Lakrits och hypokalemi

I ljuset av elektrolytbrist från mitt förra inlägg tänkte jag att det kunde vara kul att lägga upp en "medical-fun-fact".
 
Lakrits kan orsaka hypokalemi (brist på kalium) och högt blodtryck.
 
Hur?
 
Väldigt förkortat: Kaliumregleringen sker i huvudsak i njurarna. Initialt filtreras mängder ut i den sk primärurinen. Längs primärurinens bana mot urinledarna finns massor av saltkanaler som reglerar upptag och utsöndring. Till exempel finns en transportör (NKCC2) som transporterar 1 natriumjon, 1 kaliumjon och 2 kloridjoner i taget från primärurinen och in i cellen. Det finns dock även Na/K-pumpar som pumpar Natrium ut ur celler och Kalium in i celler. Denna pump kräver energi för att fungera (går alltså inte med något gradient) och dess funktion är att ta upp natrium (och vatten - ledande till högre blodtryck) från primärurinen och utsöndra kalium för att upprätthålla ett högt blodtryck och en bra natriumkoncentration. Ett hormon som aktiverar denna pump är Aldosteron (ingår i RAAS).
Aldosteron verkar på den så kallade mineralokortikoid-receptorn. Detta gör även kortisol, som är en glukokortikoid. För att skydda njuren mot mineralokortikoid-aktivering av kortisol (som ju utsöndras i kroppen av andra anledningar än ett lågt blodtryck) producerar kroppen ett enzym i njurcellerna (11-betaHSD-2: 11beta-hydroxysteroiddehydrogenas-2) som konverterar kortisol till kortison, där kortison har minimal påverkad på mineralokortikoidreceptorn.
 
Vad har då detta att göra med lakrits? Jo!
- Laktrits innehåller ett naturligt sötningsmedel vid namn Glycyrrhizinsyra (glycyrrhizic acid) som hämmar/inaktiverar enzymet 11-betaHSD-2. Detta leder till att kortisol kan aktivera mineralokortikoidreceptorn och vi får en aktivering av Na-K-pumpen, där Kalium utsöndras i urinen i större grad än det hade gjort annars, vilket leder till hypokalemi, men även till att natrium tas tillbaka från primärurinen och drar med sig vatten, varför blodtrycket ökar.
 
Inget man behöver tänka på i vardagen kanske, men har man lågt kalium och högt blodtryck, och vet med sig att man är en sucker för lakrits bör man nog ändra lite på dessa godisvanor. Vissa hävdar att lakrits bör ses som "en farmakologiskt potent substans"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0