Lakrits --> högt blodtryck
Bakgrund:
Aldosteron:
Aldosteron är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens yttersta lager, Zona Glomerulosa. Dess funktion, i stora drag, är att återuppta Natrium och vatten från primärurinen, och på så sätt höja blodtrycket. Detta görs på flera olika sätt:
Kortisol är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens näst yttersta lager, Zona Fasciculata. Detta hormon har massvis med funktioner, men bland annat;
Hur är då detta relevant för lakrits?
Jo! I lakrits finns ett ämne som heter Glycyrrhizin, som hämmar detta enzym. Äter man för mycket lakrits kommer alltså enzymets effekt att hävas och Kortisol kommer att kunna verka på Aldosteronets receptorer i störra grad, vilket leder till en återresorption av natrium och vatten. Detta leder till att blodtrycket ökar.
Aldosteron:
Aldosteron är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens yttersta lager, Zona Glomerulosa. Dess funktion, i stora drag, är att återuppta Natrium och vatten från primärurinen, och på så sätt höja blodtrycket. Detta görs på flera olika sätt:
- Uppreglering av natrium/kalium-pumpen i distala tubuli (den mest distala delen av tubuli där primärurinen rinner från glomeruli, innan det hamnar i samlingsrören) samt i samlingsrören. Denna pumpar tillbaka 3 natriumjoner till blodet, med vilka vatten strömmar, samt utsöndrar 2 kaliumjoner. Denna pump stimuleras även på andra ställen såsom i magen (magsaft) samt i svettkörtlar
- Uppreglering av epiteliala natriumkanaler som ökar dess permeabilitet och återabsorption av natrium
Kortisol är ett hormon som produceras från kolesterol i binjurebarkens näst yttersta lager, Zona Fasciculata. Detta hormon har massvis med funktioner, men bland annat;
- Vid långvarig effekt så hämmar det immunsystemet. Kortvarig effekt är dock tvärtom, en boost av immunförsvaret
- Mobilisering av glukos till blodbanan
- Mineralokortikoid effekt (dvs fungerar _exakt_ som Aldosteron pga relativt bra affinitet till dess receptorer)
- Nedbrytning av ben
- Ökar blodtrycket genom att sensitivisera adrenalin och noradrenalin.
- etc..
Hur är då detta relevant för lakrits?
Jo! I lakrits finns ett ämne som heter Glycyrrhizin, som hämmar detta enzym. Äter man för mycket lakrits kommer alltså enzymets effekt att hävas och Kortisol kommer att kunna verka på Aldosteronets receptorer i störra grad, vilket leder till en återresorption av natrium och vatten. Detta leder till att blodtrycket ökar.
Kommentarer
Trackback