

Detta började vi med i tisdags, och det var faktiskt rätt skönt (trots viss skepticism från min sida). Vi satsar på 2 övningar (och ca 3-4 tunga arbetsset per övning) per muskelgrupp. Känslan att komma igång med biceps efter rygg kan beskrivas som "PUMP-vs-MJÖLKSYRA-trötthet". Hade sådan grym pump i biceps att jag fick stanna en bra bit nedanför toppläget i hantelcurl då jag inte kom längre.
Även passet igår kändes helt okej, körde 2 st relativt lätta ettor på 140kg i bänkpress vilket kändes som ett starkt formbesked. Idag blir det tennis och det ska bli grymt!



"A Blizzard roam through barren lands
The lord of winter forlorn stands
A bright blue glow that minds enthral
The blistering winds still heed his call"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0