Anestesi

Vi hade våran sista föreläsningsdag innan tentan igår, 8.15 - 16.30. Det bjöds på lite anestesi, lokalanestesi, hosta, astma, KOL, RA, Ulcerös kolit samt gikt. Höjdpunkten på dagen var helt klart anestesiföreläsningen. Föreläsaren var en ST-läkare (med 2 månader kvar av ST-utbildningen) på cirkus 30 år. Han var väldigt casual, hade avslappnad inställning (inte för djupt men samtidigt inte för övergripande) till ämnet vilket är perfekt. Dessutom var han inte lika stel som andra föreläsare kan vara, han hade humor! Väldigt uppskattat som lindring för tentanervositeten.
Han pratade om Ketalar, som fungerar lite som LSD och är väldigt hallucinatoriskt. Han beskrev även det som "..sånt rejvare använder.. och dom där i utesvängen!"
Han drog även en kul historia om hur man använde eter som anestetiskt läkemedel förr i tiden(även om det kanske var aningen tillspetsat). Då satte man enligt honom på en nätmask för munnen på patienten och stänkte eter med jämna mellanrum. Om patienten började röra på sig var det dags att stänka med lite högre frekvens. Problemet blev när man skulle utföra ryggoperationer på patienter. Detta krävde en brits med ett hål vid ansiktet, fler än 1 anestesiläkare och lite smidighet. Den första anestesiläkaren fick lägga sig under britsen och stänka upp eter. När den andra anestesiläkaren märkte att patienten började reagera på kirurgin var det dags att hoppa in under och ta över - då hade den första anestesiläkaren somnat av den eter som stänkt tillbaka ner över honom.


"Den som vandrar utan lykta genom natten, finner ofta sitt beslut så fatalt"

Kommentarer
Postat av: helen

Hej! ja jag läser pr & internationell kommunikation och media i Falun. trivs jättebra!



Haha jaa att du propsar för gymkort är ingen överraskning, men det är bra, jag måste ta tag i tränandet nu igen :b



hur går det för dig m allt, skola, träning?

2010-09-24 @ 00:16:51
URL: http://hellens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0